Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Előre félek a közös nyaralástó...

Előre félek a közös nyaralástól. Hogy nyugodjak meg?

Figyelt kérdés

Utoljára a férjemmel kettesben voltunk nyaralni, mióta van gyerek, még nem jutottunk el sehová.

A fiam 9, figyelemzavaros-hiperaktív, a lányom 5, és ezerrel zajlik a dackorszak.

Itthon is küzdelmesek a mindennapok, minden étkezés, minden pohár víz, öltözés, játék, lefekvés, meseolvasás: egyszerűen minden úgy végződik, hogy a lány hisztizik és sír, a fiú mérges és ordít, mi meg vitatkozunk meg veszekszünk, hogy higgadjanak le, és/vagy menjenek a szobájukba, mert elég volt.

A közös programok (bevásárlás, gyorsétterem, kirándulás, akármi) szintén így zajlik. Az egyik ezt akarja, a másik azt, ketten háromfélét, és általában olyanokat követelnek, ami teljesíthetetlen.

Most előre félek.

Nincs értelme beszélni velük pl. az anyagi helyzetünkről, mert egyik sem fogja fel, egyik a kora, másik a személyisége miatt. Viszont ezek a korlátok ugye adottak...

Hétköznap mennénk öt napra, egy kempingbe, saját stranddal, nem nagy dolog. De mégis annyira elég, hogy végre ők is menjenek nyaralni.

Egyrészt nagyon szeretnék megadni nekik mindent (mint minden szülő), másrészt tudom, hogy megint a követelőzéssel telik a nap, mert MINDENRE nincs pénz.

Ezt nem úgy kell érteni, hogy nem kapnak egy fagyit, vagy nem megyünk hajózni. A fiamnak irreális, a valóságtól teljesen elrugaszkodott igényei vannak időnként, a kicsi pedig utánozza. A normális, higgadt beszélgetésnek NINCS értelme, pont mintha egy kölyökkutyát akarnék beszélgetéssel rávenni, hogy használja a WC-t és húzza le maga után.

Tudom, hogy ez a hét nekünk maga lesz a pokol, tele csalódással, frusztrációval, vitával, hiszti és sírás hallgatással.

Most a nyári szünet alatt valahogy amúgy is mindkettő nagyon kifordult magából, hiányoznak a barátaik, együtt meg két percig nem képesek meglenni. Viszont külön játszani sem hajlandóak.

Jövő héten indulunk, de ahogy telik az idő, azt érzem, hogy félek. Ideges vagyok. Egyszerűen nincs kedvem elmenni sehová. Nem akarok megint egy csomó vadidegen ember előtt égni a jeleneteik miatt.

Orvosi segítséget, gyógyszereket, stb. nem kapunk, ennél sokkal speciálisabb a helyzetünk, a pszichológusnál megint két hónapja várunk egy időpontra.

Igen, igen, tudom, hosszú, ahogy a Háború és béke is, mégis sikerült már pár embernek elolvasnia.

Minden választ előre is köszönök.

2013. júl. 3. 13:23
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Igyekszem válaszolgatni, bár rendszertelenül.

Gyorsétterem: legfeljebb két-három havonta egyszer, egyéb program mellett (pl. kiállítás, gyerekprogramok), ennyitől biztos nem lesz hiperaktív. A súlya a normális alatt van, elhízni se fog.

Szakmai segítség: szép lenne, ha el tudnánk járni magándokihoz, de képtelenek vagyunk kiköhögni rendelésenként 8000-10 000 közti összeget, miközben a doki elsődleges célja, hogy minél többször vigyük. Nem hogy javult, még romlott is a helyzet. Most új doki van, teszünk egy próbát. Ha beválik, akkor is tudnia kell segíteni, ha elsőre nem magánrendelésre megyünk. Ha ott nem segít, akkor pénzért se lesz jobb szakember.

Gyógyszert a gyerek nem szedhet, mert a társbetegséget erősíti fel (aspergeres helyett autistaként viselkedik).

Hiszti:

A fiam nagyon-nagyon-nagyon nehezen teremt kapcsolatot, viszont mindig annak kell történni, amit ő akar.

A lány sajnos az oviban megszokta, illetve eltanulta a többiektől, ha valami nem tetszik, akkor hisztizni kezd és jön árulkodni. Tehát együtt nem tudnak játszani, viszont nyári szünetben sokszor nincs más játszótársuk. Együtt nem megy, külön meg nem akarják.

Egy darabig hagyjuk őket, nem kell mindenbe beleavatkozni, de ha indokolt a dolog, akkor igen.

Ilyenkor jön a vita, illetve veszekedés: irány a szobája mindkettőnek, és addig nem lehet együtt játszani, amíg le nem higgadnak.

Azt hinné az ember, idővel rövidül az idő, amit hisztivel meg sírással és/vagy tiltakozással töltenek, de nem... egyre rosszabb.

