Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy túlsúlyos gyerek szülei...

Egy túlsúlyos gyerek szülei mivel tesznek rosszat, ha erre felhívják a gyerek figyelmét, vagy ha arra buzdítják, hogy fogadja el magát?

Figyelt kérdés

Melyik a hasznos hozzáállás, melyik az, amelyiktől nem sérül a gyerek szerintetek?

Most hallottam a tv-ben erről egy beszélgetést, és ott a megkérdezett anya azt mondta, hogy ő hosszú ideig győzködte arról a gyerekét, hogy úgy gyönyörű, ahogy van és fogadja el magát.

Szerintem azonban ez ártalmas, mert a túlsúly az nemcsak esztétikai gond, hanem egészségügyi is. Szerintem egy túlsúlyos gyereket ösztönözni kell arra, hogy megváltozzon. Nyilván nem úgy, hogy megalázzuk és lekövérezzük. Ennek van kulturált formája is, ami szerintem nem rombolná a gyerek önértékelését. Viszont a "gyönyörű vagy, fogadd el magad" hozzáállás egyrészt hazugság, másrészt pedig ellehetetleníti azt, hogy másképp legyen.

Nektek mi a véleményetek a témáról?

2014. ápr. 17. 18:13
1 2 3
 11/26 anonim válasza:
semmiféleképpen ne ezt a fogadd el amilyen vagy, mert igenis lehet ellene tenni. Mint írtad ez nem csak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos. Sportolásra kell ösztönözni, megtalálni az a mozgásformát amit szeret és emellett az étkezési szokásaira odafigyelni.
2014. ápr. 17. 18:52
 12/26 anonim ***** válasza:

Szerintem az a helyes hozzáállás, ha egy anyuka/apuka látja, hogy húsosodik a gyerek, akkor anélkül hogy megbántaná, elkezd egészségesebb ételeket főzni, egészségesebb időben enni (pl. nem csak este egy nagy bezabálás) illetve ha annyi idős a gyerek, e mellé valami sportra beíratnám. Ha már tinédzser, akkor valahogy arra próbálnám rávenni, minden erőltetés nélkül, hogy pl. kísérjen el engem futni, milyen jó anya-lánya program lenne.

DE és ez a legfontosabb, nem bántanám. És igenis fogadja el magát, akármilyen teste is van, mert senki se tökéletes, és egyszer él az ember, inkább legyen boldog a testében akármilyen is az, mint örökké elégedetlen, és egy elérhetetlen célt hajszoljon, vagy arra tegye fel az életét.

Az egészséges táplálkozás a fontos, nem pedig a fogyókúra. Én nem is hiszek a fogyókúrában, csak az életmód váltásban.

2014. ápr. 17. 18:55
 13/26 anonim válasza:
én úgy látom, hogy ha nem hívják fel a gyerek figyelmét arra, hogy túlsúlyos, akkor csak a szőnyeg alá söprik a problémát és ez valahol a szülőnek is a felelőssége, hogy a gyermeke egészséges legyen. A túlsúly keményen kihat a gyerek fejlődésére. Hiába mondja a szülő neki, hogy milyen cuki pufók kisgyerek vagy, az iskolában piszkálni fogják. Elég egy apró megjegyzés, az is elég mély nyomot tud hagyni (ezt tapasztalatból mondom, most hogy lementem az ajánlott testsúlyra, már a szüleim is mondták, hogy tényleg kövér voltál kisfiam... ) Tehát igen is addig fusson az a gyerek, amíg el nem hagyja az összes zsírját és ha már a szülő ezt tette vele szépen fusson ő is mellette!
2014. ápr. 17. 18:57
 14/26 anonim válasza:
100%

Szia! Nem olvastam el a hozzászólásokat. Nem szoktam kérdésekre válaszolni, csak olvasgatni, de most éreztem hogy tennem kell azért hogy ez a gyerek egészségesen nőjön fel és ne járjon úgy, mint én. Átlagos súlyú gyerek voltam, de volt rajtam azért mit fogni. Már édesanyám akkor elkezdte a cseszegetésemet (bocsánat a kifejezésért) amikor még nem is volt önálló képem arról, hogy mi az hogy kövér, sovány, mi a "trend" vagy az egészséges. Édesanyám szégyellte hogy minden gyerek sovány, lapos hasú, mert lerohangálja amit megeszik, én meg a rohangálás ellenére is kis haspók voltam (de kiemelem: nem voltam kövér!) Az állandó piszkálással elérte hogy mégtöbbet egyek, mint normális, minél többet ettem, annál jobban híztam, minél többet híztam, annál jobban bántott, minél többet bántott, annál többet ettem, és így tovább. Voltam neki kövér, dagadt, torz, csak kedves nem. Miközben ő maga nem tett semmi egyebet azért, hogy változtasson rajtam, úgy gondolta, a megalázás megteszi hatását egyszer csak. Most felnőtt fejjel még mindig a túlsúllyal küzdök, mert az evést édesanyám vigasztaló lehetőséggé tette azzal, ahogy beszélt velem világ életemben. De legalább én most tudom azt, amit ő nem tudott soha. Hogyan kell egy gyereket a helyes útra terelni, anélkül hogy abból ugyanolyan szerencsétlen felnőtt legyen, amilyen én lettem ebből a szempontból. Ha egyszer lesz gyerekem, nem fogok kétségbe esni, és tudni fogom mit kell tenni.

