Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Idős szülőért mennyi áldozatot...

Idős szülőért mennyi áldozatot kell hozni?

Figyelt kérdés
tegnapelőtt 11:50
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
13%

"A gyereket a szülők vállalják, nekik van kötelezettségük ellátni amíg felnő.

Ez visszafelé nem érvényes."

Tévedés. Ismerős a szülőtartás kifejezes?

tegnapelőtt 13:00
 12/25 anonim ***** válasza:
66%

"Ismerős a szülőtartás kifejezes?"

Meg az idősbántalmazás is.

Van olyan, aki megérdemli amit kap. Mondjuk 2-3 napig "elfeljtik" tisztába tenni, megetetni, fürdetni, elcsattan pár pofon és a mama nem elég erős visszaütni, kizárják a hidegre, beszélnek vele mint a kutyával...Sok ilyen lesz a közeljövőben.

Meg már van most is.

Államilag sok mindenre lehet kötlezni az embereket, szeretetre nem.

tegnapelőtt 13:05
 13/25 anonim ***** válasza:
50%

Ha már nem tudja ellátni magát, akkro egy hozzád közeli otthont célszerű kinézni, ahol könnyen tudod látogatni.

"A szülőknek egy életük volt gondoskodni magukról, ha ezt nem tették meg, az az ő bajuk."

Remélem, ez azoknak is erszébe jut, akik itt rinyálnak, hogy miből lesz saját lakásuk. Illetve nemcsak a sajátjukat veszik emg, hanem a két gyereknek is, plusz még maguknak is felhalmoznak némi vagyont. Ti hol éltek?

Undoirító, milyen emberek vannak. Remélem, örökségre sem számítasz.

tegnapelőtt 13:11
 14/25 anonim ***** válasza:
96%

Mennyi áldozatot? Hát most na, ha az embernek van pénze, nyilván fizetné ő a legjobb idősotthont, stb, de sokaknak nincs ennyi plusz pénze. De azt se lehet elvárni, hogy a gyerek felcsapjon házi ápolónak és gondozza a szülőt, a saját munkáját és életét otthagyva.

Szerintem ha jó a kapcsolat, akkor a gyerek úgy is fog menni látogatóba, segít ebben-abban, de azt senki se várhatja el, hogy a gyerek gondozza a szülőt egész nap vagy kifizesse teljesen az idősek otthonát. Ideális esetben a szülőnek is van megtakarítása, ami ha nem is teljesen, de részben fedezi a gondozást.

A gyerek nem ápoló. Oké a segítség, de a gyereknek is van saját élete, és ezt a szülőnek sem szabad elfelejtenie.

tegnapelőtt 13:13
 15/25 anonim ***** válasza:
94%

Itt nagyon sokan nincsenek tisztában vele milyen egy demens idős. Sokszor agresszív, rombol, nem lehet egyedül hagyni.

Ez nem az a gondozás, hogy jajj csinálok egy kis levest meg egy teát, aztán ennyi.

Sok időssel nagyon nehéz, és át is kell alakítani neki a lakóteret, nem lehet akárhol.

"Remélem, ez azoknak is erszébe jut, akik itt rinyálnak, hogy miből lesz saját lakásuk. Illetve nemcsak a sajátjukat veszik emg, hanem a két gyereknek is, plusz még maguknak is felhalmoznak némi vagyont"

Anyámékkal ellentétben nem vállaltam csupasz valagra gyereket. Nincs sok, de ameddig élek, ellátom magamat.

Örökséget nem várok, de adósságokat sem vagyok hajlandó felhalmozni valaki olyanért, akivel felnőtt koromban minimális kapcsolatom van.