Erre speciel a szülőtréningen se tudnak mást mondani, mint hogy türelem, és el fog múlni. Egyszer biztos...

Szülőtréning: rendszeresen szervezik ADHD-s és autista gyerekek szüleinek, részt is veszünk, de ettől még a probléma fennáll.

Mindkét alapbetegség a fiú részéről veleszületett, és gyógyíthatatlan. Ha fejre állok, és tündérbogyócimucimaci anyucika leszek, akkor is. Nem fog megváltozni.

A nevelési tanácsok (SZAKEMBEREKTŐL) kimerülnek abban, hogy tudjuk elfogadni a gyereket olyannak, amilyen.

A kisgyerekek TERMÉSZETES, hogy utánozzák a nagyobb testvért, ő a minta. A mi mintánk meg ilyen...

Lehetne rosszabb is.

A nevelési hibákról: tréningeken, összejöveteleken látom, milyenek a hasonló gyerekek, hogy nevelik őket, hogy viselkednek, mennyire tudnak beilleszkedni a társadalomba. Nyugodtan elhihetitek: mi még egész jól megbirkózunk a feladattal.

Elhidegülés: egyelőre ez az egyetlen, amitől nem tartok. Amíg másokat egy ilyen probléma szétszed, addig minket összekovácsolt.

Az utóbbi időszak, főleg a nyár, ami megnehezíti a dolgokat. A két gyerek viselkedésén az látszik, hogy nincs hasonló korú gyerektársasága. Egymás idegeire mennek, veszekednek, stb.

Evésnél hiszti: megint ott tartunk, hogy a fiam olyan, amilyen. Ő legalább nem csak két-háromféle ételt eszik, viszont válogatós. Másképp érzékeli az ízeket. Viszont ha neki lehet, akkor a kicsi is elkezdi...Ilyenkor tudok megbolondulni, hogy amit tegnap még szerettek, és az volt a kedvencük, azt ma nem fogják megenni. Az egyik kitalálja, hogy fúúúj, akkor a másik is (ilyenkor bezzeg marha nagy az összhang) és megy a vonyítás, hogy inkább valami finomságot...

Viszont nem lehet édességen felnevelni egészséges gyerekeket, úgyhogy marad a szülői szigor.

Ami még rontott mostanában a helyzeten, hogy a nagyi vigyázott rájuk többet, és ott mindent lehet, csak ne legyenek láb alatt. Egész nap ehetik a cukrozott sza.rokat (cukros-vajas kenyér, cukros tészta), és úgy gondolják, itthon is lehet.

Előre szólok, nem, nem fogunk vitatkozni anyóssal, mert ahogy írtam, örülök, ha egyáltalán van, aki vigyáz rájuk. Illetve a fiúra..

Az irreális elvárások: a fiamat elsősorban a pillanatnyi vágyai vezérlik. Az nem érdekli ilyenkor, hogy mennyi pénze van, csak az, hogy az ami tetszik, ott és azonnal kell neki. Minden mást felülír.

Kap zsebpénzt, van is eltéve, stb. tehát ez túlhaladott állapot. Matekból kiváló, érti a pénz lényegét.

Erre mondom, hogy az ésszerű beszélgetés hatástalan. Érti ő, hogy van 100 forintom, ami neki kell, az 10 000, de ő akkor is tragédiaként éli meg, hogy nem kaphatja meg.

Mindegy mi az. Ugrálóvár,(nem gumiasztal vagy trambulin, ugrálóvár, ba+!), ló, stb. Sosem azt látja, mit kapott, hanem mit nem kapott még meg. (Pl. hiába kap csokit, neki fagyi is kell, ha az is megvan, akkor üdítő, és így tovább a végtelenségig....)

Sajnos most is azon a falon csattanok, amin általában: az emberek többségének elképzelése sincs, milyen egy "nem neurotipikus" gyerek, és ilyenkor mindig jön a szokásos "mert te vagy a sza.r anya minek neked gyerek" mentalitás.

Mire ezt a sort befejezem, szerintem itt is lesz valaki, aki már leírta. :)

Engem az érdekelne, hogy én hogy nyugodjak meg.

Mivel ha ideges vagyok, az ki fog hatni, mint egy önbeteljesítő jóslat. Mindenki túlélt már pár nyaralást, gondolom...

A legtöbb szülő-gyerek páros, meg kisebb-nagyobb családot elnézve még csak ki se fogunk lógni a tömegből. :)

Csak akkor is rohadt fárasztó lelkileg-idegileg az egész.

Hogy egyszerűbb legyen, előtte is dolgozok, és utána is, tehát nem tudok ráhangolódni a munkára, kimerülten és idegesen kezdem a következő hetet.

2013. júl. 3. 15:17
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Aki azt írja, hogy sz.ar anya vagy, annak ajánld fel egy hetedet, próbálja ki.

Amiket felsoroltál, valós problémák és hosszabb távon nagyon ki tudják akasztani a szülőket.

