Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők! Nektek miért kell...

Szülők! Nektek miért kell ezeket felhánytorgatni? Mire jó a lelki zsarolás?

Figyelt kérdés

Persze tisztelet a kivételnek.

Már annyira unom anyámat. 18/F vagyok. (jelenleg nem tudok elköltözni, ha valaki azzal jönne)

Soha nem csinálok, és soha nem csináltam semmi rosszat, mégis ha valamit el akar érni, vagy lelkileg próbál zsarolni, akkor egyből jönnek ezek:

"amíg az én kenyeremet eszed..."

"amíg az én házamban laksz..."

"amíg az én pénzemből tanulsz..."

"én, aki felnevelt..."

"én, aki ruháztat..."

"én, aki állandóan gürcöl és főz rád..."

stb stb stb.

(Ha valaki mondjuk nagyon neveletlen, vagy börtönben van, vagy hasonlók, akkor megértem.)

De másnak, aki normális, miért kell ezeket mondogatni?

Miért kell ezt állandóan felhánytorgatni?

Komolyan néha már úgy érzem emiatt, hogy még nekem kell hálálkodnom azért, mert megszült. Miért kell mindenáron beleverni a gyerekbe, hogy "igen kisfiam, mindenben anyádtól függsz" ?

Szerintem (nem tudom ti hogy gondoljátok) ez az egyik legbunkóbb dolog a szülőtől. Nem azt mondom, hogy én elvárok mindent, dehogy várok el, nem vagyok se önző, se követelőző, se semmi ilyesmi.

Miért kell ezt állandóan felhánytorgatni?

Mit gondoltok erről?

Ez bunkó dolog, vagy jogos?

2013. júl. 6. 11:03
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
45%

Szülőként válaszolok.

-amíg az én kenyeremet eszed,nem veheted meg a 60.-ik pólódat!

--amíg az én házamban laksz, fél óránál tovább nem düböröghet e a nem tudom minek nem zenének nevezhető dobszóló.

-amíg az én pénzemből tanulsz, nem bukhatsz meg, nem halaszthatsz évet.

-én, aki felnevelt, jelenlétemben ne káromkodj, (máskor se!) ne használj szlenget, rövidítéseket, amit csak a haverok értenek.

-én aki ruháztat, részegen ne hányd össze a vadi új rongyodat, öltözz át itthoni, játszós ruhába, ha a kutyával akarsz birkózni.

-én, aki állandóan gürcöl, főz rád: Ne tőlem várja el, hogy 5 zsugor ásványvizet, 30 mázsa fát behordjak.

Ha megfőztem, tedd már be a maradékot a hűtőbe, edd meg a spenótot is, koszos tányérod mosd el, vagy legalább tedd be a mosogatóba.

Nem érzem zsarolásnak! Már bocsi. :)

2013. júl. 6. 11:39
 12/25 A kérdező kommentje:

Nem vagyok hálátlan, és saját magamnak keresem meg a pénzt, sose kértem tőle.

Ha kell valami, megkeresem rá a pénzt saját magam. Kérni sose szoktam tőle semmit.

Pontosan ezért nem értem. Pazarolni se szoktam.

2013. júl. 6. 11:45
 13/25 anonim ***** válasza:

Így már én sem értem!

11.voltam.

2013. júl. 6. 11:48
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Én ezeket a mondatokat azért nem tartom jogosnak, mert nem a gyerek kérte, hogy megszülessen. Két felnőtt ember vágyott egy babára, aki ezért jött a világra! Akkor utólag nem kéne még a fürdetést is az orra alá dörgölni!
2013. júl. 6. 11:51
 15/25 anonim ***** válasza:
Ma 11:26 Egyetértek!!
2013. júl. 6. 12:22
 16/25 dani900 ***** válasza:
100%
Csak mond meg neki, hogy téged nem kérdezett meg, hogy meg akarsz-e születni, az ő döntése volt, ezért kutya kötelessége az alapvető dolgokat megadnia (tető a fejed fölött, kaja), és amit ő csinál az nem szülőhöz méltó, ilyeneket nem egy gyereknek, hanem egy tulajdonnak mondanak, amit nem szeretetből tartanak, hanem kihasználás céljából, és mivel te nem robotolsz anyádnak, "nem hozod vissza a befektetett pénzt, és energiát", rosszul funkcionálsz. Csakhogy, egy gyereknek nem az a dolga, hogy visszafizessen mindent a szülőknek. Anyád önző, és nem a te érdekeidet nézi, a sajátját helyezi előtérbe, akkor is, ha azzal keresztülgyalogol másokon.
2013. júl. 6. 12:24
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

Szülőként mondom, én ezeket nem tartom jogosnak.

