Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tényleg normális az, hogy 20...

Tényleg normális az, hogy 20 év felett még a szülök pénzelik a gyerekeiket?

Figyelt kérdés

Termèszetesen nem arról beszèlek, hogy eltartják öket vagy fizetik a tanulmányaikat, hanem olyan alapvetö dolgokról, mint a buli, nyaralás, telefon, egyèb cuccok.

Rengeteg olyan ismerösöm van (nyilván föleg a tehetösek gyerekei) akik nem HAJLANDÓAK elmenni nemhogy suli mellett nèha, de mèg nyáron sem dolgozni, mert "minek, ha van jobb dolguk" - hiszen a szülök úgyis mindent fizetnek, azzal a felkiáltással, hogy kire költenének, ha nem a gyerekükre. Ami rendben is van egy bizonyos fokig, csakhogy ezek a fiatalok tulajdonkèppen semmièrt nem tanulnak meg küzdeni, semmit n becsülnek...

Az egyik 23 èves ismerösöm most megy külföldre nyaralni, kb.100-ba kerül, teljes mèrtèkben az anyukája fizeti. A srác mèg èletèben nem dolgozott, most azèrt nem ment nyáron, mert a barátnöje 2 hètig(!) gyakorlaton van, ès nem tudnának normálisan talàlkozni.

Számomra ez olyan furcsa, egyszerüen nem èrtem az ilyen szülöket ès fiatalokat..

2013. aug. 8. 11:59
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Főiskola mellett én végig dolgoztam, de gyakornokként, amiért nem mindig járt fizetés, vagy csak nagyon kevés pénz (attól függ milyen céget sikerült kifogni- vagy ugyanaz a cég tudott - éppen fizetni). Néha ha volt időm, nyaranta elmentem idénymunkákra. Az elsődleges dolgom az volt, hogy tanuljak. Ennek szépen eleget is tettem, havi 20-30 ezer forint ösztöndíjam mindig volt. Ehhez még jött a munkajövedelem, ha éppen volt (emlékszem kb. havi 20 ezer), plusz édesapám minden hónapban adott 10-15 ezret bérletre (bejárós voltam, kellett egy amivel feljutok a fővárosba + bkv) + kifizette a telefonszámlámat (hozzáteszem jóformán csak sms-eket küldök mindig)

Megtehettem volna persze, hogy a bérletemet magamnak veszem meg + államo a telefonszámlát, de apukám mindig erősködött, hogy ennyivel szeretne segíteni. Én se éreztem azt soha, hogy a családot földhöz vágná az a havi 20 ezer forint, amivel támogattak. Emellett még persze otthon laktam, otthon is ettem, és szóba se került az, hogy mondjuk a kevés pénzemből, a rezsibe beszálljak...

Lehet megtehettem volna, hogy a főiskola mellett kőkeményen diákmunkázok, de akkor, biztos nem tudtam volna gyakornokoskodni, és a vizsgákra se tudtam volna normálisan felkészülni. A szüleim mindig annyit mondtak, hogy az a dolgom, hogy tanuljak, és ne foglalkozzak mással. Soha nem költöttem sokat egyébként (a főiskolás évek alatt sem): kb. fél évben, ha egyszer beültem valahová a barátnőkkel, néha szereztem pár ruhát turiból (!), vettem kozmetikumokat, nyaranta elmentem 3-4 napra belföldre nyaralni. De ezeket már mind magamnak álltam. Mégis úgy érzem a szüleim rengeteget segítettek, azzal, hogy amennyire tehettek támogattak. Hozzá kell tenni, hogy sokszor zavarban is voltam emiatt, kellemetlenül éreztem magam, mivel mindig nagyon önálló voltam, de ők soha nem mondtak olyat, vagy éreztették, hogy nekik ez teher lenne. Az alapképzés után azonnal, el is álltam dolgozni teljes munkaidőben, a szakmámban, pont, hogy függetlenedjek. De a szüleim mindig azt mondták, de mondják a mai napig is, hogy tanuljak tovább (tanulhattam volna tovább), támogatnának, mivel hasznos dologra menne a pénz, így ez nekik nem teher.

