Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nekem valóban rugalmasabbnak...

Nekem valóban rugalmasabbnak kellene lennem, ha egyszer van egy beosztás a gyermek elhelyezést illetően?

Figyelt kérdés

Már 8 éve elváltunk, és egy gyerekünk van. Próbálom nem leírni, hogy ki az anya/apa, mert nem az a lényeg. Van egy hivatalos bírósági végzés, megegyezésünk, hogy mikor és hol van a gyerek. Majdhogynem fele-fele mindenben, hogy mikor hol van a gyerek, de például a tanítási szünetekre vonatkozóan az a szabály, hogy ha előre lebeszéljük melyik nap hol van a gyerek, akkor aszerint a beosztás szerint kell lennie, ha ezt nem sikerül a szünetek előtt x héttel (most nem emlékszem, hogy 2 vagy 4) egyeztetni, akkor egy előre lefixált klasszikus a karácsony első napja itt, a második napja itt a szilveszter ott, az újév amott felállás lép fel, ami a bírósági papírban szerepel. Mi alapból a 8 év alatt váltogattuk a Szentestét, és a Szilvesztert és az Újév napját, aminek a fő oka az volt, hogy mindkettőnknek fontos volt, hogy hol itt, hol ott együtt lehessünk a gyerekünkkel ezeken a napokon és ez eddig működött is. Igaz ez leginkább nekem köszönhető, mert nekem kellett mindig a beosztást elkészítenem, mert ha nem tettem, akkor vagy "elfelejtette" volna a másik szülő, hogy a fele idő az nem 1:10 a javára vagy hogy talán arra is illene figyelni, hogy ne sajátítsunk ki bizonyos ünnepeket teljesen magunknak a másik fél rovására. Idén először nem én készítettem a beosztást, és nem is lett szerintem igazságos. De aztán átalakítottuk, elrendeztük.

Erre a gyerekem ma nekem esett telefonon, hogy miattam nem lehetett rendesen 24-én se a másik szülőjével, meg ő nem itt, hanem ott szeretne Szilveszterezni holnap, mert nálam úgyse lesz semmi (mivel napok óta nem itt van, így természetesen nem is tudja mik a lehetőségek a holnapi estére nálam/velem/velünk). Én megkérdeztem, hogy miért engem hív, hiszen ezt már megbeszéltük mi felnőttek és nem nekem kell elmondani, hogy miért így van ebben az évben. Erre kiderült, hogy ott most azt mondta neki a szülő, hogy keressen meg engem, mert ha én mégis megengedem, hogy ott maradjon, akkor felőle maradhat. És most éjfélkor felhív a 12 éves, és veszekedni kezd velem, hogy ...

Én annyira mérges lettem, és ez bánt engem, mert hallom (megy a buli) és tudom, hogy ők most előszilvesztereznek, ezért nem is értem mit gondol a volt párom, hogy az jó, ha egy gyerek minden nap, amikor nála van éjfélig fent kukorékol, meg rám hárít mindent, hogy legyek én a rossz zsaru. A gyerekem rohadt rugalmatlannak nevezett szó szerint az előbb.

A volt párom meg szerintem csak kb. röhög az egészen. Én ilyet fordítva sose csináltam 8 év alatt és ezután se szándékozom, mert ha valami le van fixálva, akkor ahhoz igazítom a programjainkat és szoktunk mi is improvizálni, de nem úgy, hogy 30-a éjfélkor a gyerekkel felhívatom, hogy jaaaj de had maradjak itt, mert nálad fogunk egyáltalán valamit csinálni? És majd jövőre bepótoljuk. Mások ebben mennyire rugalmasak, van aki hasonló szituban van?

dec. 31. 00:23
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
15%

11

Azért rendszeresen ne az utolsó pillanatban ugráltassa a gyerek a szüleit.

dec. 31. 06:39
 12/31 anonim ***** válasza:
94%

A lényeget a többiek jól leírták, mégha kicsit erősen is. Egy ekkora gyereknél már igen is figyelembe kell venned, hogy vannak igényei, vannak barátai sé a szilveszter az alapvetően nem egy családi program, hanem baráti társaságnak járó program. Már nem pici gyerek, őt is illene az ilyen jellegű ünnepekbe bevonni és kérdezni, hogy neki van e terve és utána a szerint beosztani a láthatást... (nekem ettől a hajam kihullik, de 12 évesen már legálisan szexelhet az ember 18 év alattival, ilyenkor legyen az eszedben ez a gondolat is, ő már nem kicsi gyerek)

Egy kamasznál már nagyon sok negatív pontot szerez egy szülő, ha beosztja a szórakozási idejét is. Így fog megutálni. Ez most nehéz időszak, de engedned kell és rugalmasnak lenni. Én pl imádtam anyut, mindig elengedett, és mindig tudta is hol vagyok, hazudni sem akartam, ellenben apu szigorú volt és sokszor együtt nem árultuk el az igazat.. ő horgászott hétvégén én meg mehettem ahova szerettem volna. Egyértelmű kit szerettem jobban.

Ha nem akarsz ebből a jövőben nagy problémát és csalódást, kezdj rugalmasabb lenni és ne fegyverként tekints a gyermekedre az exeddel szemben. Akkor leszel jó szülő, ha figyelsz a gyermeked igényeire, nem arra, hogy szerinted mik az igényei.

