Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan zajlik az apai jogokról...

Hogyan zajlik az apai jogokról való lemondás más javára?

Figyelt kérdés
A volt párom belemenne hogy a férjem örökbefogadja a gyerekünket. Mi ennek a menete? Valaki olyan válasza érdekelne leginkább aki jártas ebben :) Illetve fontos azt tudni hogy konrkétan anyakönyv szerint a gyereknek apja sincs, viszont 1 éve már hogy megnyertük az apasági pert (dns alapján) ahonnan elvileg már csak arra vártunk hogy meglegyen az új anyakönyvi (nem kaptuk meg, de megvan az ítélet már rég). Ez egy hosszas évekig elhúzódó per volt, nem kezdeném nyilván újra ha tudnám hogy most ezt a döntést meghozzuk.
tegnapelőtt 23:01
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A gyamhivatalhoz kértek időpontot és ott mindent részletesen el fognak mondani. A legjobb ha eleve hárman mentek
tegnap 06:28
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi is végigcsináltuk. Nem tudom, nálatok a nem aktualizált anyakönyv mennyiben mósodítja a dolgokat, de alapvetően az eljárás az alábbi:

- felhívod a gyámhivatalt, időpontot adnak

- elmentek 3-an az időpontra, ott az ügyintéző elmond mindent, hogy megbizonyosodjon róla, hogy tudjátok a jogkövetkezményeket, és mindhárman nyilatkoztok és aláírtok, hogy akarjátok a dolgot

- ezután a Tegyeszhez jön. Oda kell kereseti igazolást vinni, ami egy bankszámlakivonat is lehet (szinte formaság csupán: amikor én örökbefogadtam, alig volt bevételem, a férjem tartott el), orvosi igazolást (lehetőleg ne legyél rákos beteg), lesz pszichológiai vizsgálat, ami 1 vagy 2 alkalmas, és amin mindketten jelen vagytok a házastársaddal, és lesz környezettanulmány.

- ezután kiállítanak egy szakvéleményt arról, hogy javasolják-e az örökbefogadást. Ezt megnézitek, jóváhagyjátok, és ők megküldik a gyámhivatalnak, ahol ezután kiállítják a határozatot az örökbefogadásról.

- ezután új anyakönyvet is kap a gyerek, amin már semmi nyoma nem lesz a lemondó szülőnek, vér szerinti jogállásba lép az örökbefogadó.

A Tegyeszes rész nekünk stresszes volt, de hátha ti cukibb pszichológust kaptok :)

tegnap 09:36
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

* Tegyeszhez jön = Tegyesz jön

Lehet, félreérthető volt így. A lemondó szülőnek ott már nincs szerepe, vele egyszer és utoljára találkoztok a gyámhivatalnál az aláíráskor.

tegnap 09:38
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat:))

Nemgondoltam volna hogy van ilyen része is ennek

Hosszú folyamat ez összességében?

tegnap 17:58
 5/8 anonim ***** válasza:
Kb. 3 hónap volt.
tegnap 22:24
 6/8 anonim ***** válasza:

Egyet nem ertek

Miert kellett a valodi apasag megallapitasa ha amugy nem volt apa bejegyezve a gyerek anyakenyvebe?

Nem lett volna egyszerubb ha ezt kihqgyod es a ferjed nyilakozik az apasagrol?

ma 06:06
 7/8 anonim ***** válasza:

6

"Ez egy hosszas évekig elhúzódó per volt, nem kezdeném nyilván újra ha tudnám hogy most ezt a döntést meghozzuk."

ma 06:29
 8/8 anonim ***** válasza:

Nálam is ez volt. 2 éves korában azt gondoltam: azért ne legyen apátlan, legyen ott az apa neve a születésijén. 7 évesen meg: basszus de hülye voltam.

De szerencsére jól alakult :)

ma 09:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!