Anyukák, beleegyeznétek hogy a 12 éves lányotok az apjával Franciaországba költözzön 3 évre?
Elváltunk, exem ott kapott 3 éves szerzősét. Augusztusban kezd.
A lányunk szeretne vele menni, jó a kapcsolatuk. Én viszont nagyon féltem, de tudom hogy ez jó lehetőség lenne neki nyelvet tanulni, megismerni egy más kultúrát.
Ti mit tennétek?
Nálunk fordított a helyzet, én vagyok az anya, én jöttem külföldre a gyerekekkel. Szerencsére az apjuk ebbe beleegyezett és támogatott (na nem anyagilag).
Nekem a szíve szakadna meg, de el kellene engednem ebben a helyzetben. Főleg hogy a gyerek is menni akar, nem szeretném, hogy később a fejemhez vágja, hogy én vettem el tőle egy lehetőséget. Ha nem válik be, akkor még mindig bármikor visszajöhet.
16: "Ami azt jelenti, hogy egy 12 évesnek már TANÁRI segítségre van szüksége a nyelvtanuláshoz,de legalábbis tudatosan, akarva kell tanulnia a nyelvet."
Otthon az iskolában rácsodálkoznak egy gyerekre aki úgy kerül be, hogy nem tudja a nyelvet (tudom, a gyerekeimében is volt egy olyan kislány) és azt sem tudják, mit kezdjenek vele.
Amikor mi jöttünk külföldre, az iskolában külön tanár van a bevándorló gyerekeknek, akiket próbálnak felzárkóztatni külön programokon. Franciaországban nem a kérdező gyereke lesz az első bevándorló, biztos ugyanúgy fel vannak készülve az ilyen gyerekek oktatására úgy, mint itt. Barátnőmék Angliába mentek, ott sem volt nagy csoda, hogy a gyerekei nem beszélnek angolul.
Igen, tanári segítségre lesz szüksége - és??? Ott megkapja.
" Természetesen fog rá ragadni magától is, ha bedobják a mélyvízbe, de kínszenvedés, ha nincs kifejezetten jó nyelvérzéke."
Miért, ha 20 évesen akar majd megtanulni franciául az nem lesz kínszenvedés????
"Igen, tanári segítségre lesz szüksége - és??? Ott megkapja.
" Természetesen fog rá ragadni magától is, ha bedobják a mélyvízbe, de kínszenvedés, ha nincs kifejezetten jó nyelvérzéke."
Miért, ha 20 évesen akar majd megtanulni franciául az nem lesz kínszenvedés????"
Igen, megkapja ott mint kiderült, és ezt honnan kellett volna tudni háttérinfó nélkül???? Csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy ennyi idősen a közhiedelemmel ellentétben már nem intuitív a nyelvtanulás, tehát ne bízzák arra, hogy majd ragad.
Egyébként nyelvész körökben van egy mondás: ami ragad, az a kutyaszar, és nem a nyelvtudás. Arra kíván ez utalni, hogy HELYESEN, JÓL nem lehet megtanulni úgy, hogy majd ragad.
De köss csak bele mindenbe, ha neked ez kielégülést okoz :)
33: Bocs, hogy nem mentem el amellett amit butaságnak tartok. Amúgy a külföldi iskolákban is tanulnak nyelvtant, kijavítják a dolgozatokat, a helyesírási hibákat.
A gyerekeim ugyanúgy végigveszik az összes igeidő ragozását a tanórákon amiből dolgozatot írnak.
Azért ezt ne keverd azzal, hogy valaki kimegy és csak úgy elvan, beszélget az utcán a hentessel meg a pénztárossal, aztán "ragad" rá pár szó, de ennyi. Iskolások esetében teljesen más. Én hiába tanultam a nyelvet 20 éven keresztül, beszélek nagyon jól, a 11 éves gyerekem kevesebb mint egy év után már jobban ejt ki néhány szót mint én, múltkor az egyik nyelvtan házijára meresztettem a szemem, ő meg közölte, hogy ezt tudja... Persze, hogy nehezebb a suliban 12 évesen kerületet-területet számolni matekon mint a 6 éveseknek, akik együtt tanulnak 20-ig számolni a többi diákkal. De még mindig sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint huszonévesen egy magyar nyelviskolában ezzel szenvedni.
Ja, én nem vagyok nyelvész, csak egy olyan anyuka aki a gyerekeivel külföldre utazott és saját tapasztalatai vannak az iskolával, nyelvtanulással és beilleszkedéssel kapcsolatosan. Érdekes módon ez megegyezik a többi anyuka barátnőm tapasztalatával, akik más országokba, de szintén gyerekekkel mentek.
