Nektek is kiborito lenne ez a helyzet vagy en vagyok tul erzekeny?
Ahamm. Elmulik mi?:D Pont ezt nem akartam hallani. Hulyeseg arra varni hogy elmuljon, mert mi ra a garancia hogy el fog mulni? Mint mondtam egeszen kicsi korom ota van ez. Mikor kicsi voltam sokszor kiszoktem otthonrol, az ovibol es elmentem amerre tudtam. Alsoban Sokszor volt olyan hogy csak este mentem haza, egyszeruen nembirtam volna otthon lenni. Persze emiatt rengeteget ordibaltak velem foleg apam. Ha elmondtam miert nem mentem haza akkor meg mind a ketten orult modjara elkezdtek velem ordibalni hogy "megis mia fenet kepzelek magamrol? Hiszen megvesznek nekem MINDENT! Akkor meg mit panaszkodok?!" Ilyenkor teljesen megbantva ereztem magam. Tenyleg az a jo ha mindent megvesznek nekem? En attol boldogabb leszek ha kozben pedig itthon mindig veszekedes, kiabalas van? Sokszor lettem majd nem ongyilkos. 3-4 alkalommal. Tele volt a kezem vagasokkal. De persze kicsit sem figyeltek ra:D Miert is tunt volna fel nekik?!.. Nem azert mondom mert kamaszodok mar mondtam. Csak siman nembirom oket. Regen es most is napi 5-6 alkalommal veszek ossze veluk. De emelett meg folyamatosan egymast is szidjak, veszekednek. Aztan ha kimerem mondani mit gondolok akkor meg envagyok megint a "hulye, neveletlen 14eves kolyok".
Masodik: Kollegiumba nem akarnak engedni "merthogy biztos csupa rossz dolgot csinalnek, cigiznek. innek stb." Bentlakasos iskola meg haaaaat ezt is probaltam, de le lettem szolva hogy "nem szeretek itthon lenni?" Erre mondtam hogy "nem mindig" Akkor megint jott az ordibalo roham. Emiatt is kene pszichologushoz jarnom. Egyszeruen nem merek emberekkel beszelni, rettegek hogy valamit elrontok es emiatt le leszek szidva, kiabalni fognak velem. Nagyon rosszat tett nekem hogy igy kiabaltak velem MINDIG.
Eltelt most valamennyi ido. Ugye azt modtatok el fog mulni ez? Hat csak rosszabb lett. Apam elkezdett vadaskodni, cinikusan beszelni velem, gunyosan. Erre elmondtam neki hogy amit o feltetelez az nem ugy van. Elmagyaraztam neki hogy van, mire le lett orditva a fejem, anyam leorditott hogy hogy merek ellentmondani a sajat apamnak. Erre neki is elmagyaraztam hogy en csak elmagyaraztam neki hogy amiert o vaadaskodik az nem igaz. Erre elkezdett kiabalni hogy marpedig o az apam barmit megtehet ha akar akkor jogtalanul kiabalhat velem, gunyosan, cinikusan beszelhet velem. Mert az apam.
Ettol az utolso modattol lettem vegkepp rosszul. Halottam meg hogy a konyhaba hangosan szid engem. Velem van a baj? Mert nem vagyok olyan mint egy bologatos kutya? Csak elmondtam neki hogy nemigaz hogy en azt csinaltam. A hangomat sem emeltem fel, meg semmi ilyesmi.Erre meg tokre bekattant. Merthogy nem neki van igaza. Anya meg mindenaron ot vedi! Az ugy oke hogy ilyen korba a gyerekek neha utaljak a szuleiket de nekem mar szinte faj az mondanom vagy leirnom hogy "anya" vagy "apa". Mert valahogy nem igazan ertem mit jelentenek. Vagyis inkabb nem tetszik a jelentesuk. Valakik akik minden helyzetben feletted allnak, nem hagynak kibontakozni, elitelnek ha valamit nem ugy csinalsz ahogy ok akarjak. Valami ilyesmi dolgok jutnak ezekrol a szavakrol eszembe.
Nagyon sajnálom a helyzeted, nem irigyellek érte..
Abban nem tudok segíteni, hogy mit kezdj a szüleiddel, vagy ők jönnek rá, hogy milyenek és változtatnak, vagy marad ez a helyzet kicsit jobb/rosszabb változatban.
A pszichológushoz járás jó ötlet, hidd el, sokat segít, ha valakinek kiöntheted a lelked és elbeszélgethetsz vele jókat. Ha nincs időd, vagy a szüleid miatt nem tudod intézni, akkor, hogyha van azon a településen, ahol élsz, családkisegítő, akkor menj oda és nyugodtan a segítségüket kérheted, és akár még a szüleiddel is beszélnek, és, ha minden jól megy még akár jobb is lehet, de benne van ennek az ellenkezőjének a kockázata is. Saját tapasztalatból írom, átéltem azt, amit te, és még ennél rosszabbat is. Ezek alapján próbálok segíteni.
Az iskolában, ahova jársz, az ott tanító tanárok segítségét is kérheted. Barátokkal, számodra kedves ismerősökkel, rokonokkal iskolán kívüli programokat csinálhatsz, kirándulás, stb.-re menj, addig sem vagy otthon és jól érzed magad.:)
Vagy ha más nem marad, akkor csak próbáld meg a házon belül, amennyire lehet, elkerülni őket. 16/L
Figyelj, én megértelek, és tudom, hogy nem lehet "leülni beszélni" a szüleiddel, mert nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem hallgatnak meg.
