Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van egy lány akivel együtt...

Nozzy69 kérdése:

Van egy lány akivel együtt voltam fél évet. Én nem akartam gyereket ő igen, véletlenül becsúszott, nem tudtam rávenni az abortuszra. Már nem vagyunk együtt. Van egy házam ami a saját nevemen van. Ha később ezt eladom, akkor a lány jogosult a pénzre?

Figyelt kérdés
(A gyerek nála lesz) Ami a ház értékét illeti? A gyerek nem kerül a nevemre és nem is voltunk házassági státuszban

2014. nov. 4. 17:42
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
76%

Előző: Nincs olyankor kötelesrész, csak ha bizonyítható, hogy az eltartási szerződés egy álcázott ajándékozás.

Illetve, az új törvények szerint:

az új Ptk. azt találta ki, hogy ha a szerződéskötéstől számítva két éven belül meghal az örökhagyó, és az a szolgáltatás, amit eddig nyújtottak neki, nem fedezi azt, amit kapnának örökségként, akkor a különbözet a kötelesrész alapja lesz.

2014. nov. 4. 19:09
 22/30 anonim ***** válasza:
69%
Értem, oké!
2014. nov. 4. 19:15
 23/30 anonim ***** válasza:
35%
Szerencsétlen gyerek... :( a te véredből van! legalább ne beszélj úgy róla, mint egy tárgyról. :( :(
2014. nov. 4. 19:26
 24/30 anonim ***** válasza:
71%
#21, egy rakat ilyen van, ugye a szokásos mérték feletti másnak adott ajándék (ház, autó, ilyesmi) is beleszámít a köteles rész alapjába, a régi Ptk szerint 15 évig, az új Ptk szerint már csak 10 évig... (a halál/öröklés időpontja számít)
2014. nov. 4. 19:34
 25/30 anonim ***** válasza:
69%
#23, ilyen helyzetben nem hiszem, hogy érdekes lenne ez a "kinek a vére" dolog...
2014. nov. 4. 19:42
 26/30 anonim ***** válasza:
34%
a vagyonközöség csak házaság révén jön létre a gyerek meg a tied legalább a nevedel vállald fel
2014. nov. 4. 19:47
 27/30 anonim ***** válasza:
30%

Úgy is adtok tanácsot,hogy átéltétek.

Dédnagymamámnak örökösödés szerződése volt mamámmal- > volt köteles rész.

Mamám most ajándékozta dédnagymamám házát unokatesómnak- > nem volt köteles rész.

Mamámmal mi eltartási szerződést kötöttünk az ő háza fejében-> nincs köteles rész.

Meg kell jelölni,higy minek a fejében jön létre az eltartás és az örökölhető vagyonból az kiesik.Így nincs köteles rész.

2014. nov. 5. 10:01
 28/30 anonim ***** válasza:
60%
véletlenül becsúszott? Bakter gumiról te sem hallottál!
2014. nov. 5. 22:49
 29/30 anonim ***** válasza:
53%

Imádom ezeket a hozzászólásokat. Olyanok ítélkeznek, akik sz.art sem tudnak a konkrét szituációról. Tipikus magyar szokás.

A "becsúszott" jelentheti azt is, hogy mindketten hülyék voltak, mert nem védekeztek, vagy jelentheti azt is, hogy a lány azt állította, hogy szed fogamzásgátlót, és mivel nem lehet rendőrt állítani mellé, aki ezt ellenőrzni, és a srác megbízott benne, ezért elhitte. Azt hiszitek, ilyen nincs? Családjogi ügyvéd mesélte nekem, hogy a saját baráti körében is előfordult ilyesmi, és szégyen, hogy a jog az ilyen eseteket teljesen egyenrangúnak kezeli azzal, amikor apuci 10 évnyi házasság után hagy ott egy anyukát két gyerekkel egy 20 éves csitriért.

Ami pedig a konkrét kérdést illeti: nem, nem jogosult a pénzre. A lány főleg nem, mivel nincs köze hozzád. A gyerek majd kap egy gyerektartást (ha van apai elismerő nyilatkozat), de akkor ennyi, ezen felül semmi más anyagi kötelezettséged nincs. Halálod után, ahogy előttem is leírták, egy köteles részt minimum örökölni fog tőled a gyereked.

Én hasonló cipőben járok, szóval ha át tudom érezni a helyzetedet. Még akkor is, ha te is elővigyázatlan voltál.

2014. dec. 1. 11:56
 30/30 Kései Sirató ***** válasza:
0%

Miért nem akarod az apaságit? Azért nem ismered el, mert elképzelhető, hogy mőás pasival is lefeküdt és nem vagy benne biztos, hogy te vagy az apa?

Az anya indíthat pert és később a gyermek is. HA bebizonyosodik, hogy a tiéd, kutyakötelességed lesz a tartásdíj fizetése.

A saját házadhoz a lánynak (lányanyának) semmi köze.

2014. dec. 4. 15:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!