Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy várjátok el, hogy 18 év...

Hogy várjátok el, hogy 18 év alatt, a gimnazista, szakközepes gyerek dolgozzon?

Figyelt kérdés

Nagyon sokszor olvasom ezt, hogy menjen el dolgozni a gyerek. De könyörgöm, egy nap fél2-ig általában iskolába van, ha normális jegyeket akar tanul egy nap másfél órát. Ha szerencséje van, közel lakik a sulihoz. 3-fél4-re megtanul, megkajál. De akkor még külön órája nem volt, otthon nem segített semmit. Hogy menjen el dolgozni? Meg főleg, mikor? És akkor még ott vannak a fakultációk, meg hasonlók.

Nyáron oké, elmehet kukoricát morzsolni a 18 év alatti, de télen mit dolgozzon? Úgy mondjátok, mintha olyan egyszerű lenne, pedig diplomás emberek keresek melót hónapokig és helyezkednek el szakmájukon kívül és még örülnek, hogy van munkájuk.

Nem tudom, ide hány évesek járnak, de 14 éves korában itt már mindenki dolgozott 8 évet, és otthon is segített sokat. Érthetetlen....

2015. jan. 19. 21:27
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:

Én örülök neki, hogy a szüleim olyan keresettel rendelkeztem, ami mellett nem kell dolgoznunk nyáron. Ők se küldtek minket soha.

Egyik nővérem 2 nyarat dolgozott egy strandon medence őrként (vagy hogy hívják..), azért mert szeretett volna valamit, amire azt mondta, hogy ő keresi meg az árát.

Én táncolni jártam, és ott az oktató megkérdezte, hogy szórólapoznánk-e 2-3 hétig, amiért persze fizet is.. Mi meg persze mentünk, mert hát ölünkbe hullott egy könnyű meló.

Na most a szórólapozás az bőven belefért az időbe..Gimiben alig tanultam, mégis jó tanuló voltam. A különórákról annyit, hogy az egyetlen amiből megértem ha kell, az a nyelv. Na nem az érettségihez, hanem a nyelvvizsgához, az is elsősorban a beszéd miatt, mert ami a gimiben volt, az nem volt túl sok. A nyelvórák is kb 3-4 hónapig tartottak, amíg felkészültem és levizsgáztam, utána már nem kellett, mert egyébként elég jó voltam belőle.

Nem értem, hogy manapság mi ez a sok különóra..pedig nem vagyok öreg, 24 éves csupán, tehát nem volt ez olyan régen.

Egyetem mellett már könnyen megoldható a munka. (Kivételnek tartom a sotésokat, de lehet, hogy erre ők maguk cáfolnának rá.) És mondom ezt úgy, hogy egyébként egy nagyon nehéz szakon tanulok, ahol szeretik szpatni a diákokat.

Elvárni nem várnám el a gyerekemtől, de akinek muszáj dolgoznia, hogy élni tudjon, az meg tudná oldani.

2015. jan. 19. 22:47
 22/36 anonim ***** válasza:
Én is dolgoztam 2 évet gimi alatt, pedig elit suliba jártam. Egy héten 3X, 4-5 órában. A többi nap, meg a hétvége bőven elég tanulásra. Most vagyok végzős az egyetemen, csúszás, bukás nélkül ment ez is, tehát nem mondanám, hogy nem jól alapoztam. És hidd el nem okos, csak szorgalmas vagyok. Abból a pénzből lett jogsim, meg mentem ki külföldre. Anyukám nem tudott volna adni. Szerintem nincs baj azzal, hogyha nem dolgozik a gyerek, mert támogatják anyagilag, gond azzal van, ha nem jól tölti ki a szabadidejét. Pl. egyik osztálytársamnak apja neves orvos, pénz van bőven, így ő nem dolgozott. Viszont a lány fest, könyvet ír, megtanult 5 nyelven (abból hármat autodidakta!) varr, sportol, stb. (jelenleg az ÁOK-on kitűnő) A fiatalok többsége meg katasztrofálisan osztja be az idejét. Hazamegy, eszik, elszöszmötöl másfél órát, mintha tanulna, aztán gépezik meg ül a tv előtt. Én inkább ebben látom a problémát. Tehát ha nem dolgozik, mert nem szükséges, ne tegye, de fejlessze magát vagy alkosson, mert nem olyan hosszú ám ez az üszkve 80 év, amennyi jut.
2015. jan. 19. 22:53
 23/36 anonim ***** válasza:
100%

Azért az sem mindegy "hol rakott le az a nyomorult gólya"

10-15 éve itt Szabolcsban megyeszékhely melletti kisvárosban csak a csókosoknak jutott diákmunka, de az is csak Nyíregyen... Vagy lehetett menni 12 órázni éjszaka a gumigyárba vagy a konzervgyárba, de csak 18 év felett.