Szerintem ez korrekt.

tegnapelőtt 13:19
 16/25 anonim ***** válasza:
89%

Ez a lehetőségektől, a kettejük kapcsolatától és a szülő állapotától is függ. Az szerintem nem várható el egy gyerektől, hogy dobja el az addigi életét és szentelje magát 0-24-ben a demens és mozgásképtelen szülője ápolásának. Mégis sokan megteszik. Más meg intéz neki egy otthont. Szerintem ez is egy teljesen korrekt hozzáállás. Az nekem fura, ha valaki úgy áll hozzá, hogy nem érdekli, gondoskodott volna előre magáról az öreg, bár van az a "szülő", ahol ez is érthető.

Kamaszként végigéltem, milyen egy demens nagyszülővel együtt lakni, a szüleim közölték, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnek, rakjuk őket otthonba. Apám nyugdíja, megtakarításai - jelen helyzetben - még fedeznék is ezt, de anyámnak a gyereknevelés, háztartásvezetés stb. miatt a nyugdíja kb. a rezsire, ételre lenne elég, a gyógyszer már kérdéses, az öregek otthona nem jönne ki (mondjuk a testvéreimmel kipótolnánk). Mondanám neki azt, hogy teszek rá, gyereknevelés helyett tetszett volna inkább még többet dolgozni?

A férjemmel - jelen állás szerint - vagy a gyerekeknek teszünk félre vagy öreg korunkra. Előbbi mellett döntöttünk, mert a tanulás általában jobb befektetés (valójában nem tudnánk elviselni, ha csücsülnénk a pénzünkön, a gyerekek pedig anyagi okokból nem tudnának továbbtanulni).

tegnapelőtt 13:21
 17/25 anonim ***** válasza:
85%
Egy idős beteg ember ápolása 0-24-es munka, és teljes embert kíván+szakértelmet! Ezért a legjobb megoldás mindenkinek, ha otthonba kerül. Szakképzett személyzet gondozza, állandóan rendelkezésre áll orvos stb... Aki az élete végén jár, biztos van lakása, amit eladva be tud kerülni az otthonba. Nálunk tavaly volt ilyen a családban, a felesége aki otthon van, tehát már nem dolgozik ápolta egy darabig, de nem bírta, még így is ráment idegileg,+ az egész család gallyra ment mentálisan ebben a helyzetben. Az élet aztán megoldotta, mert az illető meghalt.
tegnapelőtt 13:26
 18/25 anonim ***** válasza:
93%
Nem feltétlenül van lakása egy idősnek. Van, aki már életében odaadja a gyerekeknek vagy az(ok) ki se repül(nek). És olyan is van, ahol többen laknak együtt idősek, vagy aki végig albérletben lakik vagy élettársnál lakott... stb. Nekem pl. a 70 éves nagymamám ápolta még évekig a 95 éves dédit, előtte a 80 éves nagyapámat...
tegnapelőtt 14:46
 19/25 anonim ***** válasza:
78%

Ha normálisan bánt veled és nem hánytorgatta fel, mi mindent tett érted, akkor megérdemli, hogy pl. megoldd az ápolását, ha arra szorul, vagy kifizetni egy normálisabb otthont, ha engedi a pénztárcát, vagy ha többszintes házad van, ahol fel lehet jutni a felsőbb szintekre több helyről, pl. nem csak a bejárati ajtón át jutsz fel a másodikra, akkor az is oké, hogy veletek lakjon a szülő, ha amúgy meg normális volt.

Ha nem, akkor hülye vagy, hogy ott rúgott beléd, ahol tudott, mégis befogadod magadhoz, evvel kényelmetlenséget okozva magadnak és a megalapított családodnak, ahelyett, hogy leszarnád...

tegnapelőtt 18:12
 20/25 anonim ***** válasza:
32%
Ha a szülő rászorul és nincs pénze a saját életének fenntrtására, akkor a törvény szerint a gyerek köteles gondoskodni az anyagi fedezetről. Ha ő nem tud, akkor akár a testvér vagy unokát is kötelezhetik erre. A lényeg, hogy az állam nem fog segíteni, megkeresi azt a családtagot aki igen. Több éve kijött ez a törvény.
tegnapelőtt 23:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!