Szülők! Nektek miért kell ezeket felhánytorgatni? Mire jó a lelki zsarolás?
Persze tisztelet a kivételnek.
Már annyira unom anyámat. 18/F vagyok. (jelenleg nem tudok elköltözni, ha valaki azzal jönne)
Soha nem csinálok, és soha nem csináltam semmi rosszat, mégis ha valamit el akar érni, vagy lelkileg próbál zsarolni, akkor egyből jönnek ezek:
"amíg az én kenyeremet eszed..."
"amíg az én házamban laksz..."
"amíg az én pénzemből tanulsz..."
"én, aki felnevelt..."
"én, aki ruháztat..."
"én, aki állandóan gürcöl és főz rád..."
stb stb stb.
(Ha valaki mondjuk nagyon neveletlen, vagy börtönben van, vagy hasonlók, akkor megértem.)
De másnak, aki normális, miért kell ezeket mondogatni?
Miért kell ezt állandóan felhánytorgatni?
Komolyan néha már úgy érzem emiatt, hogy még nekem kell hálálkodnom azért, mert megszült. Miért kell mindenáron beleverni a gyerekbe, hogy "igen kisfiam, mindenben anyádtól függsz" ?
Szerintem (nem tudom ti hogy gondoljátok) ez az egyik legbunkóbb dolog a szülőtől. Nem azt mondom, hogy én elvárok mindent, dehogy várok el, nem vagyok se önző, se követelőző, se semmi ilyesmi.
Miért kell ezt állandóan felhánytorgatni?
Mit gondoltok erről?
Ez bunkó dolog, vagy jogos?
Na, jól félreérthető voltam...(11.)
Nem azt írtam, hogy HELYES!!
Megpróbáltam válaszolni, hogy ugyan, miért teheti?
Talán, mert nem tud hatni a gyerekre, nincs szülői tekintélye,és így reagál, ha hangos a zene.
Nem tud kellő indokot mondani, nincs türelme beszélgetni, ezért CSAK ezt az indokot tudja mondani.
Nem magyarázkodom, mert ez is félre érthető lesz.
8-as vagyok.
Ha úgy érzed, hogy mégsem érdemled meg ezeket a mondatokat, akkor csak egyszerűen kérdezd meg anyukádat, hogy miért mondja ezt neked. Mi az amit szeretne, hogy másképp legyen. Szóból ért az ember, és ha már a saját anyjával nem tud szót érteni, akkor kivel?
Szülőként és gyerekként egyaránt szólok hozzá a témához, ugyanis azt, hogy: "amíg az én kenyeremet eszed, azt csinálod, amit én mondok..." gyerekkoromban én is megkaptam a szüleimtől.
Azt érték el ezzel a hozzáállással, hogy mihamarabb húztam el otthonról 18 évesen. Mellesleg apám vaskalapos modora és speciális nevelési elvei alapján (gyakran eljárt a keze) 14 évesen olyan iskolákat kezdtem keresgélni, amivel a legrövidebb idő alatt végzettséghez jutok. 2 éves iskolát végeztem el. Pedig a tanulmányi eredményem jó volt, mehettem volna középiskolába is... már mindegy.
Felnőtt koromban 3 gyerekkel, férjemmel rájuk szorultam.
Továbbra is megkaptam anyámtól ezt az hozzáállást, ha vitatkoztunk valamin.
Most inkább élek nélkülőzve, mint velük egy házban...
Ezt is érdemes elolvasni:
Na de hogy néz ki mindez a hétköznapi kommunikáció szintjén? Úgy, hogy nem mondjuk, csináld ezt, ne csináld azt, nem címkézünk, nem minősítünk. Nem figurázzuk ki és nem szóljuk le. Nem veszekszünk vele a döntései és a nézetei miatt, nem romboljuk a kapcsolatait, nem lázítjuk a házastársa ellen, nem ássuk alá a házasságát, nem kérünk számon rajta teljesítményt, sem a háztartás, sem az egzisztenciateremtés, sem az előállított unokák mennyisége és minősége terén, sem másban. Burkolt, nyakatekert formákban se tegyük ugyanezt! Ha hátulról jövünk („jaj de szép ez a ház, és gyerekeket mikorra terveztek?”), akkor nemcsak azt érzik, hogy nyomást gyakorlunk, hanem azt is, hogy manipulálunk, hogy még a dicséretünknek sem lehet tisztán örülni - bomba van a sütiben. Jobbító javaslatainkat és felbecsülhetetlen tudásunkat se próbáljuk dicséretbe burkolni. (Nahát, már mennyi foga van! Így már biztos nemsoká abbahagyod a szoptatást… Az én időmben senki sem szoptatott ilyen sokáig.) Ezek mind kapcsolatromboló viselkedések. Természetesen könnyebb ezt elkerülni ott, ahol a nevelés korábbi szakaszaiban sem volt jellemző az ilyesmi. Ha régebben is élt bennünk a gyerektisztelet, most könnyebb lesz felnőttnek látni és akként becsülni őt. Becsülni azt, amit elért, és drukkolni annak, amiben még fejlődésben van.
Mondataink, megnyilvánulásaink alapjában véve kétfélék lehetnek: negatívak és pozitívak. Negatív a kritika, a sértés, és ennek összes burkolt formája: a „jótanács”, a „konstruktív kritika”, a „jobbító javaslat”, a „csak segíteni próbálok” kezdetű megnyilvánulások, az „én úgy látom, hogy a te férjed/feleséged” kezdetű bomlasztások és folytathatnánk a sort. Pozitív minden, ami azt üzeni, jól csinálod, tetszik, jól teljesítesz, sikeres vagy, elégedett vagyok, jó rád nézni, remek gyerekeket produkáltál, szép a lakás, remek, hogy nyaralni viszitek a kicsiket, milyen jó, hogy ennyit jártok velük játszótérre, isteni, hogy ti mennyivel egészségesebben táplálkoztok, tetszik az új csempe, fantasztikus, hogy a kicsinek már négy foga van. Az élet tulajdonképp roppant egyszerű: ha azt akarjuk, hogy elfogadjanak, adjunk minél több pozitívat és minél kevesebb negatívat.
És mi ebben a jó hír? Az, hogy ha idős szülők vagyunk és keressük az utat gyermekünkhöz, immár tudhatjuk, hogyan kerülhetjük el azt, hogy az utat saját kezünkkel torlaszoljuk el. Az eredmény meglepő. Ha jól csináljuk, kiderül: a fiataloknak igenis van igényük a szüleikre.
ezen az oldalon érdemes olvasgatni ebben a témában
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!