Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek? Nem szeretnék még...

Mit tegyek? Nem szeretnék még egyetemre menni, de a szüleim hajthatatlanok.

Figyelt kérdés

19 éves vagyok, szeretnék egy két éves OKJ képzést, ott informatika szakra menni, nem érzem magam elég szakképzettnek ahhoz, hogy a középszintű érettségi tudásommal egyetemre menjek programozói szakra. A szakma amire mennék CAD-Cam informatika, tehát tanulnánk szakmai angolt, programozást, stb., nagyon jó kiinduló alap lenne, és egy papírom is lenne róla ha elvégzem. A szüleim viszont már minden rokonnak elhíresztelték hogy én egyetemre megyek (felvettek eltére ik karra), már nézik is a koli lehetőséget (az OKJ képzés alatt melóznék, és nyáron is, hogy ne kelljen a koliba 0 ft-tal a kezemben menni), nagyon beleélték magukat. Én tudom magamról, hogy még korai lenne, és hiába vettek fel, nem jelent semmit. De a szüleim nagyon nem támogatnak hogy ne menjek.

Mit tegyek?

2013. júl. 26. 08:18
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
Meg azért sejthetitek, hogy tisztában vagyok az OKJ képzés színvonalával, csak gondoltam, nem akarok teljesen a 0-ról indulni, mert nyílván a csoporttársaim emelt szinten tanultak mindent, tudnak is programozni, stb..
2013. júl. 26. 08:51
 12/26 anonim ***** válasza:
75%
Ezt nem tudom miért valami tragédiaként éled meg. Nem a "szüleid nyakán élsz", és még tanulsz. Kíváncsi lennék milyen állommelód lenne most egy érettségivel 19 évesen... Még albérletre sem futná. Inkább adj hálát azért, mert a szüleid jót akarnak neked és büszkék rád, mert ezért futják körbe a rokonokat. Az egyetemen mindenki a nulláról indul, teljesen felesleges előtte OKJ-ra menni. Arról nem is beszélve, hogy sok értelme nincs is. Egyetemi képzést kapsz, ráadásul Budapesten, ez jelenleg a legjobb lehetőség. Majd úgy köszönd meg a szüleidnek, hogy a 3-4 százezres fizetésedből utalsz nekik is.
2013. júl. 26. 08:58
 13/26 A kérdező kommentje:
Figyelj, ha azt mondod, hogy elég a szorgalom és a kitartás ahhoz, hogy bentmaradjak, nem szükséges az "előtapasztalat", akkor belevágok. Én csak attól félek, hogy leadják az anyagot, és amíg mindenki bulizgat mert ő már tanulta ezt, addig én a könyvek felett fogok ért izzadni.
2013. júl. 26. 09:01
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
Jajj, legyen már önbizalmad! Ha lesz is iyken csoporttársad, aki korábban már tanult programozni a félelem helyett inkább tanulhatnál is tőle. Hozzáállás kérdése az egész. Ez nem egy véres verseny: a cél az, hogy te mindent elsajátíts, amit ott tanítanak.
2013. júl. 26. 09:02
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
Majd mindent megtanulsz az egyetemen. Sztem ne menj okj-ra. Mi lesz ha 1-2 év múlva olyan rendszer jön be h nem vesznek fel? Akkor bánhatod. Engem 2éve nem vettek fel mert magas vt a ponthatár amellett elrontottam a matek érettségim tavaly annyit zuhantak a ponthatárok h simán befértem és egy év elteltével elmondhatom h megállom a helyem 2-es matekkal mérnöki szakon. Szóval iratkozz be és sok sikert.
2013. júl. 26. 09:03
 16/26 anonim ***** válasza:
35%
Most te bulizni mész oda?? Azt nem tudom, hogy Neked vért kell-e majd izzadnom, nekem csak simán izzadnom kellett, de sikerült. Nem arra koncentráltam, hogy a csoporttársam mennyit tanult. Lesznek olyanok, akiknek kevesebbet kell, de ez hogy érint téged? Vagy te ilyen felvágós akarsz lenni, aki felvág az előképzettségével? Nekem van egy ilyen csoporttársam, aki 40 feletti és most szerzi a diplomáját és mindig bemond olyan dolgokat, amiket csak azért tud, mert már 25 éve dolgozik, csak nincs diplomája. Szerinted kedveljük? Hat nem, mert idegesítő. Ha erre palyázol, akkor ne számíts nagy társaságr.
2013. júl. 26. 09:07
 17/26 anonim ***** válasza:
100%
Én is azok mellett vagyok, akik szerint egyetemre kéne inkább menned, már csak azért is, mivel ELTE IK-n elég kemény a matek. Egy okj képzés alatt ugyan megtanulsz programozni, viszont teljesen kijössz a rutinból "matek-téren", így szerintem akár még nehezebb is lesz elvégezned néhány évvel későbbi kezdéssel.
2013. júl. 26. 09:14
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is a szüleidnek van igaza. Nekem ugyan nem eltés, hanem bme-s tapasztalatom van, de az pont az, hogy előtanulmányok nélkül is meg lehet csinálni. Jó, én elbuliztam a dolgot, mert hülye vagyok, de így is egyetlen krediten bukott a dolog. Azt is úgy hoztam össze, hogy áprilisban jutott eszembe, hogy basszus valamit csinálni is kéne. De közben amúgy csináltam egy teljesen más okj-t is, ami rengeteg időt és energiát igényelt, és még így se volt gáz.

Arra viszont ne számíts, hogy az anyagot a szádba rágják, nyilván lesz amit leadnak, de alapvetően neked kell sok mindennek utánamenni. De ez nem is baj, ez a szakma erről szól.

Viszont ha az első évet rendesen csinálod, a második évtől már lesz módod dolgozni, és mondjuk nem feltétlen minimál órabérért :)

2013. júl. 26. 09:16
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Én közgazdasági szakközép és bölcsész képzés után kerültem a programozás közelébe.

Voltak persze, akik már kicsit képzettek voltak, vagy nagyon... de nagyjából az elejétől kezdtünk mindent.

Nehéz, mert nem érdekel, mert inkább vagyok bölcsész, de megcsinálom, ha már idekerültem. Ha valakit érdekel is ez az egész, az könnyen tanulja.

És nem.. nem a prog a nehéz... a matek..

2013. júl. 26. 10:28
 20/26 anonim ***** válasza:
Jah, könyveid azok nem lesznek :D
2013. júl. 26. 10:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!