A barátomnak magáznia "kell" a szüleit, nagyszüleit. Még 6 év házasság után nekem is. Szülei 48 évesek. Az én szüleim már 2 év után megengedték neki a tegeződést. Miért van ez?
Nagyon furcsa dolog amikor a szüleihez szól, pl. "Anyu, maga kér valamit inni?" "Apu, megkérhetném hogy segítsen xy dologban?"
Így beszél velük. Ilyen furcsán távolságtartóan. Nagyszülők dettó. A vicces az hogy nem is régimódiak a szülei: bár faluban laknak, de modernek, bulizni járnak, divatosan öltöznek, új modern házuk és új BMW-jük van (szóval nem úgy kell elképzelni őket mint két régimódi vallásos paraszt ember aki a kertben kapál és Trabantja van). Az apja vállalkozó, az anyja boltot vezet. Amikor megismerkedtünk akkor voltak 40 évesek. Az én szüleim akkor 50 évesek voltak és minden további nélkül felajánlották neki a tegeződést amikor már látták hogy komoly a dolog.
Nagyon kellemetlen hogy a barátom az én családomban a nagyszülőkön kívül mindenkivel tegeződik, én meg még az anyja hugával sem (érdekes hogy vele a barátom és a testvérei is tegeződhetnek, meg a férjével is) aki 36 éves. Én 28 vagyok és ez nagyon furcsa, ennyi idő után, pluszban még elvárja hogy "csókolommal" köszönjek neki (volt már ebből sértődés amikor először letegeztem).
Már nem is szeretek hozzájuk menni emiatt. Olyan kellemetlen. Náluk ő felhőtlenül beszélgethet, nekem meg még házasan is (gyereket várunk) kisgyermek módjára csókolomoznom kell mindekit és úgy beszélni mint a rendőrökkel. A legnagyobb vicc, hogy aki a munkatársuk azzal minddel tegeződnek legyen bárhány éves is! Az egyik barátnőm az apjának dolgozik és olyan hülyén jön ki amikor együtt találkozunk vele hogy én csókolomozok, a velem egyidős barátnőm meg sziázik vele. Pedig nekem az apósom!
Mi erre a megoldás?
ejjh, itt aztán mindenki le lett pontozva!
ha a kérdező oldalán állt, ha ellene szólt.
A tegeződést nem várhatod egy felnőtt, idősebb embertől, vagy felajánlja, vagy nem (jó, ha a párodról van szó, az más, de egyébként :D).
Manapság valóban fura, de joguk van hozzá.
De a csókolomozás...? Soha senkit sem csókolomoznék, tiniként is elég furának tartottam, miért nem jó a jó napot?! Nem csókolomozok, nem tetszikezek.
Az, hogy elfogadod, hogy az emberek nem egyformák, és a szokásaik sem.
Ha neked az jelenti a felhőtlenséget, hogy tegezni lehet valakit, szerintem óriási a baj.
Akik azt írják, hogy a magázódás a tisztelet jele, annak csak annyit mondok, hogy valamilyen szinten igazuk van, de úgy is lehet mondani valakinek, hogy te hülye, meg úgy is, hogy maga hülye! Szóval attól, hogy valakit magázok, attól még ugyanúgy lehetek vele tiszteletlen is, mint ahogyan tisztelhetek valakit úgy is, ha közben tegezem.
Én azt gondolom, hogy semmi nincs abban sem, ha valaki tegezi, de abban sincs semmi kivetnivaló, hogy valaki magázza a szüleit. Régen az volt a szokás, hogy magázták a szülőket a gyerekek, mert ez volt az elvárás, a szokás. Ma meg már teljesen más lett társadalmilag elfogadott, tehát ma már az is az, ha egy gyerek tegezi a szüleit. Sőt, ez lett a legelterjedtebb és éppen ezért furcsa nekünk, hogy valakiknél még van a magázódás a szülők felé. De ezen nem kell kiakadni, mert ez nem rossz, vagy ezen nem kell kiakadni, csak furcsa mások számára.
És kérdező azt gondolom, hogy ha neked magáznod kell az anyósodékat, abban meg aztán tényleg semmi nincs. Hisz nem az ő gyerekük vagy és mivel lehet a korkülönbség alapján lehetnének a te szüleid is, így nyilván nem kell ezen meglepődni, nem is várhatod el, hogy felajánlják neked a tegeződést, hisz tekintettel vagy ilyenkor a korkülönbségre. Ha ők nem ajánlják fel, akkor magázódás lesz.
