Dilettáns vallás miatti traumákat, hogy lehet a szülőkkel megbeszélni, hogy megértsenek?
Felnőtt nő vagyok már, de egész életemet beárnyekolja a gyerekkori dilettáns vallás a szüleim által.
Jehova tanúi voltak. Tudjuk mivel jár ez.
Egészen kicsi koromban már vittek, folyamatosan csendben kellett lennem. Soha nem volt születésnapi bulim, otthon soha nem volt karácsonyi ünneplés.
Ha a nagyszüleim ezt megszegték akkor velük is osszevesztek a szüleim. Volt, hogy a nyaralásról ahová a nagyszüleim vittek el haza rángattak mert kongresszusra kellett menni.Stb stb.
Pszichológushoz járok ezen dolgok miatt. Így, hogy gyerekeim vannak borzalmas túlkompenzálást élek át. Ami gyakorlatilag úgy néz ki pl: Mikulásra több tízezer forintért veszek édességet a gyerekeknek plusz játékot. A karácsonyról nem is beszélve. Talán a karácsony aminek a hiánya legmélyebben él bennem.
Ezen dolgozom, hogy visszafogottabb legyen.
A pszichológusom tanácsára próbáltam volna a szüleimmel erről beszélni.
Már több mint 10 éve ők is elmaradtak a vallastól és a gyülekezettől. De egyszerűen nem jutok velük semmire. Nem értik, hogy mi a bajom, hogy emiatt én miért járok pszichológushoz és ők ezzel nem tudnak mit kezdeni.
Pedig valószínűleg igaza van a pszichológusomnak, szükségem lenne a szüleimmel való beszélgetésre ezzel kapcsolatban, hogy egy lezárást tudjak adni.
Mert én soha nem akartam, hogy így legyen.
Vágytam arra, hogy szép karácsony legyen, vágytam arra, hogy legyen születésnapi tortám.
Emlékszem az érzésre mikor az oviba mindneki mesélte, hogy milyen színű volt a karácsonyfa vagy mit kaptak. Én meg ültem és meg se szólaltam. Iskolában ugyanez. Aztán jött az, hogy én soha nem mehettem sehova senkivel.
Nem mehettem másnak a szülinapi bulijára. Nem lehettek "világi" barátaim.
Mikor idősebb lettem, nem mehettem moziba, nem mehettem szórakozni, nem lehetett barátom.
Órákon át tudnám sorolni.
Sehogy nem lehet megbeszélni.
Beszélni azokkal lehet, akikkel meg tudtok egyezni a valóságban.
Te máshogy látod, ők meg megint.
Terápiában fel lehet dolgozni. Nincs más út.
A pszichologus furcsa... Ha teszem azt a szuleid meghaltak volna, hova kuldene lezarasert? Vagy csak szettarna a kezeit, h nem tud segiteni?🤔
Szerintem ez nem igy mukodik.
Mashogy is megkaphatod a lezarast.
De a szüleiddel nem szakítottad meg a kapcsolatot nem? Csak a gyermekkori dolgaid nem voltak eddig témák. Most pedig mikor felhozod őket akkor pedig nekik nem fontos. Amúgy ez is egy invalidáló válasz tőlük a belső gyermeked felé. Akkor sem voltak tekintettel a te lelkedre, vágyaidra, most sem azok.
Sajnos nem is lesznek. Még ha látják is hogy van igazságod, úgy sem fogják be ismerni hogy hibáztak. Inkább a te érzéseidet, emlékeidet kicsinylik le.
Nem akarják tudomásul venni hogy igenis ártottak neked a nevelésed során. Izoláltak téged, és ez ki hatott a szociális kapcsolataidra, a pszihédre, a jövőbeli szülőségedre stb
Szerintem ne remélj sokat tőlük, ne is merülj velük bele a témában, csak magadnak ártasz vele. Ők nem fognak sose bocsánatot kérni , vagy be ismerni hogy hibáztak.
Ők miért hagyták ott a vallásukat?
Mi volt az ami fontosabb volt mint a gyermekük, egészséges, teljes, boldog gyermekkora?
Nem tudom, mit gondolsz, mit jelent a dilettáns szó, de nem azt, amire te gondolsz.
A "dilettáns vallás" értelmezhetetlen jelzős szerkezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!