A barátomnak magáznia "kell" a szüleit, nagyszüleit. Még 6 év házasság után nekem is. Szülei 48 évesek. Az én szüleim már 2 év után megengedték neki a tegeződést. Miért van ez?
Nagyon furcsa dolog amikor a szüleihez szól, pl. "Anyu, maga kér valamit inni?" "Apu, megkérhetném hogy segítsen xy dologban?"
Így beszél velük. Ilyen furcsán távolságtartóan. Nagyszülők dettó. A vicces az hogy nem is régimódiak a szülei: bár faluban laknak, de modernek, bulizni járnak, divatosan öltöznek, új modern házuk és új BMW-jük van (szóval nem úgy kell elképzelni őket mint két régimódi vallásos paraszt ember aki a kertben kapál és Trabantja van). Az apja vállalkozó, az anyja boltot vezet. Amikor megismerkedtünk akkor voltak 40 évesek. Az én szüleim akkor 50 évesek voltak és minden további nélkül felajánlották neki a tegeződést amikor már látták hogy komoly a dolog.
Nagyon kellemetlen hogy a barátom az én családomban a nagyszülőkön kívül mindenkivel tegeződik, én meg még az anyja hugával sem (érdekes hogy vele a barátom és a testvérei is tegeződhetnek, meg a férjével is) aki 36 éves. Én 28 vagyok és ez nagyon furcsa, ennyi idő után, pluszban még elvárja hogy "csókolommal" köszönjek neki (volt már ebből sértődés amikor először letegeztem).
Már nem is szeretek hozzájuk menni emiatt. Olyan kellemetlen. Náluk ő felhőtlenül beszélgethet, nekem meg még házasan is (gyereket várunk) kisgyermek módjára csókolomoznom kell mindekit és úgy beszélni mint a rendőrökkel. A legnagyobb vicc, hogy aki a munkatársuk azzal minddel tegeződnek legyen bárhány éves is! Az egyik barátnőm az apjának dolgozik és olyan hülyén jön ki amikor együtt találkozunk vele hogy én csókolomozok, a velem egyidős barátnőm meg sziázik vele. Pedig nekem az apósom!
Mi erre a megoldás?
Hát, én ezt nem tudom igazából. Nagyon megoszlanak a vélemények.
Abban egyetértek ,hogy nem lehet annyira közvetlenül beszélgetni az illetővel személyes dolgokról, hiába ez csak formalitás, nekem sem megy, soha sem ment, ezáltal bensőségesebb kapcsolat valóban nem alakul ki a két fél között. Számomra ha valaki megkérje, hogy tegezzem, az az empátia egyik jele, hogy bensőségesebb kapcsolatot, közvetlenebb megnyilvánulást akar közöttünk. Számomra sokkal nagyobb tisztelet az, ha valaki felajánlja a tegeződést.
De "csókolom?"? Én 17 éves vagyok, voltam már egy pár üzleti konferencián, megbeszélésen, (apám oldalán természetesen) és ott rangosabb embereknek nem köszöntem úgy, hogy "csókolom", pedig megtehettem volna, mivel én is gyerek vagyok, de ugyan már... 13 éves korom óta, "Jó napot!", "További kellemes időtöltést/napot (szituációtól függően"-nel köszönök/köszönök el. Te jó ég... Csókolom. Nevetségesen érezném magam, persze ez személytől függő, és életkortól. Most hirtelen elképzeltelek ahogy mész az utcán jön feléd apósod/anyósod és te:"csókolom!". Persze két copfban a hajaddal, és egy nyalókával. :) Szerintem próbálj áttérni, a: Jó napot-ra! Ne haragudj, de 17 évesen szerintem is eléggé gyerekes (pedig néha használom én is).
Emlékszem, mikor én voltam 14 éves, tehát 8.-s, a 26 éves matektanárunk azt mondta nekünk, hogy nehogy úgy köszönjünk neki, hogy "Csókolom" vagy "Jó napot", hanem szia, vagy helló. De ha a sógornőd letegez, az már nekem még furcsább mint az előbbi. Kölcsönös a tisztelet, kérd ki magadnak, hogy ő is magázzon, vagy tegezd. Ez nekem sem tetszik, szerintem azért akarja, hogy magázd mert ettől "mádámnak" érzi magát.
A sógornőd férjétől putaság volt felajánlani a tegezést ilyen esetben, bunkó dolog is visszautasítani, igazából felajánlani is az volt.
Az anyósod, apósod. Ez normális, ha a párod/férjed magázza őket, akkor te is. A csókolom még náluk talán el is megy. Én szüleim (édesanyám) szokott úgy köszönni 36 évesen a 60 éves könyvelőnek, hogy "csókolom!", bár anyukámat a magázódás nem gátolja meg belsőséges viszony megteremtésében.
A gyerekeid maximum furán fogják érezni, hogy apuka szüleit magázni kell, anya szüleit tegezni. Több mint valószínű a te szüleidet jobban fogják szeretni, ami lehet egy jó hír is.
