Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az apa hiánya miért csak...

Az apa hiánya miért csak felnőtt koromban mutatkozik?

Figyelt kérdés
3 éves voltam amikor a szüleim elváltak, utána még néhányszor találkoztam az apámmal, de nem sokszor. Több mint 10 éve, hogy nem láttam és most vagyok 21 éves lány. Fiatalabb koromban sosem gondolkoztam ezen, de mostanában egyre rosszabb és egyre jobban érzem ennek a hiányát és hogy valójában egy nagy nyomot hagyott bennem, ami kihatással lesz az egész életemre. Nem ő hianyzik, mert sosem volt mély kapcsolatunk, hanem az apai szeretet. Ha meglátom, hogy más lány közeli viszonyban van az apjával, nagyon rossz érzés önt el. Volt valaki hasonló helyzetben? Hogyan dolgoztátok fel?

tegnapelőtt 00:04
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
95%
Mert már látod mi lenne a normális. Eddig neked fel sem tűnt, mert neked azt volt a normális, hogy apukád nincs melletted.
tegnapelőtt 02:16
 2/14 anonim ***** válasza:
96%

Nem csak felnőtt korban mutatkozik, inkább csak akkor ébredünk rá igazán, tudjuk megfogalmazás milyen hatással is volt rám az apa hiánya. 21 évesen könnyeben tudunk konklúzió vonni mint 12, 15, vagy 19 évesen.

Ahogy idősödsz, úgy fog egyre jobban öaszeállni a kép, és kezd el majd egyre inkább halványulni a vágy az apai szeretet után. Idővel könnyebb lesz.

tegnapelőtt 02:39
 3/14 anonim ***** válasza:
91%
Ezt kb minden elvált szülő gyereke megszenvedi valamilyen módon. Jellemzően maguk a szülők, főleg az anyukák àllítják, hogy jól cselekedtek, mert jaj szegény gyerekeknek mit kellett volna szenvednie a vitáktól ha együtt maradnak. más opciót el sem tudnak képzelni.
tegnapelőtt 09:14
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

5 évesen sírtam, hogy elment apa, aztán hozzászoktam... Én is csak ritkán találkoztam vele.

Visszahúzódó és gátlásos gyerek voltam, valószínűleg emiatt a dràma miatt... Én már 40 múltam, nem ma volt... de akkoriban azért még kevesebb volt a vàlás. És mi néhányan "elvált szülők gyerekei" valahol mindig olyan lesajnàltak voltunk akár a tanárok akár a diáktársak részéről, bár az igaz, hogy bántani nem bántott senki.

Egyik osztálytársam gyakran mesélt, hogy az apukája ide meg oda vitte a családjukat kirándulni hétvégén... Olyankor valóban rossz érzés volt, hogy én hiba nyaggattam anyát, mi nem mentünk sehova. Mert ugye neki kettő helyett kell dolgoznia, még nincs autónk, meg pihennie is kell, stb. Túléltem, és igazából még csak irigy sem voltam az elkényeztetett gyerekekre...

(Már csak azért sem, mert kora gyerekkoromban làttam, hogy ezek a tökéletes családban élő apucijuk àltal elkényeztetett gyerekek milyen rosszindulatúak, agresszívek, és főleg irigyek tudnak lenni, annak ellenére, hogy mindent megk

tegnapelőtt 09:30
 5/14 anonim ***** válasza:
94%

4 folyt.

Annak ellenére, hogy mindent megkapnak. De ez egy más téma.)

Otthon végülis nem volt férfi a házban, miután a nagypapám meghalt. És a válás után apám semmibem sem segített nekünk. Én meg ügyes voltam már kislány koromban, így mondhatni én lettem a férfi a hàznàl, mert mindent én bütyköltem, javítgattam meg, és az egyszerűbb, de erőt igénylő melókat is kivettem anya kezéből. Más nők, lányok ilyesmiket nem csinálnak, mert az náluk apuka dolga ugye....

Amiben igazán megmutatkozik az apa hiányátnak hatása, az gyakorlatilag az én magánéletem.

Kora gyerekkoromban megfogadtam, hogy nem fogok egyedül gyereket nevelni, mert az egy rém önző dolog....

Eleve nehezebben ismerkedtem, sosem voltam egy rámenős típus se, és ha volt valakik, akkor nagyon észnél voltam, hogy merjek-e hosszútávon gondolkodni benne. Eddig nem volt olyan, akiben lehetett.....

