Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szüleim szerint még gyerek...

Szüleim szerint még gyerek vagyok. Hogyan változtathatnék a szemléletükön? 24/N

Figyelt kérdés

Még itthon lakom. Nem dolgozok. Csak diákmelók voltak, zsebpénz gyanánt. Nemsoká végzek az egyetemmel, amit az ottani albérlettel és mindennel együtt (államis voltam) ők finanszíroztak.

Tudom, hogy nagyon szerencsés vagyok és sok hálával tartozom nekik, de olyan ostoba érzésem van néha, mintha a véleményemet, a szabad döntési jogaimat is megvették volna tőlem.

Nyíltan gyerekként kezelnek, anya meg is mondta, hogy az ő szemében olyan 16 éves maradtam. Apa meg a hátam mögött 'a gyerek'-ként emleget. Van egy bátyám, ő 26, vele dettó ugyanígy bánnak, bár ő már elköltözött, jó állása van pár hónapja, de még mindig nem főz magára, a szennyesét minden hétvégén hazahozza stb. és a gyakorlati dolgokban eléggé esetlen, úgy viselkedik, mint mikor még egyetemista volt, nem mint egy dolgozó felnőtt.

Még mindig mi vagyunk a 'gyerekek' a családban, de én ezt már kezdem röhejesnek érezni, ami miatt meg bűntudatot érzek, hisz tudom, hogy még semmit nem raktam le az asztalra, ahhoz, hogy felnőttnek higgyem magam.

2014. aug. 15. 10:35
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
ma 11:39: Nem úgy értettem, hogy hülyének néztek. Hanem hogy gyereknek. Hatásvadász kifejés volt, sajnálom, ha félreértettél. Mondjuk a kamaszkorom egy szakasza, 14 és 16 éves korom között nehéz volt. Apámra akkor tört rá a kapuzárási pánik, vagy minek mondják ezt, és néha tényleg hülyének nézett.
2014. aug. 15. 11:45
 12/24 anonim ***** válasza:
44%
Amíg nem tudod eltartani magad, addig gyerek is maradsz.
2014. aug. 15. 11:51
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

9-es, albérletben él, igen, de a szülei pénzén, a szennyesét hazahordja az anyjának kimosni, a diákmelójából meg csak zsebpénze van, ő maga írta. Ez NEM önállóság. Az önállóság és a "letettem valamit az asztalra" ott kezdődik, hogy eltartja magát, külön él a SAJÁT pénzéből, és képes magát ellátni (magyarán: magára főz, magára mos, takarít, nem anyunak hordja haza a szennyesét hétvégén, nem otthonról hord kaját stb.). Jelenleg a kérdezőt a szülei tartják el, egyedül nem tudna megállni a lábán. Ami nem baj, mert még tanul, ez nem bűn. De el kell fogadni, hogy amíg nem él önállóan, addig gyerekként fogják kezelni.

A kérdező bátyja meg röhejes, külön él, de hazahordja a szennyesét kimosni, nem főz magára... ugyanez az unokatesóm, 28 éves, a barátnőjével él, de csak hétköznap, hétvégén mindkettő tipli haza anyuhoz, ruhákat kimosatják, dobozban visznek több napra való kaját. Mindkettő dolgozik, jól keresnek és mégis. Ez nevetséges szerintem. Így kéne valakit felnőttnek tekinteni? Én két évvel fiatalabb vagyok az unokabátyámnál, de külön élek a férjemmel, eltartjuk magunkat, magunkra főzünk és mosunk. Érdekes, engem felnőttnek néznek, őt meg nem. Vajon miért lehet?

Kérdező, egyébként nincs azzal semmi baj, hogy amíg tanulsz, eltartanak a szüleid, majd ha végzel és lesz munkád, eltartod magad és elköltözöl teljesen (és nem úgy, mint a bátyád, hogy hazahordja a szennyest). De addig gyerekként fognak kezelni, ezzel nem tudsz mit csinálni. Én is albérletben laktam az egyetem alatt, az utolsó előtti félévig a szüleim pénzéből. Engem is csak akkor kezdtek el felnőttnek nézni, mikor suli mellett már dolgoztam, és eltartottam magam teljesen, fizettem a lakbért is, nem kellett semmit finanszírozniuk. 22 éves voltam ekkor, előtte gyerek voltam a szüleim szemében, hiába voltam külön a suli miatt.

N26

2014. aug. 15. 12:18
 14/24 anonim ***** válasza:
13: az nem a bátyja, aki ezeket csinálja?
2014. aug. 15. 12:46
 15/24 A kérdező kommentje:

most épp, nyáron otthon vagyok, az albi fel van mondva. főzni meg itthon is magamra főzök, (gluténérzékenység miatt sok mindent nem ehetek) de még a konyhát sem használhatom egyenlően anyával,

akárminek nekikezdek árgus szemekkel lesi minden mozdulatom, megsózza helyettem a levesemet, (túlsózza) és ha csak egy fogpiszkálót is máshova rakok, jaj nekem

2014. aug. 15. 12:57
 16/24 anonim ***** válasza:

De már csak pár hét van! Aztán meg megint külön fogsz élni. Nagyon sok diáknak megengedik a szülei, hogy csak az egyetemre koncentráljon, és ez így helyes, ha megtehetik. Figyelj, el vagy már tőlük szokva, a következő nyáron valószínűleg már nem kell hazaköltöznöd, hiszen lesz munkád a suli után, és külön fogsz élni.

Az embert a mai világban még felnőttként is támogatják a szülei, én pl. csak 160-at keresek, nem tudnám lakótárssal sem fenntartani a Bp-i albimat, enni, hazautazni a szüleimhez ennyi pénzből, ha nem segítenének. Sajnos, ez egy ilyen világ.

2014. aug. 15. 13:06
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem vagy önállótlan. Külön laksz, nem omlasz össze a szüleid társasága nélkül és majd elhelyezkedsz, ha végzel a sulival. Az meg hogy támogatnak szerintem alap dolog. Ha szülő leszek, én is támogatni fogom a gyerekeimet. Az az önállótlan, aki még a postára se mer egyedül lemenni.
2014. aug. 15. 22:30
 18/24 anonim ***** válasza:
39%

1. Otthon laksz

2. Nem dolgozol

3. Mindent a szüleid finanszíroznak.

Bocsi, de nem sokban térsz el egy 14 évestől 24 éves korodra.

Az egyetem mellett nyugodtan elmehettél volna dolgozni. Akkor fognak felnőttnek tartani, ha te is annak tartod majd magad.

2014. aug. 18. 20:07
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egyszerűen eljött az idő, amikor már nem egészséges hogy velük lakj, ezért érzed magad ott furcsán. Az nem baj, hogy úgy emlegeg hogy "gyerek" hiszen ahogy írták, 50 évesen is a gyerekük leszel. Képzeld én még 35 évesen is kapok gyereknapra csokit anyukámtól. Csak ezeknek ennyi idősen- önállóan -már örül az ember. Amíg nem laksz külön, addig ott te csak a kicsi gyerekük leszel, az ő háztartásukban. Ebből ki kell szakadni!
2014. aug. 19. 08:30
 20/24 anonim ***** válasza:
aki 160 ból lakótárssal sem tudja eltartani magát bp-en, az tényleg gyerek!
2014. aug. 19. 08:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!