Tudom, eléggé fiatalon szóltam hozzá ehhez a témához, ettől független elviselem a lepontozást, általában az életkorom miatt nem is szoktam ide írni túl gyakran, de ez a kérdés megtetszett. :)
Neked kellemetlen - és nekik vajon milyen lenne az, ha csak úgy "per tu" hívnád őket? (gyk: tegezés latinul)
Ha ők így követelik meg, akkor ehhez kell alkalmazkodnod. Milyen jogon akarod te őket megváltoztatni?
Én jóval fiatalabb vagyok, mint ők, de én is sok esetben megkövetelem és megadom az Önöző formát, mert véleményem szerint az nem csak a tisztelet jele, de a kellő távolságé is, ami Mo-n nagyon sokakban hiányzik.
szóval nem úgy kell elképzelni őket mint két régimódi vallásos paraszt ember aki a kertben kapál és Trabantja van - azért ez durva volt.
Mondjuk az, hogy befejezed a sértődést, és elfogadod, hogy neked magáznod kell őket. Ha a férjed is magázza, természetes, hogy te is így teszel.
Nekem is magáznom kell leendő anyóst, pedig mindenki tegezi. Most megsértődhetnék, hogy fú, de minek? Ez van, elfogadom, nem halok bele.
Nem hiszem, hogy erre a helyzetre van megoldás. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy elfogadod. Magamról tudom, mennyire idegesítő és zavaró, ha egy társaságban csak te magázol egy vagy több embert és körülötted mindenki tegeződik, neked pedig fel sem ajánlják. Én úgy oldom meg, hogy ha lehet, kerülöm ezeket az embereket, ha pedig muszáj együtt lennem velük, a lehető legkevesebbet kommunikálok velük, de azt udvariasan. Ez van. Ha pedig rákérdeznek, miért nem beszélgetek velük, elmondom a problémámat, kiemelve, hogy nem akarom kierőszakolni a tegeződést, csak megkérdezte és én őszinte voltam. Volt, aki ezek után felajánlotta a tegeződést és volt, aki megsértődött.
Apám szüleit én sem tegezhettem, nem engedték meg, bár apám és a testvérei tegezték őket. Az lett az eredménye, hogy nem szerettem odamenni és nem beszélgettem velük, sőt még csak nem is igen szólítottam őket sehogy.
Nagyon furcsa. A tieid 2 év után engedték? Nem semmi. Az enyémek az első találkozásnál az összes barátomnak és barátnőmnek (most haverokra is gondolok) mondták hogy tegezzetek nyugodtan, nem vagyunk mi olyan öregek.
Azért az hogy a szülők és a gyerek között ilyen távolságtartás van hogy magázódnak, nem egy követendő példa. Szüleim összes barátjával tegeződöm, nyilván, láttak felnőni.
Beszélhetnél velük, hogy ha már egy barátnőddel is tegeződnek, tegeződjenek veled is. Vagy költözzetek városba és látogassátok őket ahogy szeretnéd.
L21
Anyukám magázza a szüleit, én meg a tesómmal tegezem a nagyszüleimet.
Ebben éltem mindig, de akkor is olyan furcsa, hogy anyu meg a lassan 50 éves tesói "Csókolom, apu, hogy van?"-t mondanak, míg mi huszonévesek a tesómmal meg az unokatesóimmal, "Szia, papa, mizújs?"-t.
Egyébként anyukámnak van egy barátnője, akit magázok... hát imádom azt a nőt. És olyan arcpirító dolgokról szoktunk beszélni, amiről még a velem egykorú barátnőimmel sem. Ha tegezném, sem tisztelném kevésbé.
Szerintem azért nem a tisztelet jele a magázás, mert a tiszteletet elváró fél "parancsa", hogy magázzák. A tisztelet olyan dolog, ami bennem alakul ki valaki iránt azáltal, hogy megismerem, milyen ember. Tehát az lenne az igazi tisztelet, ha azt mondanám a barátnőmnek "Te mindig betartod a szavad, becsületes vagy és lehet rád számítani, ezért tisztellek, úgyhogy mostantól magázlak."
Persze a kettő nem zárja ki egymást, de csak azzal nem lehet valakinek a tiszteletét kivívni, hogy azt mondod neki, ne tegezz le.
Kedves Kérdező!
Megértelek, ugyanakkor hasonló dolgok vannak az én családomban is, mindkét részen (a pároméknál is nálunk is). A pároméknál a családban (népes család anyósomnak 4, apósomnak 2 testvére mindenik családdal). Mindenkit tegezek, anyósomékat magázom...
Nálunk meg a párom magázza a szüleimet, közben meg az unokatesóm barátnője (akivel nincsenek egyáltalán közeli viszonyban) tegezi őket...
Egyszer a párod megkérdezhetné erről a szüleit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!