"Bocs, hogy nem mentem el amellett amit butaságnak tartok. Amúgy a külföldi iskolákban is tanulnak nyelvtant, kijavítják a dolgozatokat, a helyesírási hibákat. "
Igen, és egy jobb iskolában meg is buktatják, ha képtelen a kellő tempóban elsajátítani a nyelvtant. Vedd figyelembe, hogy 12 évesen a 7. osztályt fogja kezdeni, nem alapvető nyelvtant tanítanak már ekkor. Természetesen így az egész tárgytalan, hogy angol iskolába megy. A kommentem írásakor ez még nem derült ki - sajnos sok olyan ember van, aki beíratná a gyerekét simán egy idegennyelvű iskolába majd ragad alapon, ebbe pedig ennyi idősen már könnyű belebukni.
"Én hiába tanultam a nyelvet 20 éven keresztül, beszélek nagyon jól, a 11 éves gyerekem kevesebb mint egy év után már jobban ejt ki néhány szót mint én."
A kiejtést minél idősebb az ember, annál nehezebb fejleszteni, de emellett ez egy egyéni dolog, a fogékonyságodon, a hallásodon és a hangképzéseden múlik. A lányod valószínűleg egyszerűen jobb ebben, nem függ össze azzal, hogy mennyi ideje tanulja a nyelvet. Van, aki 20 év után sem tud szépen beszélni, van aki fél év után úgy hangzik, mintha 20 éve az adott nyelvet beszélné.
Viszont a hangképzés és a nyelvtan, szókincs elsajátításának képessége két különálló dolog, nem szabad egybemosni. Attól, hogy valakinek jó a kiejtése, nem lesz automatikusan jó a nyelvtana és a szókincse is.
"Igen, és egy jobb iskolában meg is buktatják, ha képtelen a kellő tempóban elsajátítani a nyelvtant. Vedd figyelembe, hogy 12 évesen a 7. osztályt fogja kezdeni, nem alapvető nyelvtant tanítanak már ekkor."
Akkor konkrétan: A nagyobb lányom gyakorlatilag semmi nyelvtudással vett részt azon a nyelvtanórákon a többi diákkal együtt, ahol már az összetett igeidőket tanulták, egyszerre vettek át az összeset, holott a felzárkóztatón még csak a jelenidő és az egyszerű múlt idő ragozását gyakorolták alaposan a külön tanárral.
Most, hogy már jobban megy, gyorsabban haladnak, így a rendes nyelvtanon elhangzottakat is átveszik a felzárkóztatón. Külön ennek a korosztálynak szóló nyelvkönyvből is adnak feladatokat, tehát nem felnőtteknek szóló kezdő nyelvkönyvvel szerencsétlenkednek.
Tehát nem csak az van, hogy beb.sszák a gyereket az osztályba, hogy boldoguljon ahogy tud, aztán év végén buktatják mert hülye.
A tanár tisztában van azzal, hogy a nyelvtudása még nem megfelelő, van hogy a nyelvet még nem beszélő gyerekeknek külön feladatsort állít össze.
(Mondjuk a gyerekem a harmadik hónapban már megcsinálta a saját feladatsorát és a többiek "normál" feladatsorát is úgy-ahogy.)
Tehát egy "jobb" iskolában nem megbuktatják, hanem segítik és fejlesztik, hogy minél előbb felzárkózzon és együtt haladjon a többiekkel.
Így is összevakart a második trimeszteres bizonyítványra egy otthoni kettesnek megfelelő eredményt (matekból az otthoni 4-es szintet hozta!). Vagyis úgy, hogy nyelvtudás nélkül decemberben beült az iskolapadba, egy átlagos képességű, nem tök hülye de nem is zseni gyerek év végére el tudja kerülni a bukást. Kérdeztem a tanárát korábban, hogy mi van akkor, ha egy gyerek nem hozza a minimumszintet. Akkor a tanár dönt, ha a gyerek érdeke úgy hozza, akkor évet ismétel, de a külföldi gyerekeknél ez nem törvényszerű. Ugyanis nem fognak megbuktatni egy olyan gyereket, aki pl tud ugyanúgy osztani-szorozni, CSAK a nyelvtudása hiányos.
Rendben, nálatok nem buktatják.
És honnan tudod, hogy a franciáknál mi a helyzet? Vagy esetleg ott éltek? Sok helyen be sem iratkozhat, ha nem megfelelő a nyelvtudása. Országonként eltér. Örülök, hogy ti egy rendes, segítőkész iskolát és tanári kart fogtatok ki, de ez szerencse kérdése!
Én inkább arra próbáltam utalni, hogy megfelelő tanári segítséggel lenne értelme mennie, nem csak úgy a vakvilágba. Nyilván nagyban megkönnyítené az integrációját, ha már a költözés előtt dadogna valamennyit, és kint további segítséget kapna, nem csak bedobnák a mélyvízbe.
De egyébként nem is értem, miért "vitázunk" erről, hiszen angol iskolába megy a lány, így tárgytalan:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!