Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek az normális, ha...

Szerintetek az normális, ha 19 évesen ki akar tenni, meg ilyeneket mond?

Figyelt kérdés

19 vagyok, most érettségiztem. A tanulás az egyetlen menekülőutam itthonról.

Most, hogy megvan az érettségim, anyám rögtön azzal jött, hogy most már innentől kezdve legyek önellátó, mikor tudja pontosan, hogy ez nem lenne semmilyen módon lehetséges.

Amikor betöltöttem a 18-at, az első veszekedésünkkor is rögtön azzal jött, hogy húzzak el otthonról.

Sokszor mondta azt is, hogy én itt csak megtűrt személy vagyok, és hogy itt semmi nem az enyém.

Az tény, nem segítek itthon szinte semmit (most már), DE ez is azért van, mert ha megcsináltam valamit, akkor folyton belekötött, és sehogy nem volt neki jó, és nem ismeri a "köszönöm" szót sem ilyenkor, meg persze kérni sem tud. Viszont ha valamit nem csináltam/csinálok meg azt mindig felhántorgatja, tehát azt rögtön észreveszi.

Szinte mindig érezteti velem, hogy alig várja már, hogy elmenjek itthonról.

Most jelentkeztem egyetemre, de nem tudom mi lesz, mert nem hiszem, hogy fog támogatni bármilyen módon is.

Azon is gondolkodtam, hogy elmegyek dolgozni, és akkor el is tudnék menni itthonról, legalább egy kis garzonba, viszont munka mellett biztos, hogy nem bírnám a fősulit is.

Olyan tehetetlen vagyok, nem tudom mit csináljak. :(

Ti mit gondoltok erről, mit csinálnátok a helyemben?

2014. júl. 9. 19:14
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
96%
Kérj kollégiumi elhelyezést, és dolgozz a tanulás mellett.
2014. júl. 9. 19:19
 2/20 anonim válasza:
23%
Ismerős egy helyzet. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy anyukád nem szeret és valószínűleg régen sem szerethetett. De ezt ne vedd készpénznek (amit leírtál abból vettem ezt le, sajnos) Szerintem az ilyen emberek előbb-utóbb megkapják a büntijüket, feltéve HA! Esetleg te nem kezdtél rá adni valamilyen okot, hogy így viselkedjen. Szesz, Drog stb. Gondolom sejted miről beszélek...
2014. júl. 9. 19:24
 3/20 A kérdező kommentje:

Nem csináltam semmi illegálisat. Max. annyival adhattam rá okot,ha ezt oknak lehet egyáltalán nevezni, hogy olyan 15-16 éves koromban durván elkezdtem lázadni, és nem jártam rendesen suliba és full rossz jegeim, viszont ez középsuliban teljesen megváltozott.

Tehát nem tudom, hogy ezzel adhattam-e okot rá, hogy most ki keljen tenni engem.

2014. júl. 9. 19:30
 4/20 anonim ***** válasza:

Néhány komolyabb veszekedésünkkor anyám is ilyesmiket vág a fejemhez. De ha elmennék, akkor ő eléggé megviselt lenne, mert tudom, hogy szeret + mindig segítek neki diákmunka által a fizetésem odaadásával és azt se adnám neki oda ha elmennék. Dühít is olyankor, hogy ezeket mondja, mert én itthon a kaján kívül más pluszt nem kapok, ruhát, cipőt, szükséges dolgokat se, kb. évente egyszer jut rám egy kevés a fizumból 1 cipő vagy elhordott ruhadarab pótlásának erejéig. Én munka mellett is sokszor megkapom, hogy nem csinálok itthon semmit, bár elég nehéz lenne úgy, hogy elmegy az ember hétköznap fél7-kor és hazajön hatkor (vagy suli után), ő meg egy napot dolgozik, és kettőt itthon van, csinálja meg ő.

Én sokszor ezeket elengedem a fülem mellett, mert ha megszólalok, akkor csak vita lesz.

