Igazságos, ha a főiskolás gyerekre többet költök, mint arra, aki már dolgozik?
Nah most már elvesztem a hozzászólások között. A dolgozó gyereknek sem kell hozzájárulnia itthon semmihez, szóval amit megkeres, az az övé.
Pontosan szerintetek hogy lehetnék akkor igazságos, mit kellene tennem, vagyis ti mit tennétek a helyemben?
Miért esne neki rosszul? Vehet fel diákhitelt is, nem? Mellesleg kesz egy papírja, azt kapja - mar ha elvégzi az iskolát. Amúgy biztos, hogy a masik lusta? Nem mindenki tud tanulni.
Ha szerinted igazságos az, hogy az egyiknek fizetitek az iskolat,a. Masik meg nem kap semmit, az is oké. De akkor tessék leállítani a zsebpénzt az iskolásnak, vagy adni a másiknak is.
Hát szerintem ez nagyon gáz, hogy ennyire irigy a dolgozó gyerek :/
Mi is ketten vagyunk, én államira bejutottam, tehát tandíj: 0 ft. (Elkezdtem egy nyelvtanfolyamot most, az 1 évre 80000).
Bátyám már félbehagyott egy szakot, ahova 5 félévet járt, az 5*250.000 ft amit már nem kapunk vissza. Most kezdett újra egy másik szakot, 3. félévet csinálja, 3*150.000 ft.
Mindketten kapunk pénzt bérletre, ruhákat kapunk ha van rá szükségünk (igaz én kicsit többet, bár bátyám meg drágábbakat kap, csak ritkábban), kapunk zsebpénzt (ugyanannyit), tisztálkodószereket + ételt fizetik anyáék és persze itt is lakunk még mindketten.
Fodrászra is kapunk pénzt (csak neki egy alkalom 2000, nekem meg 10000) ami rendszeres 'extra'.
Bátyám több pénzt kap nyáron fesztiválra, táborokra, koncertekre... mégse érzem úgy, hogy nekem panaszkodnom kéne, hogy ő mennyivel többet kap. Persze, néha egy kicsit bosszantó ha nekem emiatt nem jut éppen, de alapvetően nem kéne ennyire nézni testvérek között, hogy ki mire kap.
Nem igaz, hogy nem kap semmit a tanuló gyerek. Egyéni döntése volt, hogy ő tanulni akar mehetett volna ő is dolgozni, ráadásul zsebpénzt is kap amiért sokan dolgoznak részmunkaidőben.
Persze a dolgozó gyerek is mehetett volna tanulni, ott rejtély , hogy miből fizetted volna az iskolát...
Szóval, megmondanám a tanuló gyereknek hogy a tandíjat fizetem és ennyi a többit oldja meg, a másiknak, meg hogy ha ennyire nem tetszik neki a dolog akkor el lehet indulni a saját útján.
Én továbbra is azt mondom, hogy ilyenkor már azt illik támogatni jobban, akinek még szüksége van rá. Most csak azért elvárni hogy kapjak, mert a másik is kap, elég szemét dolog.
Alapvetően a dolgozó gyere így is sokat spórol hogy otthon lakik, és nem kell semmit beleadnia a közösbe, ez már önmagában 4-50 ezer spórolás alsó hangon, ha az albérleti árakat nézzük.
Azért írtam az elején hogy nehéz helyzet, mert ha "igazságos" akarsz lenni, akkor az a dolgozó fiú irányából szerintem kihasználás. Míg ha nem adsz egyiknek sem, akkor a másik gyerek tanulmányait hátráltatod.
Mert persze, lehet jönni azzal hogy dolgozzon, csináljon mindent magának, de ha megteheti a szülő hogy támogat, akkor minek "pazarolja" el a gyerek 1-2 évét azzal hogy csak melózik valami gyárban minimálbérért?
Az ilyen számoljuk ki és a hiányzó összeget adjuk a másiknak dolog meg nevetséges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!