Egy túlsúlyos gyerek szülei mivel tesznek rosszat, ha erre felhívják a gyerek figyelmét, vagy ha arra buzdítják, hogy fogadja el magát?
Melyik a hasznos hozzáállás, melyik az, amelyiktől nem sérül a gyerek szerintetek?
Most hallottam a tv-ben erről egy beszélgetést, és ott a megkérdezett anya azt mondta, hogy ő hosszú ideig győzködte arról a gyerekét, hogy úgy gyönyörű, ahogy van és fogadja el magát.
Szerintem azonban ez ártalmas, mert a túlsúly az nemcsak esztétikai gond, hanem egészségügyi is. Szerintem egy túlsúlyos gyereket ösztönözni kell arra, hogy megváltozzon. Nyilván nem úgy, hogy megalázzuk és lekövérezzük. Ennek van kulturált formája is, ami szerintem nem rombolná a gyerek önértékelését. Viszont a "gyönyörű vagy, fogadd el magad" hozzáállás egyrészt hazugság, másrészt pedig ellehetetleníti azt, hogy másképp legyen.
Nektek mi a véleményetek a témáról?
az azért is lehet, hogy valakinek kövérebb az "alkata",
mert anyuka neki cukros teát adott már csecsemőkora óta, és megtanította a szervezetét jól a raktározásra.
Erről olvastam valahol tudományos cikket, szóval nem én találtam ki.
Nem hiszek én se benne, hogy aki egész életében normálisan táplálkozik, annak kövér az alkata.
Az a kövérség az van valamitől. Vagy a nagyon kiskori cukorevéstől, vagy a jelenlegi mozgáshiánytól/táplálkozási szokásoktól.
És arra, hogy anyuka elcseszte az a megoldás, hogy a gyereket cseszegetik, ahelyett, hogy segítenének.
A szavaktól nem fog lefogyni, ellenben a helyes táplálkozástól (ami a szülő felelőssége, hiszen ő dönti el mit vesz a pénzén nem a gyerek) igen.
Nincs mit ragozni ezen. A sportos emberek megvannak áldva ezzel a cseszegetéssel (ha kedvesen mondják, akkor is cseszegetés) pedig minden vaskos, elhízott ember tudja, hogy nem a beszéd, hanem a tényleges segítség használ.
Kedves Előző.
Gyereknél még beválnak azok a trükkök, hogy a szülő azt adja a tányérjára, amitől nem hízik, meg elküldi sportolni.
De mi van a felnőttekkel? Nekem egyik felnőtt családtagom olyan szinten elhanyagolja magát, hogy már mozogni is alig tud, orvoshoz meg nem megy.
Évek óta próbálom rávenni (nem sértegetéssel, csak felnyitni a szemét), hogy valamit kellene kezdenie magával, legalább sétálni kellene. de mindig csak ellenállásba ütközöm, ő mindent sértésnek vesz, akármilyen türelmesen próbálok közelíteni. Ha nem mondok semmit, akkor se csinál semmit. Állapota folyamatosan romlik.
Ha van rá ötleted, hogy lehetne rávenni, várom, köszi.
Felnőtteket elég nehéz erre rávenni, mondom az egészséges életmódot gyerekkorban kell kezdeni.
De én, mint dundi annak örülnék, ha valaki eljárna velem sportolni. Nem feltétlen futni, azt sokan céltalannak tartják, de eleinte sétálni, aztán mondjuk valami könnyebb mozgásforma. Akár tánc. Én nem vagyok zsírfóbiás, nem az a lényeg, hogy valaki izmos, karcsú legyen hanem hogy egészséges. Ha plusz 10 kilóval egészséges és nem terheli meg mondjuk egy lépcső megmászása, vagy egy tánc, esetleg nem köpi ki a tüdejét, hogy a gyerek után szaladgál, akkor én azt az embert egészségesnek tekintem és nem zavar a súlya.
Nem írtad, hogy férfi, vagy nő az illető, illetve hány éves. Egy 50-60 évest nem nagyon fogsz tudni rávenni a sportra, és pl. a tánc se jó javaslat mindkét nemnek.
Köszi a választ, 60 éves nőről van szó.
Ha sétálni is hívtam kedvesen, még egyszer sem jött el.
Nem hogy a lépcső, de már a járás is nehezen megy neki. Azért még fel tud menni a lépcsőn, ha nem túl hosszú, meg járni is tud, de csigalassúsággal. Ő úgy fogja föl, hogy mindenki rohan, és nem érti.
Olyanokról pl. hogy guggolás, pedig szó sem lehet, mert nem tud felállni utána.
Mikor még valamivel jobban volt, ajánlottam neki, hogy menjen tornázni hasonló adottságúakkal, van a közelben ilyen kezdeményezés. Azt is kategorikusan elutasította, azt hiszem, szégyenből. Legalábbis én annak láttam.
Ezért gondoltam a sétára, de inkább ül a tévé előtt, stb.
Elég szomorú dolog, és tényleg minden kezdeményezésemet erős kritikának, sértésnek veszi, és annak megfelelően reagál, engem is lehangolva, megbántva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!