Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért gondolják egyesek, hogy...

Miért gondolják egyesek, hogy a szülőknek nem kötelessége eltartani a huszonéves gyerekeiket?

Figyelt kérdés

Volt nemrégiben egy kérdés, ahol egy fiú/lány(?) írt arról, hogy jelenleg nincs munkája, tanul, és mindemellett le kell adnia havonta X összeget otthonra és mindemellett mindent magának megvennie. Gondoltam, ez azért mégse normális...

Erre olyan válaszokat is olvasok, hogy "senkit nem érdekel, hogy nincs munkád" meg "örülj, hogy egyáltalán otthon lakhatsz" és "nehogy már egy huszonéves a szülő tartson el".

Komolyan kiégtem két perc alatt. Kérdem én, mi az, hogy örüljön mert a szülei megengedik, hogy otthon lakjon?

Én úgy gondolom, amikor egy értelmes, érett felnőtt ember gyereket vállal, akkor azzal is tisztában van, hogy nem 18 éves koráig tart majd a felelőssége, hanem élete végéig. De legalább addig, ameddig a gyereknek nem sikerül kialakítani egy önálló életet - ami manapság, mint tudjuk, kifejezetten nehéz dolog. Nem a szerencsétlen gyerek kérte azt, hogy szülessen az egymillió munkanélküli országába és ne legyenek lehetőségei.

Már azzal se értek egyet, hogy pénzt kérnek a tanuló gyerektől, amiért otthon lakhat (hiszen mondom, ezt ők akarták és vállalták), de főleg nem úgy, hogy még munkája sincs és tanul. Soha az életben nem fog tudni így előre jutni, mert mire befejez az iskolát, milliós tartozása lesz - ez miért jó a szülőknek?

Mielőtt bárki belekötne, itt nem a tökét lógató, képzetlen és hülye huszonévesekről beszélek, hanem azokról, akik a kérdezőhöz hasonlóan próbálnának előre jutni. Vagy a szerencsétlen gyerek, ha 18-20 évesen egy kb. semmit nem érő OKJ-val nem talál munkát, akkor menjen el prostinak a pénzért vagy legyen öngyilkos?

2013. dec. 7. 15:37
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
54%
Hát nem tudom, nekem pofám nem lenne elvárni hogy a szüleim tartsanak el. Én is nappali tagozatos vagyok egyetemen, Kollégista, ami 9 ezer egy hónapban. Kapok szoctámot, ami 23.800, tanulmányit, ami 20 ezer, és dolgozom is mellette, ez kb 30 ezer. Majdnem többet kapok mint a szüleim, nehogy már még ők tartsanak el. Meg lehet oldani az önállódosát, csak akarni kell.
2013. dec. 7. 16:26
 22/60 anonim ***** válasza:
82%

engem felnőtten (éppen)munka nélkül, barát nélkül egyszerűen kitettek az utcára.

és ahogy itt nézem egyesek válaszát,teljesen jogosan.

2013. dec. 7. 16:30
 23/60 A kérdező kommentje:

De mi az, hogy "pofám nem lenne hozzá"? Ne érts félre, én nagyon szép dolognak tartom, amikor valaki segít a szüleinek, de te egyetemista diákként nem élősködsz rajtuk és nem könyöradományt vársz el, hanem gyerekük vagy. Amikor úgy döntöttek, hogy szeretnének téged, elvileg azzal is tisztában voltak már, hogy nem feltétlenül csak 18 éves korodig szorulsz majd segítségre és ők ezt az anyagi vonzattal együtt vállalták.

Ráadásul, nem lehet olyan helyzettel érvelni, ami azért mégsem általános. Nagyon sokan egyáltalán nem kapnak szociális támogatást, mert nem tartoznak abba a kategóriába, sőt nálunk az egyetemen még tanulmányit is alig adnak, alig néhány ember kap kb. 20 ezer forintot.

Diákmunka mnagyon kevés van (keleti régió), ahova mehetne az ember, ott pedig, nem viccelek, komolyan elvárják azt, hogy hétfőtől péntekig napi 8 órában dolgozz, és lesz*rjk azt, hogy egyetemre kellene menned (ez komoly, jóban vagyok a legnagyobb diákszöv. vezetőjével, ő mondta el, hogy a munkák 80%-ára csak évhalasztós diákot hívníak, mert muszáj ennyit menni).

Szóval, a fővárosban talán meg lehet tenni azt, hogy az ösztöndíjakból meg diákmunkból megél valaki, de mifelénk ez például szinte lehetetlen.

2013. dec. 7. 16:33
 24/60 anonim ***** válasza:
72%
...de miért csak az egyetemistákról megy a téma? Egy átlagos, szakmát tanuló fiatal még ösztöndíjat se kap. Vagy rosszul tudom?
2013. dec. 7. 16:35
 25/60 anonim ***** válasza:
76%
A szülőknek meg nincs pofájuk elkérni azt a kevés pénzt.
2013. dec. 7. 16:35
 26/60 A kérdező kommentje:

Természetesen nem az egyetemistákról van szó csupán, talán kicsit eltértünk a tárgytól. Amúgy a munkanélküli statisztikák szerint hatalmas az állástalanság az OKJ-szakmával rendelkező fiatalok között, én konkrétan egyetlen olyan ismerősömet sem tudok, aki elhelyezkedett volna vele, pedig van a CNC-forgácsolótól kezdve egészen a logisztikai ügyintézőig minden közöttük.

Ők például miből adhatnának bele az otthoni költségekbe?

2013. dec. 7. 16:38
 27/60 anonim ***** válasza:
81%
Az megint más hogy a gyermek szeretne anyagilag függetlenné válni s törekszik ahogy tud az önálló életre, de itt nem ez volt a kérdés. Itt arról van szó hogy a szülő nem óhajt a támogatásba részt venni, hanem úgy gondolja hogy a 18.életévét betöltötte szélnek ereszti idézőjelben s teljesen egyértelmű tényként kezeli hogy bizony én a gyerekemet nem tartom el nem segítem mert beérett biológiailag. Vagy talán a kutyámat is az utcára verem ha már nem tudok neki enni adni...s itt nem munkakerülő naplopó tanulni nem akaró fiatalokról van szó.
2013. dec. 7. 16:39
 28/60 anonim ***** válasza:
45%
Igen, a diákmunkák többsége ilyen, ezért nem mentem én diákmunkára. Kezembe vettem a sorsom, és magam kerestem munkát, ahol, szerencsére rendesen figyelembe veszik, hogy nekem az iskola az első. Tanulmányit nálunk is csak a 31% kap, 20 ezret meg azt hiszem ketten a szakomon. De valamit valamiért. Bár igaz, hogy magamra nincs sok időm.
2013. dec. 7. 16:44
 29/60 A kérdező kommentje:
De ezt most úgy mondod, mintha diákok százezreit várnák szeretettel olyan munkahelyek, ahol figyelembe veszik, hogy a suli az első.. ;)
2013. dec. 7. 16:49
 30/60 anonim ***** válasza:
80%
Ha megnézel egy olyan álláshirdetést, ahol (elméletileg) diákokat keresnek, rögtön ezt látod: munkaidő: 8-16 óráig H-P, ... és a legtöbb helyen le se tojják, hogy óráid meg vizsgáid is vannak!
2013. dec. 7. 16:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!