Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » "Egy család vagyunk" - amíg...

"Egy család vagyunk" - amíg neki kell valami?

Figyelt kérdés

Főiskolás lány vagyok, aki igaz, nem dolgozik suli mellett, de ösztöndíjból + szoctámból + Bursából fenntartja magát, igaz, nem egy híres színvonalon (évek óta nem vettem magamnak ruhát, könyvet stb., de nem panaszkodni akarok, csak vázolni a helyzetet). Apám most kitalálta, hogy mivel "a családnak köszönhetem a szociális helyzetemet", a szoctámot kötelességem leadni neki. (Kollégiumban lakom, nem otthon, hétvégente megyek haza.) Ugyanakkor az idős nagymamám a nyugdíja mellé kap valamiféle egészségügyi támogatást (nem tudom, pontosan mit, havi tízezer forint körül van), és minden hónapban apámnak adja. (Külön él, nem tartják el apámék, semmit nem segítenek neki, max ilyeneket, hogy levinni a szemetet.) Apám ezekre mindig azt mondja, hogy egy család vagyunk, és a család összetart. Persze, amikor anyámat csalta, az nem számított.

Ha elmennék diákmunkára (volt rá példa), a felét annak is lenyúlná. Mit lehet kezdeni vele?

2014. aug. 29. 10:09
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Anyum széttárja a karját, hogy "Mit csináljak vele?" Ez nem túl nagy segítség.
2014. aug. 29. 21:28
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

"Anyum széttárja a karját, hogy "Mit csináljak vele?""

Akkor a megcsalásra is csak ennyit reagált? Mert ezek szerint anyukád asszisztál apukád gusztustalan viselkedéséhez.

2014. aug. 29. 22:00
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
A helyedben én is csak ünnepekkor mennék haza. Ha nem érdekli, hogy éhen halsz a koliban, mert lenyúlta a pénzedet, akkor nem vagytok igazi család és nem tartotok össze. Én még véletlenül sem adnék neki. Amúgy elég gáz, hogy a saját gyerekétől és egy idős nénitől nyúlja le azt a kevéske pénzt, amiből alig tudnak megélni...mire kell neki?
2014. aug. 29. 22:31
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Anyukád válaszreakciója alapján ne haragudj kérdező, de ugyanolyan ostoba, mint apád. Asszisztál a viselkedéséhez. Normális feleség nem hogy a megcsalást, de a gyereke legombolását sem nézi tétlenül.

Ismerőséknél hasonló volt. Apuci kérte volna ott is a szoctámot, mire a gyerek (dolgozott is suli mellett) megkérdezte, hogy akkor miből fog enni. Azt mondta az apa, hogy oldja meg. Erre a gyerek a fejéhez vágta, hogy ő meg oldja meg a pénzügyi gondjait egyedül, és nem jön haza többet.

Így igaz. Apádnak köszönheted, hogy támogatásokra szorulsz, gondolom ezt ő valami hatalmas szülői érdemnek fogja fel, pedig ezt inkább szégyellni kéne. Az ilyen nem szülő, és ha a saját apám lenne is leköpném, hogy nem elég, hogy miatta rossz anyagi helyzetben vagy, alig jössz ki, nem elég neki, hogy nem kell téged egy fillérrel sem támogatni, de még azt akarja, hogy tejelj neki. Undorító, és szánalmas. Ezt így meg is mondtam volna neki. Az meg gyomorforgató, hogy nagyanyádról is húzza le a bőrt, amikor nem is segít neki.

De tényleg, mire kell neki ez a pénz? Anyudat meg nem véleményezném, mert ugyanolyan hibás ebben, hogy hagyja. Állj a sarkadra, ne menj haza, és ne érdekeljen, hogy hogyan ordibál, vagy lelki terrorozik.

