Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szakot akarok váltani, de...

Szakot akarok váltani, de anyu ellenzi. Hogy bírhatnám jobb belátásra?

Figyelt kérdés

Az a baj, hogy hiába próbáltam vele többször is beszélni, csak rosszabb lett a helyzet. Legutóbb kijelentette, hogy ha váltok, kirak otthonról. Nekem még nincs hová mennem, egy szoba kauciójára sincs elég félretett pénzem.

Nekem az volt a felvetésem, hogy jelentkezem más szakra, a második felévet passziválom, addig dolgozom. Viszont, ha passzívon vagyok, akkor nem maradhatok koliban. Szóval ki kéne dobni a kukába egy félévet államin, ha azt az utat választom, hogy diákmelózom és nem járok be az órám felére minimum, és ezt nem mondom meg otthon.

Anyám azért ellenzi a váltást, mert szerinte nagyon jó szakon vagyok(tény, az ő szakmájához képest ez egy jobb lehetőség), meg "milyen már, ha nem fejezem be, tök gáz, magamnak választottam, fejezzem be, meg amúgy is tök jó jegyeim vannak". Már az elején is említettem, hogy ez nekem nem tetszik, akkor még úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt a dolognak. Ez a harmadik évem, osztatlan tanárin vagyok. Anyám tudomása szerint még két évem van hátra ezen kívül, de valójában három, mert figyelmetlenségből csináltam egy kis egy éves csúszást első évben, amit nem mondtam meg azóta se.

Nekem nem az a bajom, hogy nem megy, mert 4 egész körül van az átlagom többnyire. Az a bajom, hogy az egyik szakomat kifejezetten gyűlölöm. Engem abban a mélységben, ahogy tanuljuk, ez marhára nem érdekel, ránézek az órarendemre, és a rosszullét kerülget az összes kapcsolódó tárgy címének a puszta látványától. Minden alkalommal, amikor leülök valamelyik szr zh-ra, vizsgára készülni, legszívesebben eretvágnék, az is szórakoztatóbb lenne, a szakon lévő oktatók nagyrészétől meg kiver a víz. Általános meg középsulis szinten kedveltem a tárgyat, azzal még nincs bajom, ha korrepetálni kell, vagy tanítani, akkor tök jó, de az egyetemi anyagot utálom, nem érdekel, untat, hiába megy jól. Mert amúgy főleg négyeseim vannak ebből is, tehát megcsinálni éppen meg tudnám a diplomát ezen a szakon is, csak nem akarok eljutni oda, hogy annyira megutálom, hogy aztán tanítani se akarom. Ennek meg megvan reális veszélye.

A másik szakommal nincs baj, azt szeretem.

Opciók közül azt vázoltam fel, hogy vagy azt cserélem le, amit nem szeretek, vagy átmegyek alapszakra a másik szakomból, vagy van C terv. Anyámnak egyik sem elfogadható, minden esetben kidobással fenyeget.

jan. 4. 13:01
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
72%
Nekem is ki voltak akadva a szüleim, amikor bejelentettem, hogy mégsem leszek mérnök. Kicsit sem érdekel, hogy mennyit keresnék, mert egyszerűen gyűlöltem ezt tanulni és csinálni. Átmentem keleti nyelv szakra. Senki nem hitt bennem, sokan beszóltak. Jelenleg sokkal jobban keresek azok többségénél, mint akik lehülyéztek, lehet még többet is mérnökként tehettem volna. Ráadásul azzal foglalkozhatok 40 éven át, amit szeretek
jan. 4. 16:54
 12/21 anonim ***** válasza:
8%
Anyát nem rakhat ki, amíg egyetemista vagy jogszabály szerint. Kötelező eltartani, ha utána mész az ügynek. Lehet váltani, csak legyen meg.
jan. 4. 18:41
 13/21 anonim ***** válasza:
53%

Khm... Nagy okosok első szakképesítés aztán nem lehet kirakni önkényesen.

Ptk.:

*4:220. § \[A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága\]*

*(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.*

*(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.*

*(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha*

*a) a gyermek a tartásra érdemtelen;*

*b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy*

*c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.*

*(4) A nagykorú gyermekérdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.*

*(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.*

jan. 4. 19:13
 14/21 anonim ***** válasza:
16%
Először is honnan tudná meg hogy szakot váltottál? Másodszor anyám nem tudta kidobni a saját házából az alkoholista apámat csak mert abba a házba van bejelentve. Ha kidobna és felhívnád a rendőrséget köteles lenne visszaengedni csak mert oda vagy bejelentve... hivatalosan nagyon nehéz egy a házba bejelentett állandó lakcímes embert kirakni főleg ha családtag, de még egy albérlőtb is nehéz.
jan. 4. 19:17
 15/21 anonim ***** válasza:
44%

"Anyát nem rakhat ki, amíg egyetemista vagy jogszabály szerint. "

25 éves koráig. És ha eleget tesz a tanulási kötelezettségeinek. AZ év csúszás és mindenféle újra kezdések nem tudom mennyire tartozik ide.

jan. 4. 19:34
 16/21 anonim válasza:
0%
milyen szakokon tanulsz?
jan. 4. 21:12
 17/21 anonim ***** válasza:
0%

És egyáltalán akarsz tanár lenni?

Ha nem, hagyd a francba, nagyon sok van még hátra úgy, hogy nem szereted és utána se egy fényes pálya áll előtted (nem azért, mert a tanár az ciki, hanem ugye az általános magyar oktatási problémák).

Ha igen, akkor viszont muszáj ezt a pár évet kibírni még.

jan. 4. 21:43
 18/21 anonim ***** válasza:
15%
kérdező semilyen kėrdésre nem válaszol.
tegnapelőtt 06:25
 19/21 anonim ***** válasza:
80%
18a lényegre valaszolt. Nem mindegy nekünk hogy a matek fizika párból a fizikát utálja e, vagy a töri földrjazból a törit? Lenyegtelen. Ő útálja és kész. Szerintem jobb most váltani mint még éveket beleölni feleslegesen.
tegnapelőtt 10:55
 20/21 anonim ***** válasza:
62%

Ez már a sokadik kérdésed ugyanarról, de még mindig ezen vergődsz?

Rég szakot kellett volna váltanod.

tegnapelőtt 11:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!