Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szakot akarok váltani, de...

Szakot akarok váltani, de anyu ellenzi. Hogy bírhatnám jobb belátásra?

Figyelt kérdés

Az a baj, hogy hiába próbáltam vele többször is beszélni, csak rosszabb lett a helyzet. Legutóbb kijelentette, hogy ha váltok, kirak otthonról. Nekem még nincs hová mennem, egy szoba kauciójára sincs elég félretett pénzem.

Nekem az volt a felvetésem, hogy jelentkezem más szakra, a második felévet passziválom, addig dolgozom. Viszont, ha passzívon vagyok, akkor nem maradhatok koliban. Szóval ki kéne dobni a kukába egy félévet államin, ha azt az utat választom, hogy diákmelózom és nem járok be az órám felére minimum, és ezt nem mondom meg otthon.

Anyám azért ellenzi a váltást, mert szerinte nagyon jó szakon vagyok(tény, az ő szakmájához képest ez egy jobb lehetőség), meg "milyen már, ha nem fejezem be, tök gáz, magamnak választottam, fejezzem be, meg amúgy is tök jó jegyeim vannak". Már az elején is említettem, hogy ez nekem nem tetszik, akkor még úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt a dolognak. Ez a harmadik évem, osztatlan tanárin vagyok. Anyám tudomása szerint még két évem van hátra ezen kívül, de valójában három, mert figyelmetlenségből csináltam egy kis egy éves csúszást első évben, amit nem mondtam meg azóta se.

Nekem nem az a bajom, hogy nem megy, mert 4 egész körül van az átlagom többnyire. Az a bajom, hogy az egyik szakomat kifejezetten gyűlölöm. Engem abban a mélységben, ahogy tanuljuk, ez marhára nem érdekel, ránézek az órarendemre, és a rosszullét kerülget az összes kapcsolódó tárgy címének a puszta látványától. Minden alkalommal, amikor leülök valamelyik szr zh-ra, vizsgára készülni, legszívesebben eretvágnék, az is szórakoztatóbb lenne, a szakon lévő oktatók nagyrészétől meg kiver a víz. Általános meg középsulis szinten kedveltem a tárgyat, azzal még nincs bajom, ha korrepetálni kell, vagy tanítani, akkor tök jó, de az egyetemi anyagot utálom, nem érdekel, untat, hiába megy jól. Mert amúgy főleg négyeseim vannak ebből is, tehát megcsinálni éppen meg tudnám a diplomát ezen a szakon is, csak nem akarok eljutni oda, hogy annyira megutálom, hogy aztán tanítani se akarom. Ennek meg megvan reális veszélye.

A másik szakommal nincs baj, azt szeretem.

Opciók közül azt vázoltam fel, hogy vagy azt cserélem le, amit nem szeretek, vagy átmegyek alapszakra a másik szakomból, vagy van C terv. Anyámnak egyik sem elfogadható, minden esetben kidobással fenyeget.

tegnapelőtt 13:01
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
17%
Nem fog kidobni. Ha kidob, azt kockáztatja, hogy az életben többet nem lát. A temetésén se. Ezt nem akarja, nem hülye, csak agresszív. Egy elviselhetetlen szipirtyó lehet, ha rettegsz tőle és a csúszást se merted megmondani. Nagyon silány képzettsége lehet, ha egy tanári szak neki a kánaán. Egyébként muszáj neki tudnia? Majd megtudja a diplomaosztáskor.
tegnapelőtt 13:17
 2/21 anonim ***** válasza:
32%
Már a kérdést elolvastam, és egyből tudtam, hogy te lehetsz az. 😂
tegnapelőtt 13:21
 3/21 anonim válasza:
93%

Első lépésként kezdj el felkészülni az önálló életre (dolgozz, tegyél félre pénzt) és amíg ez nincs meg, addig ne válts, vagy ne áruld el anyukádnak (teljesen működőképes az is, hogy titokban váltasz, nem tudja lekérni az adatokat sehonnan).

Mindenképpen haladj afelé, hogy ne legyen akkora gond, ha kirak, legyen elég pénzed egy szoba kauciójára plusz munka amiből fizetni tudnád azt. Mivel ezzel anyukád fenyeget és a jövőben is fenyegetni fog, ha adsz erre esélyt. Amíg ez nincs meg, nem élheted a saját életed.

tegnapelőtt 13:28
 4/21 anonim ***** válasza:
29%

Nemcsak anyuddal van baj. Korrepetálni akarod, tanítani nem akarod. Tanár lenni akarsz, de mi lesz, ha egy gyerek a kedvenc tárgyadat nem akarja tanulni? Nem leszel hiteles ezzel a hozzáállással.

Igazából nem látom át mi a problémád lényege. Személyes ellenszenv az oktatókkal? Az mennyiben magyarázza egy szak eldobását?

tegnapelőtt 13:54
 5/21 anonim ***** válasza:
87%

4

"Általános meg középsulis szinten kedveltem a tárgyat, azzal még nincs bajom, ha korrepetálni kell, vagy tanítani, akkor tök jó, de az egyetemi anyagot utálom, nem érdekel, untat, hiába megy jól. "

tegnapelőtt 14:00
 6/21 anonim ***** válasza:
77%
mi az a szak amit ugyan 4 re tudsz de nem kedveled? milyen szakpárt választotál?
tegnapelőtt 14:03
 7/21 anonim ***** válasza:
80%

Hosszú távon ez az egyetlen megoldás.

Anyád simán nem érti, hogy nincs semmi baj.

tegnapelőtt 14:07
 8/21 anonim ***** válasza:
56%

Ha már az elején gyűlölted az egyik szakot, ott és akkor jobb lett volna váltani. Valamennyire jogosan érezheti úgy, hogy 3 évet dobsz a kukába, főleg ha ő finanszírozza a tanulást.

Mitől utáltad meg amúgy, ha alapvetően szeretted? Gondolom nem véletlenül választottad?

Amit tehetsz, hogy némiképp önállósodsz pénzügyileg, akkor elnezobb lehet az egesszel.

tegnapelőtt 14:58
 9/21 anonim ***** válasza:
79%
Melyik szakot mire akarod cserélni? Amúgy elsunnyogni az éves csúszást is gerinctelenség. Amúgy meg állj a magad lábára és máris azt csinálsz, amit akarsz - mert nyilván ostobaság elvégezni egy szakot, amit utálsz, akkor is, ha amúgy megy, meg akkor is, ha anyád nem helyesli a váltást. Ha csak úgy megy az önállósulás, akkor hagyj ki egy évet, dolgozz vagy vegyél fel diákhitelt (amúgy hitellel csak óvatosan meg ésszel, de épp erre van).
tegnapelőtt 15:25
 10/21 anonim ***** válasza:
59%
Nézd, én a gyerekemet kidobni nem dobnám ki, de azért az anyagi támogatást nagyon átgondolnám, ha át akarna menni mondjuk közgazdaságról népművelő-kávéfőző vagy valami hasonló szakra. Ezért, ha az álmaidat szeretnéd megvalósítani, akkor muszáj lesz egy olyan szintű önellátásra berendezkedned, amivel ezt biztosítani tudod magadnak.
tegnapelőtt 16:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!