Annyit lehet tenni, hogy próbáljatok sokkal többször feltöltődni, mint az "átlagos" gyereket nevelő szülők és ebből erőt meríteni. Használjatok ki minden alkalmat, ha valaki a családban felajánlja a segítségét, hogy vigyáz a gyerekekre, főleg a fiadra. Külső segítséget is vegyetek igénybe, mert nem lehet folyton készenlétben állni, az ember előbb-utóbb rámegy.

2013. júl. 3. 15:45
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Arra a kérdésre válaszolnék, hogy te hogyan nyugodjál meg. Érdemes lenne relaxálnod, esetleg próbáld ki ezeket ha van kedved.

http://www.youtube.com/watch?v=8-UyZxk5hJw

http://www.youtube.com/watch?v=c9JtaSCIdLs

2013. júl. 3. 17:22
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Senki nem mondta, hogy szar anya, és látjuk, értjük, elhisszük, hogy baromi nehéz neki. Lehetek őszinte? Ahogy a legutolsó válaszodat leírtad, én úgy érzem, hogy a legjobb az lenne, ha TE mennél szabadságra. Ki kellene szakadnod ebből. Legyen 1 hét a barátnőddel valahol máshol, gyerekek nélkül. Apa és anyós megoldják a többit.

És tényleg, őszintén sajnálom, hogy ilyen rossz a helyzet, és megértem, hogy nagyon fáradt vagy.

2013. júl. 3. 19:07
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy irigylésre méltó helyzetben az bizonyos. Látni egyébként, hogy sokat foglalkozol a gyerekeiddel, odaadással vagy irántuk és mindent megteszel, hogy a helyzet javuljon. Sokszor erődön felül is. Persze mindez vonatkozik a férjedre is. Feléled a tartalékaidat és nincs honnan pótolni. Normális körülmények közt a gyerek amennyi energiát elvesz, ugyanannyit (inkább többet)visszaad. Ez az egészséges energiaáramlás hiányzik neked. Te adsz, adsz, de vigyázz, ha nem tudod pótolni egy idő után áldozatnak érzed magad és kiégsz. Az pedig kinek lenne jó? Keress magadnak bármilyen energiaforrást,ima, jóga, meditáció, torna, bármi segít, de az a napi negyedóra csak a tied legyen. A család alapja az anya és a te családod erős alapon van az biztos. És igenis időnként-bármikor ha szükségét érzed- kiáltsd világgá a gyengeségedet is és a fájdalmat , ha már nem bírod. Tudom, hogy utána sokkal könnyebb. Miután megosztod... Még egy ölelés mindnyájatoknak.
2013. júl. 3. 19:22
 16/19 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el a kommenteket, hosszúak.

Maximálisan megértelek, ugyanezzel az érzéssel küzdök már nagyon rég óta.

3 gyerekem van, egyik közülük születési károsult, értelmileg is sérült, valamint kerekesszékes.

Pont ugyanaz a helyzet mint nálatok. Igyekszem nekik mindent megadni, mi is tervezzük jövő hétre az olcsóbb tengerparti nyaralást kempingben, de nekem is görcsben a gyomrom, mert egy nagy veszekedés lesz az egész.:(

Eddig egyik nyaralás sem sikerült jól, már amikor mentünk, mert inkább én is maradok velük itthon, akkor nem égek a gyerekek viselkedése miatt.

Szerintem ahol "beteg" gyermek van a családban, ott nagyon nehéz fenntartani a normális családi életet. Könnyű azt mondani, hogy tedd ezt vagy azt. Aki nincs benne, az nem is tudhatja.

Tanácsot nem tudok adni, csak azért írtam, hogy tudd, nem vagy egyedül, én is ebben a cipőben járok.

Én is azt gondoltam magamról, hogy egyedül vagyok ezzel az érzéssel.

2013. júl. 4. 19:50
 17/19 A kérdező kommentje:

Szerencsére pont úgy nyaraltunk, mit egy "átlagos család".

A hét közepén még egy éttermi vacsorát is bepróbáltunk, és ott sikerült kulturáltan viselkedni mindkét csemetének.

Szerencsére jót tett nekik a sok mozgás, játék, sétálás. Nem mondom, hogy nem volt némi hiszti meg követelőzés, de más csemeték ennél sokkal nagyobb balhékat csaptak. :)

A családi kupaktanács úgy döntött, hogy jövőre is mehetünk.

Kár volt előre ennyit idegeskedni. :)

2013. júl. 18. 14:42
 18/19 anonim ***** válasza:
Végre egy jó hír. Kösz, hogy megírtad.
2013. júl. 19. 20:59
 19/19 anonim ***** válasza:

:):):)

Nekem az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a gyerek is meditálna vagy jógázna? Lehet, hogy csak neki is ki kell kapcsolnia az agyát, kicsit másfele és nyugodtabb agy, kevesebb feszkó. Sportolsz is velük különben?

2013. aug. 26. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!