Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A párom megteheti ezt a...

A párom megteheti ezt a gyerekeivel?

Figyelt kérdés

Van arra lehetőség, hogy a párom kizárja az örökségből az előző házasságából született gyerekeit?

Kérek mindenkit, hogy NE a helyzetet vagy a benne szereplőket kommentálja, hanem szigorúan a tényekre szorítkozva IGEN/NEM választ írjanak!

Köszi!

2013. júl. 20. 21:43
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Ha lehet kort és nemet is írjatok! Köszi!
2013. júl. 20. 21:44
 2/18 anonim ***** válasza:
77%
Végrendelettel nem. Ha eltartási szerződést köt azzal, akire szeretné hagyni a vagyonát, akkor ezek a vagyontárgyak kiesnek az örökségből, így nem keletkezik köteles rész sem. Az egész vagyontárgyat az kapja, akivel a szerződést megkötötte.
2013. júl. 20. 21:44
 3/18 anonim ***** válasza:
22%

Én úgy tudom, ha kitagadja őket, akkor van erre lehetőség.

Én nem kommentálom, de szeretném megkérdezni, MIÉRT? És hogy bírja megtenni? Én csak életveszélyes helyzetben (exem ki akar csinálni) tenném ezt, ezért bátorkodom megkérdezni.

2013. júl. 20. 21:47
 4/18 anonim ***** válasza:
13%

Ha ír végrendeletet hogy konkrétan kire hagyja a vagyonát akkor tulajdonképpen megteheti. Vagy házassági szerződést köt az új párjával akkor is megteheti azt hogy kizárja a gyerekeit.

meg persze hallottam olyanról is bár erre pontosabbat nem tudok hogy nyilvánosan kitagadja őket tehát teljesen lemond róluk akkor sem kapnak tőle semmit.

2013. júl. 20. 21:52
 5/18 anonim ***** válasza:
77%

Mivel a végrendeletnél is ott a köteles rész, ezért csak a kitagadás marad, de annak komoly feltételei vannak.

Tartási szerződés is egy lehetőség.

Konzultáljatok ügyvéddel.

28/N (ez nem tudom amúgy, miért érdekel téged egy ilyen kérdésnél, de mindegy)

Ügyvédjelölt

2013. júl. 20. 21:55
 6/18 anonim ***** válasza:
78%
Kizárni valakit az örökrészéből csak ptk-ban felsorolt okokból lehet, pl. ha az örökös az örökhagyó életére tört.
2013. júl. 20. 21:57
 7/18 anonim ***** válasza:
73%

Csak úgy kizárni nem lehet, kivéve, ha valamilyen (jogi) érdemtelenségre hivatkozik, de ehhez pl. köztörvényes bünözö kellene, hogy legyen a gyerek, vagy a szülö életére tör, stb.

Végrendelet esetében az örökségböl kizárt örökösöknek is jár a köteles rész (ez a végrendelet nélküli örökség fele értéke).

Elvileg el is ajándékozhatja az örökséget az örökhagyó, de az 15 éven belül megtámadható a törvényes örökösök részéröl és semmissé nyíváníttatható.

Ami nem megtámadható, az az eltartási szerzödés, vagy az adás-vétel, természetesen mindkét esetben közjegyzöi hitelesítéssel.

2013. júl. 20. 22:01
 8/18 anonim ***** válasza:
57%

3-as vagyok:

Még egy lehetőség van, ha mindent átirat valaki másra. Ha nincs a nevén, se ingó, se ingatlan.Ez lényegesen egyszerűbb a kitagadásnál, ahol komoly indokot kell találni.

2013. júl. 20. 22:24
 9/18 anonim ***** válasza:
41%
Igen ha párod köt eltartási szerződést akkor minden az örököl akivel kötötte. Eltartási szerződés esetén köteles rész sincs.
2013. júl. 20. 22:39
 10/18 anonim ***** válasza:
18%

Miért pontoztok le, amikor más is a kitagadást tartja az egyik útnak?

Egyáltaln, mi a fenéért pontoztok, ha más a véleményed, írd le.

2013. júl. 20. 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!