A szüleim nem támogatnak, csak ha egyetemre megyek. (? )
Régebben jogász akartam lenni, de lemondtam róla, mivel szerintem nincsen hozzá érzékem. Kinéztem magamnak érettségi utánra egy hat hónapos kozmetikus-fodrász képzést, ami 300.000 forint. A szüleim azt mondták, hogy nem hajlandóak nekem segíteni, ellenben ha elmegyek orvosira, még ha fizetősre is vesznek fel, akkor is fizetnék.
Simán kifizetnek több millió forintot egyetemre, de egy 300.000-es tanfolyamban nem támogatnának, mert szerintük "több van bennem egy vacak tanfolyamnál".
Hogyan érveljek, hogy inkább a tanfolyamban támogassanak?
Van érettségi után olyan fodrász képzés is, ami nem kerül pénzbe. Maximum nem nappali tagozaton.
Mennyire kitartóak a szüleid? Utolsó esélyként én közölném velük, hogy mondjuk felveszek 2 millió forint diákhitelt, amit majd még halálomkor is bánni fogok, ha erre nem mondják azt, hogy inkább támogatunk, csak ne vegyél fel pénzt, akkor további közös jövőnek nem nagyon van értelme (legalábbis a tanulmányok alatt).
Igazuk is van es nem is. Azt szeretnek, hogy buszkek lehessenek rad, hiszen gondolom van eszed az orvosihoz es az megiscsak egy jol fizeto (tobbe-kevesbe), megbecsult allas, orvos mindig kell stb. De azert eleg sok idot igenyel, 30 eves korod korul kedhetnel tenyleg praktizalni. Nem beszelva arrol, hogy ha Te nem szivesen foglalkoznal azzal akkor csak problemakat szul majd a kesobbiekben. Akkor jol gondolod, hogy inkabb foglalkozz olyannal amit szeretsz. Kevesebb munka van benne de hatha bejon.
Ervelni azzal tudsz, hogy hozzad kozelebb all az a foglalkozas, boldogab ember lennel ha azt tanulnad amit szeretsz, ugye olcsobb is a suli, nekik igy kevesebb penzbe kerulne...
Minek kozmetikus-fodrász? Nagy... Sok van belőlük.
A szüleid dúsgazdagok, ha kibírnak annyit fizetni, te meg egy vacak kozmetikaival érnéd be?
Jól teszik, ha nem támogatnak.
Nekem rengeteg ismerősöm lett fodrász, kozmetikus vagy pedikűrös, akik kibuktak a gimiből vagy egyetemről. De komolyan, kizárólag ilyeneket ismerek. Ezek után nem mondhatnám, hogy komoly szellemi szintet feltételeznék arról, aki a telített piac ellenére is el akarnak végezni egy fizetős tanfolyamot. Menj el egy könyvelő tanfolyamra, fele ennyibe sem kerül, és hiányszakma.
Egyébként pedig menj iskolarendszerű képzésre, az ingyen van. A szüleidet valahol meg tudom érteni, én sem örülnék, ha ennyire leadnál a terveidből, ráadásul olyasmire kérnél pénzt, amivel nehéz érvényesülni.
Nekem meg van egy kozmetikus ismerősöm, aki emellé egyetem végzett valami pluszt, ami miatt vizsgáztathat, és gyakorlatilag milliomos.
Azt meg nehezen hiszem el, hogy úgy ment valaki kozmetikusnak, hogy nincs érettségie, mert ha megnézed az érettségi nélkül végezhető szakmákat, akkor ott nem szerepel a kozmetikus.
Az orvosi állás meg nem való mindenkinek (én például nem bírom a vért, és annyit tanulni sem tudnék, hogy megszerezzem a képzettséget), de ha mégis belemenne a kérdező, akkor is csak külföldet ajánlom.
Nézzétek már meg a magyar egészségügyet.
A szüleid nem kötelesek támogatni, a saját belátásuk alapján teszik. Ha szerintük te elrontod az életed, érthető hogy nem akarnak asszisztálni hozzá.
De 300 ezer nem olyan sok pénz, ha tényleg fontos, akkor dolgozz egy évet és szedd össze rá. Vagy keress normális képzést, az első szakmád megszerzése ugyanis rendes iskolában ingyenes.
Én is meg tudom érteni a szüleidet, kozmetikus-fodrász tanfolyamra nem adnék egy forintot se, mert tényleg nincs jövője. Amúgy is túltelítettség van belőlük, minden utcában van egy, de csak konganak a szalonok, mert nincs vendég. Neked lenne munkád?
Amúgy nekem a leghülyébb osztálytársaim tanultak fodrásznak vagy kozmetikusnak, vagy van még a kedvencem a manikűrös......, aki minden nap tesz fel új képeket a munkáiról.
Ezt szerintem sehogy se tudod leérvelni, mert nincs észérv a kozmetikus képzés mellett :D
Ne haragudj kérdező, hogy ezt mondok, de fodrász-kozmetikusként egyáltalán nem fogsz tudni elhelyezkedni. A mi osztályunkból is csak azok mentek erre, akik kettessel érettségiztek, egyetemre meg nem akartak menni, és nem volt valami nagy eszük. Igaza van a szüleidnek.
Ez annyira telített szakma már, hogy egyáltalán nem éri meg ezt tanulni.
Inkább keress olyat, amivel el tudsz helyezkedni (könyvelő?), az orvosi is nagyon jó, de ezt a kozmetikus-fodrász képzést szerintem elejtsd el, mert semmire sem fogsz menni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!