Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ismertek olyan családod, ahol...

Ismertek olyan családod, ahol bíróság ítélt meg szülőtartás?

Figyelt kérdés

A kérdés egyáltalán nem időszerű,csak érdekel.

A napokban láttam egy francia filmet Tanguy - Nyakunkon a kisfiúnk és nagyon tetszett.

Szóba került baráti társaságban és kicsit tovább is lett ragozva.

És hallottam,hogy Magyarországon is lehet kötelezni egy gyermeket (18 év fölött),hogyha a szülő nem képes ellátni magát,akkor a gyerek fizet neki szülőtartást.

Nem kell rögtön nekem esni,nem hagynám én se nélkülözni az édesanyámat (apukám már sajnos nem él),de kíváncsi vagyok ez hogy néz ki a gyakorlatban.

Az emberek természetesen ezt alapvetőnek veszik és ez így is van jó,tehát nem kell bíróság által erre kényszeríteni az emberek többségét,de én most nem a többségre vagyok kíváncsi,hanem arra a verzióra,amikor igenis kell és bíróság szabja meg,hogy ki fizet és mennyit.

Szóval ismertek ilyen családot?

Vagy hallottatok ilyenről?

2014. jan. 30. 09:53
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem, mert csak olyat ismerek, akinek aapna segítés vagy olyat,a rá se nyitja a szülőkre az ajtót.. Így a szülő sem kóvetel, inkább meghúzza magát...
2014. jan. 30. 09:57
 2/4 anonim ***** válasza:
88%

Igen hallottam. Özvegy mérnök apuka, csak úgy volt hajlandó a 3 felnőtt gyerekére hagyni a vagyonát(házát) amennyiben a 3 gyereke rokontartást fizet neki.Amennyiben nem lettek volna hajlandóak az egész vagyont másnak juttatja.

Természetesen az örökösök belementek, és fizettek. Fejenként ha jól tudom 40 ezer Ft(ez 10 éve volt). Az apuka az egyezség után 5 évre halt meg.Az örökösök megkapták az örökségüket egyenlő arányban(ami egy 30 milliós ház volt).

2014. jan. 30. 09:58
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Nevelőapáméknak fizetniük kellett a Tata után mert nem volt nyugdíja csak valami minimális(nem dolgozott legálisan sokat),de az összegre már nem emlékszem és arra sem,hogy ki kötelezte őket.Persze jóval a meghatározott összeg fölött kapott az öreg mert mindig vittünk neki fát,szenet,vagy ha elromlott valami vettünk újat stb
2014. jan. 30. 10:00
 4/4 anonim ***** válasza:
84%

olyat ismerek akinek NEM ítélte meg a legfelső Bíróság sem.

Miután a Magyar Alkotmány (Alaptörvény) tartalmazza, hogy "a felnőtt gyerekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről....."

...de ezt üti, egy már régóta meglévő (jelenleg is hatályos!) jogszabály amely szerint felnőtt gyerek csak akkor kötelezhető az apja, anyja tartására, ha a saját megélhetését ezzel nem sodorja veszélybe.

A jogszabály egész pontosan úgy fogalmaz, hogy az a felnőtt gyerek kötelezhető tartás fizetésre, „akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét”.

2014. jan. 30. 10:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!