Jó eséllyel az ő segítségük nélkül nem tudtam volna kitűnőre lediplomázni, és nem tudtam volna azonnal elhelyezkedni sem. A munkát úgy kaptam meg, hogy az intézményvezető kijelentette azért vesz fel, mert pályakezdő létemre rengeteg tapasztalatom van, több területről, így nem kell majd a betanításommal annyit vesződni, mint más frissdiplomásoknál. Kétlem, hogy megkaptam volna ezt az állást, ha heti 5 nap sültkrumplit sütök a mekiben. De azt is kétlem, hogy akár időben befejeztem volna a sulit, nem hogy kítűnő átlaggal...

Nem mondom vannak, akik rákényszerülnek arra, hogy keményen melózzanak főiskola/egyetem mellett, becsülöm is őket, amiért ennyit vállalnak, de valljuk be, nekem így könnyebb volt. Miért löktem volna el magamtól a lehetőséget, hogy előrejussak, amikor szerencsére a szüleim tudtak segíteni?

Mondjuk hozzá kell tenni, hogy szerintem soha nem voltam pofátlan. Extra igényekre, mint ruha, smink, buli (akármi) soha nem kértem pénzt, emellett pedig, amikor éppen nem gyakorlaton voltam, vagy nem szemináriumon, rengeteget segítettem otthon (főztem, mostam, takarítottam, anélkül, hogy kértek volna erre, de nekem természetes volt, hogy megcsinálom).

Most 22 éves vagyok, és dolgozom már pár hónapja. Még otthon lakom, többszöri felajánlásom ellenére, a szüleim egy forintot se kérnek a fizetésemből. Most ebben segítenek, hogy félre tudjak tenni, annyit,amennyit csak bírok, hogy később könnyebben jussak lakáshoz. Most is, ha nem dolgozom, nagyon sokat segítek otthon, vagy néha anyagilag is beszállok (pl.: mire hazaérnek, addigra megejtem a nagybevásárlást). Tény, hogy így a mai napig, nem vagyok teljesen önálló, de szerintem semmi kihasználás nincsen még ebben, főleg, ha egy adott családban ez anyagilag vállalható.

Persze nekem is vannak olyan huszonéves nem dolgozó, nem tanuló, otthon se besegítő, pénzt kéregető ismerőseim, akiktől már nekem is feláll a hátamon a szőr. De ez már megint egy másik véglet.

2013. aug. 8. 15:27
 12/30 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, a kèrdèsben azokról volt szó, akik semmit nem hajlandóak dolgozni :)
2013. aug. 8. 15:50
 13/30 anonim ***** válasza:
100%

Megnézném azt az embert, akinek az orvosi első két éve alatt van ideje dolgozni, én speciel egyet sem ismerek. Van két hónap nyarad, abból az egyik gyakorlat 0 forintért, a másikban meg talán már pihenni akarsz egy kicsit, nem diákmunkázni reggeltől estig.

Mondom ezt úgy, hogy nekem apa csak az albérletet fizeti, a többi dolog (rezsi, utazás, kaja, szórakozás) az ösztöndíjamból megy. Nyáron volt amikor el akartam menni dolgozni, de mindig lebeszélt, hogy ha már ilyen ritkán vagyok itthon, pihenjek, meg csináljunk inkább családi programokat. Én nem érzem magam ingyenélőnek.

22L

2013. aug. 8. 16:24
 14/30 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egy bizonyos szintig, amíg a szülőnek nem jelent anyagi megterhelést, addig nem baj, ha eltartja a gyerekét. Úgy értem, otthon él a gyerek, engedik, hogy tanuljon és gyűjtse a pénzt esetleg... és állják a telefont, bérletet, lakhatást, kaját.

