Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyámék szégyellik, hogy a...

Anyámék szégyellik, hogy a párommal élek. Ez normális? Hogy kezelhetném a helyzetet? 23N

Figyelt kérdés

5 éve vagyunk együtt, nemrég költöztünk össze. Egyelőre a párom szüleinél lakunk, ameddig összeszedjük magunkat kicsit anyagilag. Mindketten dolgozunk, igaz én csak félállásban egyetem mellett.

A szüleim pedig nem mernek rokonokkal találkozni/beszélni, nehogy szóba kerüljön, hogy mi újság van velünk, mert nem akarják elmondani, hogy már nem lakom otthon... Költözés előtt még nekem is a lelkemre kötötték, hogy ne mondjam senkinek, hogy mire készülünk.

Ugye nem csak nekem fura ez? Hogy kezelhetném a helyzetet?

2014. márc. 30. 21:52
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Ha rákérdeznének a rokonok, nem hazudnek.

Több jó okod is van, nemcsak az, hogy a pároddal akarsz együtt élni.

2014. márc. 31. 05:03
 22/26 anonim ***** válasza:

Az, hogy hogyan állj a rokonokhoz nem a szüleid gondolkodásán múlik, hanem inkább a rokonokén. Ha úgy gondolod, hogy ők is inkább ítélkeznének, mint hogy meghallgassák, hogy a barátomhoz költöztem, mert..., akkor inkább ne mondj semmit. Ha megkérdezik mi újság, elmondod, hogy jól haladsz az egyetemmel, dolgozol, semmi különös. Alapból senki nem fogja megkérdezni, hogy otthon laksz-e.

Ha viszont a rokonok "jófejek", inkább gratulálnának az nagy lépéshez, mint lenéznének, akkor szerintem kár titkolózni. Nem tettél semmi olyat, amit szégyellni kellene, sőt. A szüleid hozzáállása elég fura, meg egyébként is, 1-2 hónapon belül úgyis fel fog tűnni mindenkinek, hogy nem látnak téged, akkor csak megkérdezik őket, hogy mi van veled. Hazudni fognak szerinted?

2014. márc. 31. 08:48
 23/26 anonim ***** válasza:

"A szüleim pedig nem mernek rokonokkal találkozni/beszélni, nehogy szóba kerüljön, hogy mi újság van velünk, mert nem akarják elmondani, hogy már nem lakom otthon... Költözés előtt még nekem is a lelkemre kötötték, hogy ne mondjam senkinek, hogy mire készülünk. "

Anyukád meg akarja fordítani a nyársat, csak ezért, hogy szétverje a kapcsolatodat és hazarángasson.

Szégyellni azt szokták (mondhatnám azt illik, vagy azt kell), ami szégyenletes, ami hibás, bűnös, ami miatt az embernek rossz érzése van, mert Ő MAGA rosszat tett.

Szerinted mi a szégyenletes abban, hogy két, egymást szerető huszonéves fiatal összeköltözik és együtt él?

Amit az édesanyád szégyenletesnek nevez meg - hibásan - az éppenhogy becsülendő, hiszen ti egymásért dolgoztok, egyetem mellett is - azaz a közös jövőtöket készültök megalapozni.

Ez nem szégyenletes, hanem éppen a fordítottja (ezért írtam, hogy anyád meg akarja fordítani a nyársat: a pozitívat negatívként határozza meg): büszkének kellene lenni rá, dicsekedni vele a rokonok előtt és boldognak lenni, hogy ti ilyen szépen boldogultok - akár anyuka és apuka NÉLKÜL is.

És itt a szégyen, a valódi szégyen: a kedves szüleidnek kellene szégyelniük magukat, hogy nemhogy nem támogatnak anyagilag, nemhogy nem büszkék rád a tanulményaid és a boldog párkapcsolatod miatt, de úgy állítják ezt be, mintha nem a saját, hanem a TE bűnöd volna, amit ők szégyellnek.

ŐK a szégyenletesek, és a szégyellnivalóak nem te és nem ti.

Ezen a helyzeten nincs mit kezeni. Emelt fővel vállald az életedet bárki előtt, vállald a párodat, fejezd be a sulit, és a szüleidet nagyon erősen hanyagold. Különben még a végén bebeszélik neked, hogy a dicsőség valójában szégyen, és minden ami pozitív, valójában negatív.

Ha ezt az elvet a magadévá teszed, ha a szüleidnek továbbra is meg akarsz felelni, akkor tuddd, hogy a megfelelés ára a te totális szétveréesed lesz: se suli, se önállóság, se diploma, se pasi.

És akkor tényleg lehet mit szégyellni. :(

2014. márc. 31. 09:24
 24/26 anonim ***** válasza:

23-as voltam. lemaradt egy rag, bocs, de ez itt nagyon fontos, javítok:

...mintha nem a sajátjuk, hanem a TE bűnöd volna, amit ők szégyellnek.

2014. márc. 31. 09:26
 25/26 anonim ***** válasza:
Igen, furcsa. Mondd meg nekik, hogy a magad szabályai szerint éled az életed, amibe az is beletartozik, hogy ahogyan ők nem mondják el az összeköltözést másoknak, úgy te annak és azt mondasz el, akinek és amit akarsz.
2014. márc. 31. 14:42
 26/26 anonim ***** válasza:
0%
Lehet hogy az ő erkölcsi normájukba nem fér bele, hogy a lányuk esküvő nélkül összeállt 1 fiúval. Ha olyan felnőttnek érzitek magatokat, akkor menjetek albérletbe és ne más nyakán élősködjetek. Ha egyűtt akarok élni a párommal , akkor az a minimum hogy albérletbe megyek és nem odaköltözök a párom szülei nyakára.
2014. okt. 21. 03:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!