Hogyan zajlik az apai jogokról való lemondás más javára?
Mi is végigcsináltuk. Nem tudom, nálatok a nem aktualizált anyakönyv mennyiben mósodítja a dolgokat, de alapvetően az eljárás az alábbi:
- felhívod a gyámhivatalt, időpontot adnak
- elmentek 3-an az időpontra, ott az ügyintéző elmond mindent, hogy megbizonyosodjon róla, hogy tudjátok a jogkövetkezményeket, és mindhárman nyilatkoztok és aláírtok, hogy akarjátok a dolgot
- ezután a Tegyeszhez jön. Oda kell kereseti igazolást vinni, ami egy bankszámlakivonat is lehet (szinte formaság csupán: amikor én örökbefogadtam, alig volt bevételem, a férjem tartott el), orvosi igazolást (lehetőleg ne legyél rákos beteg), lesz pszichológiai vizsgálat, ami 1 vagy 2 alkalmas, és amin mindketten jelen vagytok a házastársaddal, és lesz környezettanulmány.
- ezután kiállítanak egy szakvéleményt arról, hogy javasolják-e az örökbefogadást. Ezt megnézitek, jóváhagyjátok, és ők megküldik a gyámhivatalnak, ahol ezután kiállítják a határozatot az örökbefogadásról.
- ezután új anyakönyvet is kap a gyerek, amin már semmi nyoma nem lesz a lemondó szülőnek, vér szerinti jogállásba lép az örökbefogadó.
A Tegyeszes rész nekünk stresszes volt, de hátha ti cukibb pszichológust kaptok :)
* Tegyeszhez jön = Tegyesz jön
Lehet, félreérthető volt így. A lemondó szülőnek ott már nincs szerepe, vele egyszer és utoljára találkoztok a gyámhivatalnál az aláíráskor.
Köszönöm a válaszokat:))
Nemgondoltam volna hogy van ilyen része is ennek
Hosszú folyamat ez összességében?
Egyet nem ertek
Miert kellett a valodi apasag megallapitasa ha amugy nem volt apa bejegyezve a gyerek anyakenyvebe?
Nem lett volna egyszerubb ha ezt kihqgyod es a ferjed nyilakozik az apasagrol?
6
"Ez egy hosszas évekig elhúzódó per volt, nem kezdeném nyilván újra ha tudnám hogy most ezt a döntést meghozzuk."
Nálam is ez volt. 2 éves korában azt gondoltam: azért ne legyen apátlan, legyen ott az apa neve a születésijén. 7 évesen meg: basszus de hülye voltam.
De szerencsére jól alakult :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!