Ti elmennétek kizárólag a szüleitek kényszerítésére főiskolára/egyetemre? Van ennek értelme?
Az, hogy gimnáziumba jártál és lesz egy érettségid, mindenkeppen jó dolog, mert ma már ahhoz, hogy akár kukás legyél is, az érettségi alap.
De ha leérettségiztél és továbbra is fodrász akarsz lenni, akkor tanuld azt. Ha aztán idövel meggondolod, és mégsem tetszik, még mindig van lehetöséged mást tanulni vagy felsöfokra menni - de ez a te döntésed.
A fodrász OKJ sem olcsó és két évig tart (ha jól láttam, de van 12 hónapos is), egy alapszak 3 év. A nyelvismeret jól jöhet, esetleg tanulhatsz valami hasznosat is turizmus szakon. Az érettségi meg kell az OKJ-hez.
Azt mondod, a szüleid fizetnék a főiskolát akkor is, ha költségtérítéses? Nézz utána, hogy a fodrászképzésből (lehetőleg a legjobb tanfolyam) mennyi egy félév, illetve turizmus szakon mennyi. Ezzel talán meg tudod őket győzni, ha kevesebb az OKJ, hogy az jobban megéri, mert esetleg utána jövőre jelentkezhetsz megint államilag támogatott képzésre.
Ha a szüleid nagyon akarják a felsőfokú tanulmányokat, egy próbát megér. Nézd, hasznos dolgokat is tanulhatsz, többet tudni nem hátrány. Maximum nem tudod teljesíteni a követelményeket és végül abbahagyod. Viszont ha ebbe belemész, esetleg megkérheted őket, hogy segítsenek finanszírozni a fodrász OKJ-t - a suli mellett. (Gondolom összeegyeztethető a kettő.) Azzal biztosan hamarabb végzel, és több lábon állni a mai világban hatalmas előnyt jelent. Utána levizsgázol az alapszakon, lesz egy diplomád, elmész fodrásznak. A főiskola, egyetem jó közösséget ad - ha mást nem, leendő ügyfeleket. Turizmus szakon biztosan sok a lány, amíg a fodrász vizsgádra készülsz, egy jól sikerült ingyen hajvágás később megalapozhatja a jövődet. (Elvégre ha nekem egyetemen jól vágod a hajamat, utána szívesebben megyek hozzád hajat vágatni, mint egy ismeretlen nőhöz. Még akkor is, ha drágábban dolgozol.)
Köszönöm a válaszokat, örülök, hogy nem csak én látom így a dolgokat.
#6: Annyi pontot szerintem nem lesz, hogy támogatottra felvegyenek, főleg ha azt nézzük mennyien jelentkeznek erre a szakra. A szüleim fizetnék, ezért próbálom velük megértetni, hogy inkább olyanra fordítsuk azt a pénzt, amiben legalább örömömet lelném, és el is tudnék helyezkedni vele.
Diploma után még mindig lehetsz fodrász, nem vesztesz semmit, sőt kinyílnak a lehetőségeid.
Én azt tanácsolom, hogy ha a szüleid fizetik akkor tanulj minél magasabb szinten, minél többet. Egy fodrász okj-t bármikor megcsinálhatsz, akár 40 éves korod után is és még mindig lehetsz kiemelkedő fodrász, csak ráadásul műveltebb leszel, jobban tudsz beszélgetni műveltebb vendégekkel is, sikeresebb fodrász leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!