Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy vegyem rá a szüleimet,...

Hogy vegyem rá a szüleimet, hogy megengedjék, hogy abbahagyjam a karatét?

Figyelt kérdés
16 éves vagyok,két hónap múlva leszek 17.Tavaly február óta karatézok.Az elején szerettem nagyon,de rájöttem,hogy nem nekem való.Alig van küzdelem,az is gyenge.Nem szeretem a formagyakorlatokat.Meg járok kondiba heti háromszor,úgyhogy nincs is nagyon időm meg türelmem még heti 3 karate edzésen részt venni.EL akarok járni helyette bokszolni.Ez nekem jobban tetszik.Igaz,ez nem mehetne olyan rendszeresen,mert buszoznom kéne,de olcsóbban is kijönne.Nyáron meg el akarok majd menni birkózásra vagy judora vagy valami földharcra.Ez sem tetszik nekik.Szerintük nagyon jó a karate,szerintem nem az.Shotokan karatéra járok.

2014. okt. 23. 17:45
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
A srác önvédelmet szeretne, gyorsan használható harci értéket. Én megértem. Komoly karate Magyarországon nincs. Formagyakorlatok vannak történelem órákkal vegyítve. Szép dolog meg minden csak hamis magabiztosságot ad. Ha belekötnek az utcán majd azt hiszi, hogy megvédheti magát, pedig nem. Az első sallertől el fog esni, mert nincs harci alapja. Ennyi erővel a netről is meg lehet tanulni karatézni, mert megnézem videón a gyakorlatot aztán nyomom a szobában. Ugyanúgy megvernek vele, mintha karate edzésre jártam volna. Úgy látom, hogy sokak szerint az ökölvívás verekedős marhaság, pedig nem. Rengeteg technika van mögötte. Nem úgy van, hogy ütsz és kész. Elmozogsz, védekezel, taktikázol és persze támadsz, vagyis ütsz is. Letisztult harcmodor, már az ókorban is űzték. Egyébként a legtöbb hazánkban oktatott karate, kungfu hatalmas lehúzás és semmire se tanít meg. A szülők meg ugye a TV-ben látták Jackie Chant és azt hiszik, hogy a gyerekből is az lesz. Hát nem. Keleten tanítják ezeket a harcművészeteket jól, ott még van küzdelmi érték is. Egyébként van akinek maga a mozgásforma nem jön be. Nem szeret csípőből ütni, meg ilyenek. Én nem értettem, hogy ha a karatés nem védi a fejét, tehát lent tartja az öklét és csípőből üt akkor, hogy nem vágják egymást fejen. Úgy, hogy nem ütnek edzésen fejre. De az utcán meg igen. Erről ennyit. A boksz meg nem "buta bunyó ősembereknek", hanem egy igenis hatékony dolog!
2014. okt. 26. 12:03
 12/22 A kérdező kommentje:
Így van,ahogy az utolsó mondja.Meg nekem ez a mozgásforma sem jön be.Ez a shotokanos küzdelem sem tetszik.
2014. okt. 26. 15:43
 13/22 anonim ***** válasza:
Amikor én választottam harci irányzatot, akkor megnéztem egy edzést. Legközelebb nézd meg az edzést, aztán gondolkozz el, hogy valóban tetszik-e. Nekem se tetszett a karate. Lehet, hogy azért is, mert mióta bokszot láttam először életemben azóta az a mániám. :) Meg nem szeretek japánul számolni, meg a merev lovagló állások sem tetszettek. Persze van akinek jó, de nekem amúgy is fáj a térdem, nem kell még jobban kinyírni.
2014. okt. 26. 16:09
 14/22 anonim ***** válasza:
55%

#11:

Itt senki nem szólta le a boxot, senki nem írt róla olyasmiket, amiket itt állítasz. Annyit írtam, hogy rövidebb idő alatt lehet benne eredményes valaki, mint pl. kung-fuban. Itt egyedül te vagy az, aki leszól más harcművészeteket.

Ha kung-fura jártál volna, tudnád, hogy ettől a viselkedéstől nem leszel se jobb, se több másoknál. Ott ugyanis egy ilyen megnyilatkozásért kicsapnak, ugyanis az egyik alapszabály ellen vétesz.

2014. okt. 26. 17:14
 15/22 anonim ***** válasza:
Nem egy irányzat a kettő. Más értéket képvisel. Nem is célzottan neked írtam. Továbbá a Kung-fu nem a győzelemről szól, hanem ez már egyfajta hagyomány, aminek leginkább egy Shaolin templomban van értelme. Nekem ilyen légből kapott magukat Kung-fu mesternek beállító valakik ne oktassanak ki, mert az igazi Kung-fu irányzatokhoz nem túl sok közük van. Azért, mert Pityu bácsi magát nagy mesternek tartja meg beszedi a tudatlan emberek pénzét ahhoz nekem semmi közöm. Magyarországi Kung-fu edzésre be sem tenném a lábam, de viszont egy tradícionális kínai edzésen részt vennék. Annak 100%, hogy több értelme van. A hazai Kung-fu csak arról szól, hogy eljátsszuk, hogy tudunk Kung-fuzni, de igazából nagyon nem. Nagyobb ennek a harcművészetnek a füstje, mint a lángja. Ha meg valaki harcot akar tanulni, ergo azért fizetett be, akkor ne történelmi mesékkel kössék le 6-10 000 Forintért, hanem tanítsanak neki egy-két alap dolgot. Persze a hagyományok megismertetése is fontos, de arra az óra végi pihenőn szánjanak már időt, a többi meg erősítés, a technikák elsajátítása és páros harc legyen már könyörgöm. Persze aki olyan sukár, hogy megteheti, hogy havi 10 rongyért sztorikat hallgat, annak minden tiszetlem, mert jól ki van tömve zsével. Végül meg megint csak annyit tudok mondani, hogy ezek a harcművészetek mind külön-külön életformák amiket te a kis európai kobakoddal a büdös életbe nem fogsz megérteni, mert nem vagy kínai. Itt teljesen más az értékrend, mint a Távol-keleten, máshogy élünk, nem ugyanazok a tradíciók. Te sosem fogod átérezni ezeknek a szellemét. Megjátszani meglehet, de nem leszel olyan bölcs. Viszont nehogy azt hidd, hogy tökéletesnek képzelem magam. Egyszerűen látom mi megy itt. Sok kókler próbál bekerülni a rivaldafénybe a harcművészeteken keresztül. Egyébként te elég nagyképűen nyomod ezt a Kung-fu dumát, viszont egy igazi Kung-fu tanonc/mester jóval szerényebb. Írhatnék én itt még egy könyvet, de úgyse lesz értelme. Aki érti, az érti, aki meg nem, az nem. Nem tudok mit csinálni.
2014. okt. 26. 17:43
 16/22 anonim ***** válasza:
55%