Javaslom neked is, hogy maradj csöndben, olykor helyeselj, bólogass. Azért otthon segíts, ne zavarjon, ha beleköt ebbe abba, a szülők többnyire ilyenek. Ha elmész egyetemre kérhetsz kollégiumi ellátást, szociális helyzetre hivatkozva, de nem tudom ez pontosan, hogy működik. Viszont a koli is pénzbe kerül 10 ezer fölött van + a kaja + a bérlet. Egyetemen kaphatsz ösztöndíjat is.

Egyenlőre tűrj, próbálj otthon mindent rendesen elvégezni, jól viselkedni, majd lesz jobb helyzet is. :)

2014. júl. 9. 19:34
 5/20 anonim ***** válasza:
60%

Jogilag megtehetik, erkölcsileg nem. Majd gondoljanak rá, ha öregek lesznek és segítségre lenne szükségük.

Munka mellett is bíród a fősulit. Én is így tettem, bár nem olyan okokból, min te. Én műszaki informatika szakra jártam, és simán elvégeztem 35 felett. Igaz, volt bőven előéletem a szakmában.

42/N

2014. júl. 9. 19:47
 6/20 anonim ***** válasza:
34%
"bíród" LOL, bocs, csak kerestem a szavakat :)
2014. júl. 9. 19:48
 7/20 anonim ***** válasza:
16%

Mi volt az a durva lazadas amivel elerted, hogy anyukad ennyire haragszik rad? Magadnak koszonheted.

Ha betartottad volna az otthoni jatekszabalyokat, akkor most nem lennel ebben a helyzetben.

Megteheti, nem koteles eltartani a felnott gyereket, aki raadasul semmibe vette ot, es tojt a fejere. Milyen jogon vagy felhaborodva, amikor nem erdekelt teged az, hogy a szuloi elvarasokat es szabalyokat betartsd?

2014. júl. 9. 19:58
 8/20 A kérdező kommentje:
15-16 éves voltam, és mint MINDEN kamasz természetesen lázadtam. Sokat lógtam a suliból, sz*r jegyeim voltak, és csúnyán beszéltem. Ez volt az a nagy "durva" lázadás. És szerintem nem, nem magamnak köszönhetem. Mert ez a 3 dolog szerintem k*rvára nem ok arra, hogy most ki kelljen ba*szni itthonról.
2014. júl. 9. 20:11
 9/20 anonim ***** válasza:
49%

Jaj, nem kell ilyennek lenni. A "kamaszkori lázadás" nem azt jelenti, hogy az illető rossz, vagy nem fogad szót, hanem a fejlődés velejárója. Ali kihagyja, annak a személyiségfejlődése nincs rendben. Hasonló, mint kisgyerekeknél a dackorszak. Teljesen normális, sok türelmet igényel a szülőktől. AZért tőlük, mert ők a felnőttek, és mert ők már túljutottak rajta.

És lehet folytatni a lepontozást, de normális szülő soha nem mond olyant, hogy a gyereke csak egy "megtűrt személy" a családi házban.

Én szerencsére igazi szülőkhöz születtem, de nem mindenkinek adatik meg.

Talán később rendezni tudod majd a szüleiddel a jelenlegi helyzetet.

2014. júl. 9. 20:17
 10/20 anonim ***** válasza:
31%

"15-16 éves voltam, és mint MINDEN kamasz természetesen lázadtam. Sokat lógtam a suliból, sz*r jegyeim voltak, és csúnyán beszéltem. "

Nem minden kamasz lazad, van olyan is, akinek esze is van. En sosem beszeltem csunyan, nem logtam, es jol tanultam. Erdekes modon a szuleimmel jo a kapcsolatom, betartottam az otthoni szabalyokat. Nem is akartak kivagni otthonrol - veled ellentetben. A kamaszkori lazadas nem letszukseglet. Lehet ugy levalni a szulokrol, es ugy felnoni, hogy nem cisnalunk hulyesegeket. Te hulyeseget csinaltal.

2014. júl. 9. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!