Két gyermekem van, egy lányom, és egy fiam.

Lányom elég hamar kirepült a családi fészekből, ő boldog feleség most.

Vele együtt én is örülök az ő boldogságának.

Fiam, aki 24 éves, velem van. Diploma után hónapok óta állást keres.

Ez persze nem megy egyik napról a másikra. Van, hogy elküldi az önéletrajzát, kb. 2 hét múlva behívják állásinterjúra, megint eltelik két hét, és nincs visszajelzés.

Közben folytatja, február óta ez megy.

Egyedül vagyok kereső, de soha, egy szóval nem éreztettem vele azt, hogy esetleg az ő eltartása nekem gondot okoz.

Persze, ő is tudja, hogy minél előbb váloztatni kell, de mindenben mellette állok.

Tőlem ezeket soha nem hallotta, nem is értem, hogy egy anya hogy mondhat ilyet a gyerekének. Ha az a gyerek, mint írod magadról, nem érdemli meg.

Egyszer kellett csak helyreigazítanom, kb annyi idős volt, mint most te, amikor velem szemben megütötte azt a hangot, amit a barátaival szemben használ.

Na, akkor mondtam, talán először és utoljára, hogy "ne haragudj fiam, de most nem a haveroddal beszélsz, az anyád vagyok.

Velem ilyen hangnemben ne beszélj, mert én sem így beszélek veled."

Úgyhogy én nem értem anyukádat, ezzel csak azt fogja elérni, hogy minél előbb magára hagyod.

Pedig ő ezzel azt akarja, hogy magához láncoljon, de az ellenkezőjét fogja elérni.

2013. júl. 6. 12:35
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha egy szülő ilyet mond a gyerekének, az nemcsak a gyerek hibája lehet, hanem a szülőé is, végül is a gyerek az ő tükörképe, mert tőle tanult meg mindent. Én már amióta az eszemet tudom, ezt hallgatom apámtól. Egyszer 8 évesen leültetett az asztalhoz és közölte, hogy amíg az ő kenyerét eszem, az van, amit ő mond. És efféle szépségek. De ő sose foglalkozott velem, sose vitt el sehova, mindig anyám tartotta a frontot, végül belefáradt. Apámnak meg felnőtt koromra ért el az agyáig, hogy jé, van egy gyereke. Csak már nem gyerek. Végül teljesen megromlott a kapcsolatom a szüleimmel. még itthon lakok, de úgy élünk egymás mellett, mint a lakótársak. Nem tudok velük beszélni, mert túl nagy a szakadék közöttünk, mivel alá-fölé rendelt viszonyban vagyunk és nem engedhetem el magam, mert akkor egyből rám szólnak, hogy a szüleimmel beszélek és nem a haverjaimmal. Ezért csak ritkán beszélek velük. pedig én is dolgozok, nem húzom le őket pénzzel, alkalmazkodok, tanulok is, haladok előre az életben, de még így is csak egy pelenkás gyerek vagyok, akinek csak mély meghajlással, lesütött szemmel szabad beszélnie a szüleivel és erre az a magyarázat, hogy ők régimódiak. Mindegy is, úgyis saját életem lesz hamarosan és innen kirepülök. Csak leírtam a példámat, amivel azt akarom érzékeltetni, hogy ez a felhánytorgatás nem vezet sehova. Olyan példát kell mutatni a gyereknek, hogy magától felnézzen a szülőre, de ez erőszakkal és lelki zsarolással nem fog menni.
2013. júl. 6. 12:49
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 11-es!

mit nem érzel zsarolásnak?

"-amíg az én kenyeremet eszed,nem veheted meg a 60.-ik pólódat!"

Fiam, most nem tudok neked még egy pólót venni, már egyébként is van elég.

"-amíg az én házamban laksz, fél óránál tovább nem düböröghet e a nem tudom minek nem zenének nevezhető dobszóló."