2014. aug. 30. 10:53
 15/22 anonim ***** válasza:
Ne menj haza hétvégenként.Rengeteg pénzbe kerül a buszjegy vagy vonatjegy is odavissza.Minek pazarlod az időd ennyi utazással?Ezt az időt tanulással is tölthetnéd.Legalább a pénzed is több marad meg.
2014. szept. 2. 12:16
 16/22 anonim ***** válasza:
Nem olvastam végig az egészet, de annyira szomorú, hogy ilyen szülők vannak. Nekem már van két kicsi gyerekem, de legyek akármennyire megszorulva, akkor sem kérnék egy petákot sem tőlük. Ők éljenek boldogan, nem ők akartak ide jönni hozzánk, hanem mi választottuk, hogy legyen gyerekünk, de ha nem is akartam volna őket ennyire, akkor is volt lehetőségem másképpen dönteni. Egy gyerek felelősség, és azt a szülőnek kell vállalni. Nekem nem ez a normális, a szüleim agyon támogatnak, még ha nem is kérem, és nem csak pénzzel. De én tuti megmondanám, hogy nem adok semmit haza, mert lehet, hogy egy család vagytok, de nem azok lesztek, ha Neked nem lesz mit enned, és magadat tartod el, annak ellenére, hogy még suliba jársz. Ennyi. Neki kellene Téged támogatnia, ezt mondjuk ne mondjad, mert csak rosszabb lenne, de ez így van szerintem.....
2014. szept. 2. 15:45
 17/22 mi a fene ***** válasza:
Büszkék lehetnének Rád ! hány szülő nyomná a hülye gyerekébe a pénzt, de hiába. Lehet hogy vágysz haza, de ne menj, ha ha Te el tudod tartani magadat, tegyék ezt ők is. Egyszer úgyis el kell szakadni, akkor minél hamarabb !
2014. szept. 2. 18:34
 18/22 anonim ***** válasza:
Valamivel jobb helyzetben vagy, mint én voltam anno. Apám ivott, verte anyámat és engem, éhen engedtek el iskolába középsuliban... Érettségi után elkezdtem egy másik sulit, de december 3-tól el kellett mennem dolgozni, ott kellett hagynom a sulit, mert már terrorban tartottak, hogy ingyen élő vagyok (holott nekem sosem volt zsebpénzem, mint a barátaimnak, mindig rokonoktól, ismerősöktől kapott lehasznált ruhákban jártam, stb...) Nem volt lehetőségem fősulira menni apám miatt, mert féltettem anyámat, hogy megöli. Volt rá példa, hogy kb. 6 évesen én könyörögtem sirva apámnak, hogy ne szúrja le anyámat. Végül 19 voltam amikor apám 1 éven belül 4 agyvérzést kapott, ápolgattam, borotváltam, etettem, stb. Ekkor kissé csillapodott és volt időm elmenni tanulni és dolgozni. Igy végül behoztam a lemaradásom. 24 évesen már érettségim volt, és 3 szakmám köztük főiskolai végzettség is. Szerintem a te apád is egy nagy paraszt......
2014. szept. 24. 13:47
 19/22 anonim ***** válasza:

Nem, ti nem vagytok család, csak olyan emberek laza összeverődött közössége, akik vérségi kapcsolatban vannak egymással.

"a családnak köszönhetem a szociális helyzetemet",

Ó, igen... Konkétan azt, hogy olyan önző és görény szülőket - ill. apát - kell elviselned, mint ő. Erre gondolt? Mert mást nemigen köszönhetsz neki.

Eszedbe SE jusson adni nekik bármiféle pénzt, ami téged illet (és ezt meg is kell nekik jó keményen mondani. Ha kezet emel rád, azonnal feljelenteni a rendőrségen (a testi sértés bűncselekmény!). Ezzel akarják a szabadságot, a felnővekvésedet és a leválásodat megakadályozni.

És is koleszos voltam egyetem alatt. Emberenek nemigen nevezhető aljas,s önző férgek voltak a szüleim. Mindkettő. Amikor elkezdtek durvulni, elkezdtem a hazautazásokat ritkítani: ötödévre eljutottam addig, hogy három havonta egyszer utaztam "haza", majd pedig félévente. Most már több, mint 8 éve nem láttam őket, és nem is hiányoznak. Talán terrorizáljanak mást, ne engem.

Menj csak el diákmunkára, és nyiss magadnak külön számlát, amihez csak te férhetsz hozzá. Arra tedd a saját pénzedet, és a szoc. támot is, mindent. Nem vagytok ti egy család, csak akkor, amikor belőled kell megélni, ill. téged kell a családhoz kötni manipulációval, erőszakkal.

Sajnállak. A helyedben én elmennék egy ifjúsági pszichiáterhez, és kicsit megtámogattatnám a lelkemet apám érzelmi zsarolásai és egyéb húzásai ellen. Jól jön az még később is, hidd el.

2014. szept. 24. 16:57
 20/22 anonim ***** válasza:

19-es voltam: most olvastam, hogy apád agressziója mellett anyád a támogató - azaz ő is agresszor.

Nagyon igyekezz minél előbb kilépni ebből a "szerető" családból, ha jót akarsz magadnak.

2014. szept. 24. 16:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!