Én mindig is tiszteltem anyósomékat, már az együtt járásunk alatt is, de kezdetben én is magáztam őket, majd aztán megtörtént a felajánlás, hogy én is tegezhetem őket, mint ahogyan a gyerekeik is tegezik őket, mert ő náluk is ez a szokás. A férjem például a mai napig magázza az én anyukámat, pedig anyukám nem egyszer mondta már neki, hogy nyugodtan tegezheti, de a férjemnek ez nem jön a szájára. Így nem tegezi anyukámat. De tegeződéstől-magázódástól függetlenül egyformán tisztelettel vagyunk a másik szülője iránt.
De amúgy gondolom ez már nem most kezdett el zavarni. Ilyen esetben, ha te nem érzed ott jól magad a környezetükbe, akkor nem kell velük olyan szinten tartanod a kapcsolatot, csak amennyit jónak ítélsz meg.
Náluk ez a szokás,szerintem ezen változtatni nem nagyon tudsz.
Amúgy : magázódva is lehet valaki bunkó és tiszteletlen és tegeződve is lehet tisztelettudó. Ez nem azon múlik,hogy a mondat "te"-vel vagy "ön"-nel kezdődik.
- Beszéltem már a férjemmel a dologról (mindig barátot írok, már megszoktam :) ő azt mondja hogy náluk ez így van és kész. Oda vezethető vissza hogy az ő szülei sem tegezhették egymás szüleit, ezért ez maradt a szokás náluk.
- Nagyon tisztelem-szeretem őket, szerintem nem a magázódáson múlik ez. Csak így nehezebb kifejezni érzéseket, dolgokat. Olyan távolságtartó ez a dolog.
- Az elején "Jónapot kívánokkal" köszöntem nekik, de a barátom felvilágosított hogy az "olyan idegen" és inkább csókolommal köszönjek mert náluk az a közelebbi köszönési mód. A anyja huga is ezt várja el tőlem. Amikor először sziával köszönem neki vérig volt sértve, bocsánatot kellett kérnem tőle. Pedig csak 8 évvel idősebb, a legtöbb barátnőm is 30 feletti.
- Szüleivel erről nem lehet beszélni, ők csináltak egy szabályt és ez ellen nem lehet mit tenni. Csak képzeljetek el egy szituációt amikor ott vagyunk a velünk egyidős munkatársaikkal és mindenki tegeződik mindenkivel, csak én és a férjem nem!
Pl. múltkor amikor a barátnőmmel találkoztunk az apjával így beszélt: "Szia Bogikám (a barátnőm), holnap meg kell beszélni xy ügyet majd szóljál rám. (felém fordul): Kezét csókolom Krisztina, kérem szóljon a fiamnak hogy hozza vissza a kölcsönadott szerszámokat.
Olyan furcsa ...... és kellemetlen. Szeretnek engem de külső szemlélő számára úgy jön le mintha lenéznének vagy nem fogadtak volna be maguk közé.
- Amikor a férjem a szüleimnél van, látom rajta hogy mennyire jól esik neki hogy valakikkel akik fiúkként szeretik tegeződve, közvetlenül beszélgetni. Nem pedig mint a katonaságban a parancsnokkal.
- Sajnos a születendő gyerekünknek is valószínűleg magázódni kell majd az ő családjában mindenkivel. Szerintem ez el fogja idegeníteni tőlük. Nem ezen múlik a tiszetelet. Attól hogy magázzuk őket, még lehetnének ordas nagy bunkók, ezzel meg a tiszteletet nem vívják ki.
Tudom hogy egy semmiségnek tűnik ez a dolog, de most hogy várjuk a babát, ez hatványozottabban előjön problémaként. Amikor meg kell kérnem az anyósomat hogy jöjjön nekem segíteni, olyan kellemetlen az egész, főleg amikor olyan a helyzet hogy az embernek nincs semmi energiája arra hogy keresse a modoros-magázódos szófordulatokat.
A férjem meg látom hogy milyen jól el tudja magát engedni az én apukámmal, meg tudják beszélni a férfias dolgokat egymással, ki tudja kérni a véleményét. Én meg ezt nem tudom megtenni az anyóssal, mert egyszerűen magázva nem lehet ilyesmit belsőségesen megbeszélni
Jó, tényleg, anyósodékat ilyen szempontból, ha elvárják, akkor magázd.
De hogy a sógornődet, aki mindösszesen 8 évvel idősebb nálad, azt mire fel? A főnököd, tehát ezáltal magasabb pozícióban van nálad? Mert akkor kortól függetlenül még ha elvárná a munkahelyen, az éppen más lenne. Na, de ha erről nincs szó, akkor mire "tiszteld" meg őt a magázással? Nem 20 évvel idősebb tőled. Hát, a helyedben úgy letegezném, mint a huzat. Gondolom ettől ő különbnek érzi magát, hogy magáznod kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!