A tanácsom a következő: ne mondj neki semmit. Ne tégy rá megjegyzéseket, sem utalásokat arra, hogy nem kéne annyit ennie, hogy dagi, hogy változtatnia kéne.

Főzz úgy, hogy neki jó legyen. Sok zöldség, gyümölcs, cukormentes, lisztmentes dolgok. Ha nem kell neki eleinte, mert nem ízlik neki a sok kalóriadús ételek után amikhez évek alatt megszokott, nincs belőle gond, akkor nem eszik. De aztán meg fog éhezni, és megfogja enni azt, amit kap. És egye ugyanazt a család! Kerüljön mindenkinek a tányérjára párolt zöldség főtt hússal, natúr joghurtos gyümölcsök, és a többi egészséges és igazán jó ízű finomság.

Csinálj több olyan programot, ami tele van mozgással. Beirathatnád úszni, szabadidőtökben meg mehetnétek frizbizni, tollasozni, bármi olyat csinálni, amiben sok a mozgás.

A lényeg az egészben, ne tudjon róla hogy mindez azért van csinálva, hogy ő fogyjon. Mondhatod azt akár, ha rákérdez miért van ez, hogy te akarsz egy kis egészséget vinni a családba mert érzed magadon hogy hamar fáradsz mostanában stb.

Remélem tudtam segíteni. Örülök hogy van szülő akinek nem a lealázás jut eszébe elsőnek ha ilyenről van szó!! Tedd meg ezért a gyerekért azt amit az én édesanyám nem tett meg értem! SOK SIKERT!!!

2014. ápr. 17. 19:04
 15/26 A kérdező kommentje:
Félreértés ne essék, én nem vagyok ebben a helyzetben, csupán a tv-ben hallottam erről egy beszélgetést és ezért írtam ki a kérdést :) De köszönöm a válaszokat!
2014. ápr. 17. 19:07
 16/26 anonim ***** válasza:

A szülő feladata megtanítani a gyereknek, hogyan lehet egészséges, amibe a táplálkozás és mozgás is beletartozik. Persze tanítani leginkább jó példával lehet.

És ha egy gyerek már túlsúlyos, akkor az a szülő felelőssége, hiszen ő etette. Szóval így nehéz elképzelni, hogy az a szülő, aki "meghizlalta" a gyerekét, felhívja a gyereke figyelmét arra, hogy túlsúlyos és képes legyen segíteni neki.

2014. ápr. 17. 19:22
 17/26 anonim ***** válasza:
58%

Én egyiket sem tenném, próbálnék egészséges ételeket főzni neki. Később el tudja majd dönteni milyen szeretne lenni.

Mondjuk én kifejezetten szeretem a teltebb embereket, sokkal vidámabbak szerintem.

2014. ápr. 17. 19:36
 18/26 anonim ***** válasza:
Azért nem értek egyet a "fogadd el magad" buzdítással, mert egy túlsúlyos embernek az egészsége látja kárát. Nem csak az a lényeg, hogy szépen mutat vagy sem, hanem, hogy előbb-utóbb beteg lesz. Emiatt szeretetteljesen, de fel kell hívni a figyelmet a túlsúlyra és tenni kell az egészséges táplálásáról (tekintve, hogy még gyerek).
2014. ápr. 17. 19:43
 19/26 anonim ***** válasza:
Ez így van, a gyerek nem a friss levegőtől hízik el. A rossz minőségű és nem megfelelő mennyiségű valamint az összevissza táplálkozás miatt ilyen a gyerek. Könnyű mindent a genetikára fogni de olyan nincs hogy valaki genetikailag kövér, túlsúlyos. Hajlam az igen az lehet. Van hogy valaki megehet minden este fél disznót és meg se látszik rajta van akin meg 2 falat csoki meglátszik. Ez most így sarkítás, de ha tudom hogy a gyerekem hajlamos a hízásra méginkább odafigyelek az egészséges táplálkozásra. Párom gyereke is eléggé túlsúlyban volt. Ráfogták, hogy de jó kis husis, aranyos kis pufi, genetika stb. Mióta nálunk van (fél éve) nincs chips, csoki, sz(ar) kaják minden nap, meg cukros löttyök és jééé, hogy " mennyit nyúlt ez a gyerek" hozzáteszem egy centit nem nőtt csak fogyott.
2014. ápr. 17. 21:37
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

Még hogy nincs olyan hogy alkat... én csak akkor fogytam ha egész nap zöldséget tojást és sült húst ettem mások meg 40 kilósak és minden iskola szünetben mentek melegszendvicsért meg péksüteményekért, uzsonnára is 5 szendvicset vettek...fiú ismerősöm meg panaszkodott hogy nem tud hízni még mekis kajákkal sem

Szerintem a szülőnek olyan ételeket kell vásárolnia és csinálnia amik egészségesek és megpróbálni arra nevelni a gyerekét hogy ez a jó. Nekem anya mindig azt mondta, hogy (neki) én vagyok a leggyönyörűbb lány a világon, de lekéne fogynom. Érezhető különbség van a tanács és a cseszegetés között

2014. ápr. 17. 22:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!