Van egy lány akivel együtt voltam fél évet. Én nem akartam gyereket ő igen, véletlenül becsúszott, nem tudtam rávenni az abortuszra. Már nem vagyunk együtt. Van egy házam ami a saját nevemen van. Ha később ezt eladom, akkor a lány jogosult a pénzre?
Véletlenül nem csúszik be egy gyerek, ahhoz neked is be kell "oda" csúszni ;)
Ha nem akarsz gyereket, nem élsz nemi életet, vagy gumit használsz, ennyi.
A te házadra nem jogosult a lány, de gyerektartásra igen.
A gyerek akkor nem örököl,
-ha nincs mit,
-ha kitagadták (csak súlyos indokkal lehet, pl: az örökhagyó életére tört, 5 évnél túli szabadságvesztését tölti...stb.),
-az örökhagyó mással tartási szerződést kötött,
-az örökös önszántából lemondott az örökségről...
"De ha nincs bizonyitva az apasag hogy fog kovetelozni?"
De ez nem az "apától" függ.
Ha az anya lép, lesz bizonyíték.
12, az új Ptk levitte 33%-ra a köteles részt, ezen osztozik az összes köteles részre jogosult, ha van másra szóló végrendelet...és felvette köteles részre jogosultak közé a feleséget is... Szóval, ha a Kérdező megnősül, és a felesége nevére végrendelkezik is, a feleségé az 2/3 + 1/6, és a gyereké az 1/6... akkor is, ha nem jogi kiskapuzik semmit... az 1/6 ház meg tipikusan a "jobb, ha nem lenne" kategóriás örökség, jog a teljes haszonélvező 5/6 tlajdonossal szemben semmi, de kötelesség minden kalkulálható teher és költség 1/6-a.
De szerintem ne temessük Kérdezőt, az se biztos, hogy a nő pert indít egyáltalán, meg az se, hogy ha pert is indít, nem akad később a nőnek egy új párja, aki házastársként örökbe fogadja a gyereket.
"-az örökhagyó mással tartási szerződést kötött, "
Állítólag kötelesrész ilyenkor is van. Nemrég volt egy hasonló kérdés, és ott írta valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!