De azért sztem van egy határ. Azért a "luxusabb" dolgokat, főleg ha a gyereknek elég kényes ízlése van, hogy úgy mondjam :D, már nem illene a szülőtől elvárni. Én is itthon élek. Dolgozom is mellette, abból rakok el meg költök. Mobilt, netet, bérletet, alap ruhadarabokat (cipő, kabát, ilyesmik), rezsit, kaját állják nekem, és ők ezt nem érzik tehernek. De a képemről sülne le a bőr, ha bulira, divatos ruhákra, sminkre, a hobbimra, színházra, étteremben evésre-ivásra, mozira, ilyesmire még pluszban kérnék pénzt. És főleg azt nem értem, amikor a szóban forgó gyerek még követelőzik is. Mert ilyet is látok a környezetemben. Hogy a leényzó még csak nem is dolgozik, tanulni... hát, ha azt lehet annak nevezni... és akkor még hisztizik, ha nem adnak neki oda 10+ ezer forintot egy divatos szoknyára vagy bulizni.

2013. aug. 8. 20:04
 15/30 anonim ***** válasza:
Ja, és a mobilt hívás- és SMS-téren tényleg csak arra használom, ami szükséges, a net rajta meg korlátlan. Ráadásul a családommal ingyen is beszélek. Kb. csak a barátomat hívom fel néha, akivel tudok, fb-n kommunikálok, ha nem sürgős. Szóval ezt sem úgy kell elképzelni, hogy napi 2 órát fecsegek telefonon a barátnőimmel a körömlakkokról :D.
2013. aug. 8. 20:06
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

Ez a "18 éves korára rugdossuk ki a gyereket a szülői házból" meglehetősen új trend és született is róla pár felmérés, hogy nem is a legegészségesebb.

Ami engem illet én támogatni fogom a gyerekeimet, amíg nem keresnek majd annyit, hogy önállóan is elboldoguljanak.

2013. aug. 9. 07:05
 17/30 A kérdező kommentje:
Már ne haragudj, utolsò, ha elolvastad a kèrdèst, akár az elsö bekezdèst, láthattad hogy egyáltalàn nem arról van szó, hogy ki kell rakni a gyereket 18 èvesen vagy anyagilag teljesen elhanyagolni. Nem tudom, hogy a szövegèrtelmezèssel van-e problèma vagy alapvetöen szeretik ebben a lategóriában kiforgatni a kèrdèseket?
2013. aug. 9. 07:36
 18/30 anonim ***** válasza:
2%
Nekem már 16 évesen dolgoznom kellett, hogy a kishugommal egyáltalán ENNI tudjunk, más meg eltartatja magát anyuci apucival 20 évesen, de olyan önérzetes, hogy kisül az alaplapom. Na ez vérciki.
2013. aug. 9. 08:25
 19/30 anonim ***** válasza:
Nekem is vannak ilyen évfolyamtársaim (20 éves vagyok), akik nálam még idősebbek is, ők egyenesen félnek dolgozni. Az én önéletrajzom meg már több oldal hosszú, évek óta dolgozom, van, hogy egyszerre több helyen is, mert egyszerűen muszáj, nekem az alapvető dolgokat sem fizetik a szüleim (kaja, tisztálkodószerek, bérlet, stb). Szeptembertől két szakot fogok végezni, ebből az egyik mérnöki, úgyhogy még nehezebb lesz, és egyre jobban erősödik bennem a kettős érzés, hogy egyrészt sírhatnékom van amiatt, hogy ők nyugodt háttér mellett tanulhatnak, másrészt meg sajnálom őket, mert sosem lesznek talpraesettek... Egyszer hallottam a villamoson, hogy egy anyuka mondta a lányának, hogy gyűjtögessen szépen a biciklijére, és majd kipótolja, ezt a hozzáállást akarom majd továbbvinni (látszott rajtuk, hogy jómódúak).
2013. aug. 9. 18:33
 20/30 anonim ***** válasza:
100%
Én ezt sose értettem, hogy minek kéne dolgozni annak, aki egyetemre jár? Elég jól tanulni, kapsz ösztöndíjat (legszegényebb helyeken is jár 30.000 a legjobb átlagért), meg vállalsz heti 5-6 órát abból, amiből jó vagy, én például angolt tanítok, meg angolul szaktantárgyakat külföldieknek, és voilá, meg is van mindenre a pénz.
2013. aug. 9. 18:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!