Túl sokat engedtek meg nekem gyerekként?
13 évesen tetethettem melírt a hajamba, 6 csíkot egészen pontosan a felső részre.
14 évesen kilövethettem az orrom, és lett egy harmadik fülbevalóm is.
15 évesen köldökpiercing.
Anyukám ezekre elkísért, segített választani, sőt, mivel szülinapokra-karácsonyokra lettek megengedve, ezért fizette is valamennyit. Mindig mindent megbeszéltünk, és ha reálisnak látta a kérésemet, akkor belement.
Volt egy időben műkörmöm, francia lakkozású, kerekre reszelt, soha nem hosszabb, mint a sajátom lett volna.
Éppen 16 lettem, amikor összejöttem az első barátommal, 4 évig voltunk együtt.
16 éves koromtól eljárhattam heti egy este (péntek, vagy szombat) a barátaimmal. Általában hajnal 2-3 körül értem haza.
17 éves koromban heti egyszer ott alhatott a barátom, vagy én náluk. Hétköznap nem határozták meg, hogy találkozom-e vele, vagy beülünk vele és/vagy a barátainkkal valahová suli után, de este persze nem mehettem sehova, ha másnap suli volt.
Középiskoláig este 10-kor alvás volt (kicsiként persze korábban, de este 10 volt a legutolsó időpont, amikor még megszabták mikor kell lefeküdnöm), utána nem szóltak bele, mikor fekszem, de megkértek, hogy időben, mert kipihenten jobban teljesít az ember, ezt beláttam és betartottam.
Volt saját hifim, tévém, telefonom (vezetékes, később mobil), és a számítógép is az én szobámban volt, néha anyukám használta, de 90%-ban én.
Házimunkába mindig segítettem, együtt takarítottunk és főztünk anyukámmal.
Zsebpénzt nem kaptam külön, de mindig adtak valamennyit, (általában egy ezres mindig volt nálam), illetve kérdezték, hogy kell-e, amikor elmentem valahová.
4-5-ös átlaggal tanultam, versenyekre jártam, 16 évesen középfokú nyelvvizsgát tettem, később két főiskolára jártam egyszerre, mellette diákmunkáztam, tehát nem hiszem, hogy elkényeztettek volna.
Külön tanárhoz járattak 2 tárgyból (nem ment, a másik meg nagyon jól, nem volt elég a suli), plusz valamilyen sportra mindig (gyógytornára jártam, ez mellé hol úsztam, hol táncoltam, hol lovagolni jártam (ismerőshöz, így nem volt egy fél vagyon, 500 Ft/alkalom)).
Emelt szintű érettségi felkészítőkre mentem a suliban is.
A legtöbb délután, főleg 11-től már este 5 körül értem haza, mégis elvégeztem az otthoni feladataimat is.
Mégis sokan mondják, hogy ez luxus, és hogy nagyon elengedtek a szüleim, szerencsém van, hogy ilyen a személyiségem, és nem lettem miattuk semmirekellő (?). Meg hogy egykeként neveltek (az anyagi javakra gondolnak, nem a szocializációra, szerencsére nem vagyok "tipikus" egyke, és elkényeztetett királykisasszony se, ezt az egy dolgot nem vetették a szememre :D ).
Én pont másképp látom a dolgot: ha tiltottak volna, akkor sokkal rosszabb lett volna. Ésszerű szabályokat állítottak, amiket betartottam, ha kérdésem, kérésem volt, akkor mindig lehetett hozzájuk fordulni. Mai napig nagyon jó a kapcsolatunk.
Ti hogy látjátok, ez sok volt, vagy nagyon szabadjára engedtek? Igazából csak kíváncsi vagyok mások véleményére is.
"14 évesen kilövethettem az orrom, és lett egy harmadik fülbevalóm is.
15 évesen köldökpiercing. "
Én ezeket nagyon túlzásnak tartom, és ezt
"16 éves koromtól eljárhattam heti egy este (péntek, vagy szombat) a barátaimmal. Általában hajnal 2-3 körül értem haza. "
egy kicsit.
A többi rendben van.
Minden fiatal más, ez nem csak arról szól hogy kit hova engednek, hanem hogy a tini visszaél-e a lehetőségeivel. Nyilván megfelelő értékrenddel rendelkeztél.
VAlakit ha elengednek hajnal 2-ig akkor hullarészegen is hazamehet, úgy hogy közben több fickóval is együtt volt, valaki pedig iszik 2 pohár bort meg eltáncolgat elbeszélget. Ez már a neveltetéstől is függ, hogy 16 éven keresztül hogyan nevelték a lányt.
Egyébként engem is hasonlóképpen, csak piercingek nélkül. De soha nem éreztem magam züllött lánynak.
Nagyjából nekem is ezeket engedték meg ennyi idősen, szerintem nincs benne semmi rossz. Mondjuk én tiniként nagyon ragaszkodtam hozzá, hogy a magam útját járjam, szóval nem tudom, mi lett volna, ha kevésbé engedékenyek, így sem voltam egyszerű eset :)
De nem úgy látom, hogy károsan hatott volna rám, hogy viszonylag szabadjára voltam engedve kamaszként. 27 évesen van egy szakmám, egy diplomám, jó munkahelyem, saját családom, és bár tiniként nem voltam az a típus, aki olyan nagyon szorgosan tanult volna, később eléggé rákaptam az ízére, úgyhogy jövőre újra tanulni kezdek, szeretnék még egy diplomát :)
Én úgy érzem, hogy jól neveltek a szüleim, és nem azzal, hogy ezt vagy azt megköveteltek tőlem, hanem azzal, hogy jó példát mutattak. Gyerekkoromban tőlük is azt láttam, hogy fontos számukra a család mellett a munkájuk is, hogy folyamatosan képzik magukat, hogy sokat olvasnak, és ezek a dolgok nálam is magától értetődőek lettek felnőtt koromra.
Amit sajnálok, hogy - veled ellentétben - nálam a sport kimaradt, a szüleim sem voltak sosem valami nagy sportemberek, bár engem járattak úszni (azt szeretek is, csak mindig van rá valami kifogásom, ami miatt nem megyek el), valahogy a rendszeres sport sosem lett része az életemnek. De bízom benne, hogy ez még változhat :)
Kicsit ismerős a szitu :) Mintha én írtam volna, pár dolog eltérő....
13-14 évesen volt melír a hajamban,
14 évesen lett orr poercingem (apukám vitt el és fizette)
15 évesen vörösre festettem az egész hajam, 1 évig vörös volt.
15-6 évesen sokszor aludtam a páromnál.
16 évesen minden hétvégén buliztam, hajnal 5ig.
17 évesen feketére festettem az egész hajam,
otthon sokszor segítettem takarítani....
telefonom 13 éves korom óta van, általában évente kellett venni mert elhagytam őket, számitógépem 14-5 éves korom óta van.már azóta laptop....
17,5 évesen oda költöztem az akkori páromhoz 1 nap ismertség után .... majd baba projekt (baba nem jött össze)
18 évesen lett műkörmöm.... 18,5 évesen a páromtól költöztem oda az új páromhoz akit 3 napja ismertem, vele össze házasodtam, 20 évesen elváltam.
és 20 évesen költöztem vissza újra a családhoz.... most vagyok 21 éves...
sztm nem voltál nagyon szabadjára engedve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!