Nem vagyok kung-fu mester, és nem is képzelem magam annak. Ha "be se tennéd a lábad egy kung-fu edzésre", akkor nem tudom, honnan veszed, hogy ott történelemoktatás folyik edzés helyett. A legelső alkalom első 3 percét kivéve még sosem beszélgetett a fiam az edzőjével edzés alatt, akkor is csak annyit beszéltek erről, hogy a kung-fu nem a harcról, hanem a békéről szól. Egy mester nálunk sem attól lesz mester, hogy kinevezi magát, hanem attól, hogy letesz egy vizsgát. Bizonyos szinten túl már nem itthon, hanem Kínában...

Annyiban igazad van, hogy egy kung-fu mester sosem fog idejönni a gyikra, hogy arról vitázzon veled, hogy miért nincs igazad. Én azonban nem vagyok mester, és nem is leszek soha. És bosszant, amikor totál kívülállók mindanak véleményt olyasmiről, amiről fogalmuk sincs.

2014. okt. 26. 18:24
 17/22 anonim ***** válasza:
Jól van, zárjuk le. Lehet, hogy a te edzésed éppen kivétel, de nagy általánosságban szerintem igaz amit elmondtam. Mindenesetre értelmetlen a további vita, mert senki sem járta végig az összes létező harcművészeti ill. küzdősport edzést.
2014. okt. 26. 18:39
 18/22 A kérdező kommentje:
Nálunk a karatén nincsen ilyen filozófiálás sem.Sosem mondta a sensei,hogy a karate az a békéről vagy egyéb másról szólna.Inkább mondanám őt durvának,mint békésnek.Edzés végén a nagyobbaknak(magasabb övfokozatúaknak) ott kellett maradni,egy lány felöltözött,erre elkezdett vele ordítani és vissza kellett neki öltözni.Gondolom a kungfu mesteretek azért nem ilyen.Jár ide egy gyerek,neki is kicsit sok az önbizalma,és elég agresszív,a kocsmában is egyszer kidobót játszott és jól megverték.Ezt nem láttam,csak mesélték.Nem tette őt békéssé.Persze lehet máshol más a helyzet,én csak ezt ismerem.Kiváncsi lennék,nálatok milyen emberek vannak.Szerintem ez színtiszta versenykarate,ahova én járok.
2014. okt. 26. 19:56
 19/22 anonim ***** válasza:
Nem tudom te melyikre jártál és hol,de a férjem anno shotokan karate-s volt.Ő is a mestere miatt hagyta abba 2 év után,arra nem emlékszem pontosan mi nem tetszett neki.Utána Kenjutsu-zot.Azt viszont szerette.Én kung-fu-s voltam,és imádtam.Nem azért mert verekedni akartam,hanem jó volt a társaság.és úgy érzem olyan értékeket tanultam ott,amiknek egész életemben hasznát veszem.Oké,szerettem azért a küzdő részét is,főleg a szabad harcot. XD Nagyon jó mestert is sikerült kifognom.
2014. okt. 26. 20:08
 20/22 anonim ***** válasza:
60%

Nálunk kikopnak azok, akiknek a verekedés a lényeg. Páros harc a gyerekeknél egy évig egyáltalán nincs, az első évben "alapoznak", nyújtanak, erősítenek, formagyakorlatoznak, állóképességet, egyensúlyt fejlesztenek, stb. Amióta oda járunk, az edző egyszer emelte fel a hangját. Még akkor is nyugodt, amikor én - szülőként - odakint már a hajamat tépem a kölköktől... Valódi harci tudást csak az tanul, akiben van elég kitartás, hogy eljusson addig. Addigra pedig már kizárt, hogy az illető hobbiból bárkivel is verekedést provokáljon...

Egyébként kifejezetten olcsó sport, bérlet rendszerben kb. 650 forintra jön ki egy óra, és ebben benne van az is, hogy jelenleg béreljük a termet.

A boxoló srácnak üzenem, hogy nem volt célom veszekedni vele, hiszen érthető, hogy mindenki a saját sportját preferálja leginkább. Az is tény, hogy én nagyon el tudok szállni, ha a kung-fu kerül szóba, de ne ez alapján ítélje meg senki a kung-fusokat; én ugyanis nem vagyok az, csupán van szerencsém picit belelátni a világukba. Valamint látom azt, milyen emberré formálják a fiamat.

Valódi kung-fus sem itt, sem máshol nem száll vitába arról, hogy melyik küzdősport a jobb a másiknál. Amúgy is butaság, mert mindegyik másért jó.

2014. okt. 26. 21:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!