Megértem a sértettséged is, de nyilván van oka, amiért a gyermek nem veled óhajtja tölteni a szilvesztert, és hidd el, nem az exed befolyásolta, az ekkora gyerek a másik szülőnek is simán megmondja mit akar, lehet az ex kicsit lazább ezért bátorodott fel a gyerek. És sajnos a stílusából itélve, bármennyire is fáj ez most neked, kezd elege lenni az irányításodból. Nem késő változtatni, csak légy nyitottabb!

dec. 31. 06:43
 13/31 anonim ***** válasza:
92%

12

Hol szerepel, hogy ez rendszeres lenne?

dec. 31. 06:49
 14/31 anonim ***** válasza:
94%
Én is úgy gondolom, hogy néha kis rugalmasság belefér. Pont azért Kedves Kérdező, hogy lássa a gyermeked, hogy hajlandó vagy az Ő érdekében kompromisszumot kötni. Hidd el, a későbbiekben ez a javadat szólgálja majd.
dec. 31. 07:03
 15/31 anonim ***** válasza:
91%

En alapbol azt nem ertem, minek valtogatjatok minden evben ossze vissza ezt a szenteste-karacsony-szilveszter dolgot.

Nalunk ugy van itt ferjem elozo kapcsolatabol szuletett fia, hogy iden dec 26-jan 1-ig, jovore dec 24-31ig lesz. Es akkor minden evben mashol karacsonyozik meg szilveszterezik. Iden 5. eve hogy igy megy.

dec. 31. 07:22
 16/31 anonim ***** válasza:
95%

Oké, mi nem váltunk el, de a két kamaszom most nyögte be, hogy mi lenne, ha nem holnap, csak holnapután jönnének haza az unokatesójuktól, akivel a szilvesztert töltik. Hát felőlem, ha jól érzik magukat, miért ne maradhatnának?

Tényleg rugalmatlannak tűnsz.

dec. 31. 09:37
 17/31 anonim ***** válasza:
97%

Igen, rugalmasabbnak kéne lenni.

1. Az, hogy egy kamasz a szünetekben marad fenn, az rendben van.

2. Figyelembe kellett volna venni, hogy a gyerek mit akar, pláne egy ennyi időnél.

Egy szóval nem említed, hogy a gyerek mit akar, volt-e róla szó "időben", csak az le van leírva, hogy neked az számít, hogy patikamérlegen ki legyen mérve, hogy mikor hol a gyerek. Oké, ezt így is lehet, csak ha valójában törődik az ember azzal a gyerekkel, akkor nem így csinálja. Nem az van, hogy haza akarja passzolni a gyereket, miközben te leszerveztél valami gyerekmentes drága utazást, vagy ilyesmi. Hanem előállt a GYEREK azzal az igénnyel, hogy maradni szeretne, mert egy 12 éves kamasz már elő tud állni ilyenekkel, van önálló gondolata. Pláne, hogy te az exszel beszéltél az időbeosztásról, és a gyereknek van ettől eltérő igénye.

Nekem is elváltak a szüleim, de soha nem volt ez a mérlegen méricskélt láthatás, hogy na az kőbe vésett és ha nem úgy alakul, akkor épp az, aki kevesebbet kapott, veri a tam-tamot. Pedig én gimi alatt még kolis is lettem. Ami kb olyan, hogy papíron anyámnál élek, de gyakorlatilag meg tanév közben olyan, mintha láthatásra mennék mindig. Semmelyik szülőm nem hisztizett, ha olyan hétvégén volt programom, amikor ő lett volna a soros. És tök mindegy, hogy suli miatti kötelező hétvégi program, vagy csak az egyik napot valami barátnőnél töltöttem. Konkrétan szociális életem nem lett volna, ha a szüleim mindig azon rágják a kefét, hogy KETTŐJÜK szempontjából hogy lenne igazságos, mert akkor a barátaimmal sehová nem mehettem volna, mert hol itt, hol ott kell lenni.

Gondolom te se gondolnád rendben levőnek, hogy ha a gyereket elhívja valaki valahová (mondjuk barát), de azért kell nemet mondani, miközben amúgy menni akar, mert láthatása van a másik szülővel. Na ez fordítva is így van. Az sincs rendben, ha menni akar, de nem mehet, mert a mérleg szerint veled kell lennie.

Ha jó a kapcsolat a szülők közt legalább annyira, hogy tudtok kommunikálni, akkor nem nehéz rugalmasnak lenni, csak akarni kell. El kell fogadni először is, hogy a másik fél is ugyanolyan szülő, mint te. A gyereknek mind a kettőtökre ugyanannyi igénye lehet. Nyilván változik, hogy mikor kire van több igénye. És azt is vedd számításba, hogy lesznek olyan pontok, amikor épp egyikőtökre se, hanem pl egy barátnál aludna szilveszterkor. Az nem segít, ha rugalmatlan vagy, és mindent azzal magyarázol, hogy de édes fiam, eldöntöttük a fejed felett.

dec. 31. 09:48
 18/31 anonim ***** válasza:
78%

most nem emlékszem, hogy 2 vagy 4

Hihető. Gondolom, minden alkalommal előveszed a végzést 😂

dec. 31. 10:29
 19/31 anonim ***** válasza:
94%
Ez valóban egy rugalmatlan hiszti. Te nem akarod hogy a gyerek jól érezze magát? Es ahhoz semmi közöd hőbörögni, hogy az exed előszilveszteri bulit szervezett...
dec. 31. 10:56
 20/31 anonim ***** válasza:
96%

Igaza van a gyerekednek. Őszintén sajnálom, amiért annyira az exed iránti "alátevés" hajt, hogy minimálisan sem érdekel a gyereked jólléte vagy boldogsága.

Remélem, tudod, hogy 18 éves koráig csinálhatod ezt, aztán ha van egy kis esze otthagy a francba. Szánalmas és rosszindulatú vagy, neked nem való egy macska sem.

dec. 31. 11:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!