Valószínűleg ha nem egy apàtlan gyerekkori élek meg, akkor lazábban létezem, és megyek bele mondjuk egy házasságba, de akkor már lehet én is egy elvàlt valaki lennék....

Tényleg, ti,vakik szintén elvált szülők gyerekei vagytok... Nem figyeltek még fel arra, hogy azok a gyerekkori társaitok, akik már már irigylésre méltó csalàdbam éltek, pont ők azok, aki ma egyedül nevelik csemetéiket???

Mert én elég gyakran làtom ezt....

Az elvált szülők gyerekei sokkal felelősségteljesebbem élnek...

tegnapelőtt 09:45
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen. Én is apa nélkül nőttem fel és csak később fogtam fel az ebből fakadó hátrányokat. Én is azt érzem amit te.
tegnapelőtt 11:24
 7/14 anonim ***** válasza:
68%

#5 09:45

Nem tudom, mennyiben számít az elvált vagy nem elvált szülők gyermeke a későbbi esetleges válás szempontjából, eleve kettő félen múlik a kapcsolat.

Azt tapasztaltam, hogy, akinek elváltak a szülei, esetleg alkoholista volt valamelyik, ők próbálnak úgy élni, hogy velük ilyen ne fordulhasson elő. A szándék mindenképpen megvan erre, mert rossz példát láttak és tudják, hogy rossz volt a példa.

Más kérdés, hogy sikerül-e ehhez tartaniuk magukat, ez nem biztos... de az sem biztos, hogy jó példa mellett sikerül ugyanez, és újra mondom, kettőn áll a vásár.

Nem csak azon múlik, hogy ÉN akarok-e válni, hanem azon is, hogy Ő akar-e - és egy dolog, hogy az ő akarata függhet részben tőlem is, de az egy másik, hogy a mai fiatalok türelme, kitartása a másik mellett a régi fiatalokhoz képest sokkal kisebb.

Van olyan, hogy egy ponton simán elválhatott volna egy pár, és a mai ember el is válna, de nem engedték el egymást és később kiderült, hogy ez volt a jó választás... manapság simán elválnak és keresik az ismeretlent. A mai ember gyakrabban kapkod és rossz a kitartása is.

tegnapelőtt 12:47
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért, mert felnőtt fejjel már sok dolgot másképpen lát az ember, és tud összehasonlítást végezni, rájön, hogy másképp is alakulhatott volna a családi élet.

Szerencsére engem egyik szülőm sem hagyott el, de ismerek olyanokat, akiket igen, és ez nyomot hagyott rajtuk.

tegnapelőtt 14:07
 9/14 anonim ***** válasza:
90%

Nekem apából vasárnapozás jutott (szintén válás miatt), és bár volt nevelőapám, az apakép végső soron mindig hiányzott. Ezt felnőtt fejjel sikerült tudatosítanom, amikor már feltűnt, milyen készségek és ismeretek hiányoznak, amit egy apától kaphat meg az ember normál esetben. Nekem maradt a gyakori önvizsgálat és ismeretek (vagyis nem annyira ismeretek, inkább bölcs tanácsok, amit alapból egy apától kaphat az ember) innen-onnan összegereblyézése.

Anyám gyerekkoromban tett róla, hogy ne kedveljem apámat (ellennevelést csinált), és mivel nem alakult ki köztünk szoros kapcsolat, így felnőtt fejjel sincs meg az egészséges apa-fia kapcsolat (ez részben apám hibája is, aki erőszakosabb természetű (amolyan neki kell igaza legyen, és az ő akarata kell érvényesüljön), valamint az enyém, mert ki nem állhatom, ha irányítani, kontrollálni akarnak).

tegnapelőtt 22:38
 10/14 anonim ***** válasza:
76%

Sosem értettem miért van hiányérzeted abban, amit nem ismertél.

Egy gyereknek minimum 1 felnőtt emberre van szüksége, aki mentálisan egészséges.

És igen, inkább váljanak el a szülők, a legrosszabb egy rossz házasságot végig nézni a gyereknek.

És azzal sem értek egyet, amikor hurcolják ide oda a gyereket, kötelező láthatás címszóval.

A gyereknek állandóságra van szüksége, stabilitásra.

Felnőttként tarthatsz kapcsolatot a másik szülővel is, meg lehet érteni őt is.

De hiányt nem szenvedsz miatta, mert nincs.

Van, aki a nagyszüleit sem ismerte, van, akinek testvére sincs, ez nem hiány, hanem élethelyzet.

Mindenkinek más jut.

tegnap 03:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!