Halkítsd le a zenét, már fél órája megy és zavar.

"-amíg az én pénzemből tanulsz, nem bukhatsz meg, nem halaszthatsz évet."

Sokba kerül az iskola és több haszna van, ha jó eredménnyel végzel, mint hogy végig bukdácsolod.

"-én, aki felnevelt, jelenlétemben ne káromkodj, (máskor se!) ne használj szlenget, rövidítéseket, amit csak a haverok értenek."

Ne káromkodj, mert nem illik.

A rövidítéses részt nem értem, gondolom te is használsz ilyeneket (Pl: szabin vagyok, TV, net... stb)

"-én aki ruháztat, részegen ne hányd össze a vadi új rongyodat, öltözz át itthoni, játszós ruhába, ha a kutyával akarsz birkózni."

Vigyázz a ruhádra, ezért vegyem meg a 60. pólót is?

(ha már a 60. pólónál tartunk)

"-én, aki állandóan gürcöl, főz rád: Ne tőlem várja el, hogy 5 zsugor ásványvizet, 30 mázsa fát behordjak."

Gyere el velem a boltba, mert egyedül nem bírom el.

(bár nem hiszem, hogy a kérdező egy üdítővel a kezében végignézné, ahogy az anyja behordja a 30 mázsa fát)

"Ha megfőztem, tedd már be a maradékot a hűtőbe, edd meg a spenótot is, koszos tányérod mosd el, vagy legalább tedd be a mosogatóba."

Szerintem egy 18 éves erre képes magától is, de kapaszkodj meg, egy 12 éves is, ha erre lett nevelve.

A spenótevést meg inkább ne firtassuk, ha valaki tudja, hogy nem szeretem minek főzi meg? Attól még nem fogom megenni mert készen van. Fordított esetben te megennéd?

Szerintem ezeket a kifejezéseket nem túl modoros használni, ezzel tényleg csak azt érezteti valaki a gyerekével, hogy megtűrt személy, gondot okoz az ellátása.

Egy amolyan "adu ász" a kedves szülőnek, amit akkor is mondhat, ha nincs igaza, vagy már nem tud mit mondani.

És kb. annyi értelme van mint annak, hogy:

"azért mert ÉN VAGYOK AZ ANYÁD ÉS AZT MONDTAM"

Gratulálok

Egy gyereket ki neveljen fel, ha nem a szülei?

Kinek a kenyerét egye és kinek a házában lakjon?

Ez olyan, mint a munkahelyen dicséretet várni, hogy bementem dolgozni és megcsináltam a napi feladatot...

2013. júl. 6. 14:10
 20/25 anonim ***** válasza:
74%

11-es

Ezeket a dolgokat mind meglehet normálisan is mondani/beszélni.

De az "amíg az én kenyeremet eszed" stb stb válaszok igenis bunkók. És sajnos rengeteg az olyan szülő, aki képes ezeket akkor is mondogatni, ha egy vitában kifogy az érvekből, vagy nincs igaza. Ha valaki ilyeneket mondogat, az azt akarja éreztetni, hogy a gyerek szinte megtűrt személy a családban/házban. Amiről te beszélsz, azt 5 millióféleképpen el lehet mondani, felesleges egyből a legbunkóbb módszerhez nyúlni.

Nekem apám csinálta ezt. Volt, hogy 12 éves koromban csináltam magamnak egy szendvicset, mert éhes voltam, erre leüvöltötte a fejemet, hogy ki adott rá engedélyt, meg h "amíg az én házamban az én kajámat eszed". Ha szerinted ez normális hangnem, akkor nem tudom milyen világban élsz. Én egyszer sem hallottam ilyen szöveget olyan szülőktől, akiknek tényleg rendetlen, neveletlen, és hálátlan a gyereke.

Aki meg rendes, jól nevelt, annál meg állandóan hangoztatják.

Tudod, nem a gyerek kéri/kérte az életet. A gyerek nem arra való, hogy később bevételi forrás legyen, és nem is arra, hogy lelki boxzsák legyen a szülőknek. Ha nekem gyerekem lesz, én biztos nem nyomorítom meg ezzel a szöveggel, mert nagyon jól tudom, hogy mennyire igazságtalan és fájó érzés.

2013. júl. 6. 15:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!