Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy ilyen helyzetben mit...

Egy ilyen helyzetben mit csináljak/mondjak?

Figyelt kérdés

Üdv. 18 éves fiú vagyok, korábban tettem már fel 1-2 kérdést:

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

Megköszönném ha valaki elolvasna és válaszolna.

Röviden összefoglalva, anyámmal (kb 50 éves) ketten élünk itthon. Nem vagyunk "szegények", de vannak anyagi gondjaink, a hó végére már nem tud kijönni a fizetéséből (kb 90e )

Elég bunkóság így összefoglalni, de tény hogy "szar" élete volt: összeházasodott egy olyan emberrel akiből nagyon gyorsan kiszeretett, és évtizedeken keresztül csak azért maradt mellette hogy minket (gyereket) fel tudjon nevelni. Fiatal korában a munka ahol dolgozni akart, nem jött össze neki, így csak papírtologatást csinál. Közben mi gyerekek felnőttünk, én vagyok a legkisebb, és az a helyzet hogy nagyon belefáradt a gyereknevelésbe, sőt azt is megbánta hogy megszült minket. Nekem már szemrebbenés nélkül a szemembe vágja hogy megbánta hogy megszült. (Ez most a kapcsolatunk negatív oldala, ez nem azt jelenti hogy anyám mindenestül így viszonyul hozzám: Szeret és ezt kimutatja, de már nagyon elege van a "gyereknevelésből", pontosabban abból hogy el kell tartania stb. Apuval elváltak, nagyon szar anyagi helyzetben vagyunk. Szerelmes lett valakibe (kb halálosan), ami nem jött össze, 2 éve ebbe van belebetegedve. Utálja a munkáját, utál bejárni dolgozni, nincsenek barátai és el akar költözni innen (kisvárosban lakunk). Szóval itt van 50 évesen túl, kb semmi se jött össze neki (tényleg nem szurkálódásból mondom, fájdalmas ezt így kijelenteni), nincs pénze, boldogtalan és bömböl mint egy kisgyerek. Sír amiért fájdalmai vannak, de nincs annyi pénze hogy orvoshoz menjen, és amikor maga alatt van iszik (nem annyit hogy most minden este részeg, de leszalad 1-2 pohár ha kivan akadva).

Szóval adott a szituáció: ilyen körülmények között ott ül előttem édesanyám és sír mint egy gyerek mert neki semmi sem jött össze. Most komolyan, mit kellene csinálnom? Attól hogy nyugtatgatom nem lesz jobb. Én még iskolába járok, szóval még nincs keresetem. Mondjam azt neki hogy legyen kreatívabb? Egy kiégett embernek? Egyszerűen teljesen tanácstalan vagyok hogy most egy ilyen helyzetben mit kellene nekem csinálni/mondani. Mondjam azt hogy majdcsak lesz valahogy? Évek óta nincsen sehogy se. Olyan mintha kezdene lemondani a saját életéről, ilyen kijelentései vannak hogy "... nembaj, nekem már csak az számít hogy neked jöjjön össze" (munkára gondol). Mintha ő már nem is számítana.

Megköszönnék minden választ/véleményt, tényleg nagy segítség lenne.

Üdv, 18/f

2014. jún. 24. 23:27
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
54%
durva lesz, de két pofont lekeverni neki, hogy észhez térjen, majd elrángatni orvoshoz (ingyen van) és bejelentkezni a pszichológushoz
2014. jún. 24. 23:47
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Próbáld meg mégis orvoshoz vinni. Hasonló helyzetben sem sír ovisként mindenki. Lehet a bajok mellé még egy depressziója is, ami tovább ront mindent.

Ha van biztosítása, akkor orvoshoz menni max egy buszjegynyi kiadás, nem több mint a két pohár valami.

2014. jún. 24. 23:50
 3/18 A kérdező kommentje:

A fogorvos nem ingyenes.

Pszichológust már javasoltam neki, azzal hogy nem tud beszélgetni senkivel meg stb, de hallani se akar róla mondván nem akarja hogy bolondak nézzék.

2014. jún. 24. 23:51
 4/18 A kérdező kommentje:
** bolondak nézzék mondván hogy pszichológushoz jár.
2014. jún. 24. 23:54
 5/18 A kérdező kommentje:
** bolondak bélyegezzék mondván hogy pszichológushoz jár.
2014. jún. 24. 23:56
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Az én anyám is hasonló, volt már nagyon depressziós, volt amikor ordítva toporzékolt, meg bevett egy doboz nyugtatót, stb.

Én leültettem és teljesen őszintén és nyersen megmondtam neki, hogy ha nem tetszik az élete, akkor tegyen valamit, hogy jobb legyen. Emelje fel a hátsóját és menjen emberek közé, ne pedig azzal legyen elfoglalva, hogy magát sajnálja...

Plusz megvettem neki a The Sicret című könyvet. Attól kicsit lenyugodott.

2014. jún. 25. 00:18
 7/18 Őszödi Ferenc ***** válasza:
0%

Enem a te történeted különösebben nem hat meg, ez már el lett cseszve.

De a kommentelőknek hátha segít egy őszödi jó tanács:

"Az ember lánya bizony kétszer is nézze meg, kivel rakatja magát teherbe."

Jóccakát.

2014. jún. 25. 00:52
 8/18 anonim ***** válasza:
87%

Hát pedig ingyen van a fogorvos....

Tény, hogy nehéz jót találni.

2014. jún. 25. 02:41
 9/18 Doruss ***** válasza:

Mi lenne, ha valahogy megpróbálnád kimozdítani őt? Elvinni valahova szórakozni, vagy sétálni, mozogni néha, megmutatni neki, hogy azért vannak még szép dolgok az életben... Mennyire nyitott egyébként? Ha valami motiváló filmet vagy könyvet elétennél, ami hozzá hasonló emberekről szól, hogy ők hogyan oldják meg a problémáikat, az nem segítene rajta?

Egyébként olvastam az előző kérdéseidet is. Még mindig vannak paranoid tünetei?

2014. jún. 25. 04:10
 10/18 A kérdező kommentje:

Ezt a könyvet?

[link]

Megpróbálom ezt a könyvet, mert olvasni szeret. Filmmel is megpróbálkozok, pl nemrég láttam a "A boldogság nyomában" c. filmet.

"Paranoid" tünetei vannak, csak kevésbé osztja meg velem. Továbbra is azt hiszi hogy mindenki vele van elfoglalva, hogy lehallgatnak stb..

Köszönöm a válaszokat.

2014. jún. 25. 09:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!