A sors fintora, h most meg akárhova megyek, diákmunkás van, elvéve az "idősebbektől", így tőlem is a lehetőséget..., :-(

Nagyon rossz évjárat vagyok...

2015. jan. 19. 22:55
 24/36 anonim ***** válasza:
84%
Én úgy érettségiztem le, hogy előtte való félévben csak hétfőnként jártam be, a többit meg robotoltam. Kellett otthonra a pénz. Nem volt mese. Igen, télen, hétvégén, iskola után, stb. Meglett az angol ötös, a többi négyes. Nem olyan nagy dolog az az érettségi.
2015. jan. 19. 23:30
 25/36 anonim ***** válasza:
18%
én 21 éves egyetemista vagyok és még nem dolgoztam, akkor ássam el magam? :DD nekem mindig azt tanították, hogy tanuljak, ameddig tudok.
2015. jan. 19. 23:41
 26/36 anonim ***** válasza:

25.

Jo neked, minden diaknak csak a tanulas kellene hogy a dolga legyen. De a kerdezo ugy tesz, mintha a tanulas melletti munka valami szornyu elvaras lenne, maga se tudja kitol. Sz.rnak sz.r, de van akinek ez minosegi elorelepest jelent. Ezert irnak fokent olyan valaszokat, amik miatt el akarod asni magad. De ne tedd, mert az esetedben diakmunka lenne! :))

2015. jan. 20. 00:00
 27/36 anonim ***** válasza:

Nekem jobban megy a tanulas, ha kozben heti 2-3* dolgozok egy kicsit (4-6 orat). 16 eves koromtol szorolapoztam, mert a szuleim csak a nagyon minimumra adtak penzt (ruha hasznaltan, volt 2 nadragom, meg 1 pulcsim, polom az rengeteg, de mind hasznalt, meg a menzat fizettek, mobilt kaptam ugyan karacsonyra, akkor meg buta telefont, de fel nem toltottek). Ha mekizni/teazni akartam a baratokkal, konyvet venni vagy telefonalni, meg kellett keresni a ravalot.

Kikapcsol, ha egy kicsit dolgozok, jobban beosztom az idom, nincs lehetosegem halogatni. Szin otos erettsegim volt, igaz, februartol a szobelik vegeig nem dolgoztam, mert akkor mar a tanulas volt a legfontosabb.

Ettol meg engem is letaknyosoztak a szuleim, ha valamit nem akartak megengedni. Attol meg, hogy valaki nagykoru es dolgozik, hianyozhat a tapasztalata bizonyos dolgok merlegelesehez.

Most 22 vagyok, egyetemista (bme), es osztondijbol, kis diakmelobol tartom el magam, de mondjuk ritkan jarok haza, nem tul jo a viszonyom a szuleimmel.

2015. jan. 20. 01:28
 28/36 Költőnő? ***** válasza:

soha nem küldtek dolgozni a suli alatt a szüleim, mégis mentem mindig. Egyszerűen mert így tartottam helyesnek és nekem így volt jó. Soha nem voltunk vastagok.

S mindezt vidéken. Mankapság annyi diákszövetkezet van, h még könnyebb is a tanulók dolga.

Nyilván nem hétközben, hanem hétvégén, szünetekben.

Akárki, akármit is mond, a munka ad egyfajta tartást, életszemléletet és igenis megtanulja az ember, ha pénzért bizony dolgozni kell, nem az égből hullik le.

2015. jan. 20. 08:09
 29/36 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom hogy itt ki milyen középiskolába/egyetemre jár, de elképedve olvasom hogy mennyi időtök van dolgozni, és még tanulni is. Ezt nem lenézően mondom, félre ne értsetek. De én például el nem tudnám képzelni, hogy suliidőben mikor lett volna időm dolgozni. Egy jó nevű gimnáziumba jártam, eléggé kevés időm volt mellette, ráadásul minden nap két órát utaztam a lakhelyemtől a suliig, illetve vissza. Most 19 évesen gépészmérnöknek tanulok, még kevesebb az időm mint eddig bármikor (kivéve vizsgaidőszakban), legtöbbször késő délután végzek, a hétvége meg elmegy a tanulással, műszaki rajzok elkészítésével. Esélyem nem lenne egyszerre dolgozni és rendesen csinálni az egyetemet. De szerencsére a szüleim is azt az elvet vallják, hogy most fektessem be minden energiámat a tanulásba, és később ezzel a diplomával többszörösen megtérül amit most rám költenek.
2015. jan. 20. 10:52
 30/36 anonim ***** válasza:
46%
Nem tudom máshol hogy volt, de mikor én középiskolás voltam, senki nem dolgozott az iskola mellett, csak max. nyáron, diákmunkára lehetett menni, aki akart.
2015. jan. 20. 12:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!