A családsegítő jó ötlet, és mindenképp hívjál föl egy ingyenes lelkisegélyt. 116 111 pl.
ők biztos jobban tudják, hogy mit lehet tenni, mint mi.
A lényeg, hogy mindettől függetlenül tényleg járj könyvtárba, tanulj, és ha lehet, szinte csak aludni járj haza. Én a helyedben próbálnék minden kommunikációt kerülni a szüleimmel.
Vagy hát amennyire lehet. És tényleg könyvtárba járnék tanulni. Utána meg elmennék valami vidéki egyetemre, vagy bármi.
Nem tudom, nincs-e valami rokon, aki segíthetne. Nagyszülők, stb.
De a lelki segélyt mindenképp kérdezd meg!
Csak a te leírásod alapján valóban nehéz megítélni a helyzetdet.
Lehet hogy igazad van, lehet hogy nincs.
Nem tudjuk mit kérsz tőlük, és azt sem hogy te megtennéd-e azt amit elvársz tőlük?
A szülőktől sem várhatod el a tökéletességet, mert magad sem vagy /leszel az. De törekedhetsz rá.
Egyáltalán miféle mércével méred te a szüleidet és magadat ?
Magadat teszed meg mércéül akkor persze egyszerű a pálya, mert te vagy a jó és mindenki aki a te elvárásaidtól eltér, az rossz.
A dolog nem így működik.
Az ő helyükben te nem biztos, hogy tűrnéd, hogy aki a te házadban lakik, akinek a ruhát te veszed, a kajájáról megélhetéséről te gondoskodsz az kifogásolja, azt hogy te nem vagy hajlandó - akármiért - akárcsak mert úgy van kedved - bizonyos kéréseit teljesíteni. Nem tűrnéd el.
Nem tűrnéd el azt sem hogy számonkérje rajtad
Igen, eljön az idő amikor önálló leszel - a szabadság az a dolog ami az önállóság mellé jár. Magad oldod meg minden problémádat, a lakástól, a ruhán keresztül a kajádig önállóan - attól leszel szabad - attól kezdve nem függesz.
Akkor aztán kérhetsz meg követelhetsz mindent saját magadtól meg meg is adhatsz mindent magadnak, ha tudod.
És természetesen felelsz is magadért.
És majd a saját gyermekeden megmutathatod mennyire jófej vagy.
Mert utódvállalás nélkül csak a szád jár és az Élet mércéjén is könnyűnek találtatsz majd: kihalsz.
El tudom képzelni, hogy nem tetszik amit olvasol, de a dolgok igazságának nem az a mércéje, hogy neked tetszik-e vagy sem.
Mindettől függetlenül jegyezd meg jól: a szabadság egy olyan dolog amit magad fölött gyekorolhatsz - mihelyst másokra terjeszted ki a szabadságodat, elvársz tőlük - olyan területre tévedsz ami már az ő szabadságuk.
Amit ők tudnak tenni azt te nem tudod tenni: az nem a te szabadságod. Ha pedig nagyon elvársz- már nem vagy szabad mert foglya vagy valaminek ami nem rajtad múlik.
A szabadság a korlátainkon belül értelmezhető te szabad akkor vagy, ha megszabod saját magadnak a korlátaidat és nem akarsz más szabadságterületére betörni... abban a pillanatban foglyul esel - aztán szenvedsz valamitől ami benned van... lehet attól kell szabadulni, hogy szabad lehess...
Ez a szabadság rizsa, kedves előző, komolyan mondom, nagyon borzasztó.
Nem veszed észre, hogy itt egy 14 éves kétségbeesett gyerek van nagyon rossz helyzetben?
Nem veszik tudomásul a szülei az szükségleteit, a kétségbeesését, még pszichológushoz sem engedik, pedig a gyerek próbál minden áron normális maradni egy ilyen káros környezetben.
Fogalmad sincs, milyen ilyen szülő mellett felnőni.Hidd el, az első, amiben az ember a hibát keresi, az saját maga. Ezzel a rizsával, amit itt lenyomtál, csak a gyerekben kelted még jobban a bűntudatot.
Nekem az egyik szülőm ilyen nehéz eset, szerencsére a másik normális. De még így is rettenetes nehéz volt a gyerekkorom/kamaszkorom, és a fiatal felnőttkorom is, és máig kihat rám az egész. Állandóan magamban kerestem a hibát, próbáltam mindent MÉG TÖKÉLETESEBBEN csinálni, mert minden baj volt, bármit tettem. Kiszámíthatatlan volt, hogy melyik cselekedetem milyen reakciót vált ki. Pedig én aztán tényleg jó gyerek voltam. Még csak az kellett volna, hogy pluszban a meglévő mellé még idegenek is bűntudatot keltsenek bennem, hogy én tehetek az egészről.
Itt tenni kell valamit, mert a leírásból, a szülők reakciójából érezni, hogy valami nincs rendben a családban. Hogy mindkét szülő ilyen, és a gyereknek nincs kihez fordulni, az nagyon megnehezíti a dolgokat egy 14 éves számára, akinek alig van fogalma az életről, a cselekvési területe pedig erősen korlátozott.
Tehát itt segítség kell, nem szidás, kedves nagyon okos filozofálgató válaszoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!