Szerintetek ezek közül a melyik szülő-gyerekvgenerációk között van a legnagyobb generációs szakadék?
Veterán szülő-Baby Boomer gyerek
Veterán szülő- X gyerek
Baby Boomer szülő-X gyerek
Baby Boomer szülő-Y gyerek
X szülő-Z gyerek
X szülő-Alfa gyerek
Y szülő-Alfa gyerek
Baby Boomer: 1946-1964 között születettek
X generáció: 1965-1980
Y (Millenial): 1981-1996 (a wikipedia szerint, de sok forrás szerint 1994-ig tart)
Z: ezt vagy 1995-2010 vagy 1997-2012-nek számítják
Alpha generáció: 2010-től vagy 2012-2025
Szerintem ez azért az adott egyénektől is függ.
A magam nevében azt tudom mondani, hogy Z generációsként valami borzasztóan nehezen jövök ki a Baby Boomer szülőmmel, míg az X generációs szülőmmel és a veterán nagyszülőmmel jobban megértjük egymást (vagy legalábbis jobban tudunk kommunikálni, ha nem értjük meg egymás viselkedését/motivációit), az Y generációs testvéreimmel sincsenek olyan problémáink, amik generációs szakadékból adódnának.
Általánosságban is legtöbbször a Baby Boomerekkel jövök ki nehezen. Lehet, hogy csak pont ilyen emberekkel hoz össze a sors, de valahogy az összes Baby Boomer, akivel találkozom, fejjel megy a falnak, semmire nem hallgat, senki más véleményét és nézőpontját nem veszi figyelembe és nem is akarja megismerni. Kicsit olyanok, mint az örökké lázadó tinédzserek, akik mindenben a korlátozást és a fenyegetést látják. Illetve nincs bennük semmi felelősségérzet a jövő generációi iránt. Kritizálják az Y-Z generációt, amiért sokan úgy döntenek, hogy nem akarnak gyereket, miközben ők maguk még pl. a klímaváltozás felgyorsulása vagy egy járvány terjedése ellen se hajlandóak tenni, mert hát "nekik senki ne mondja meg, mit csináljanak".
Ezzel szemben viszont van bennük egyfajta sztoikusság a fizikai szenvedésekkel szemben - akármi van, azt bírni kell, akkor is, ha elájulsz a melegtől vagy szétmennek az ízületeid a hidegtől, akkor is, ha félholtra vernek a szüleid, stb. Z generációsként én vagyok az első a családban, aki meg meri mondani a Boomer szülőnek, hogy ciki, ha alpárian vagy agresszívan viselkedik a gyerekeivel/házastársával szemben, amit ő szörnyen visel, mert hát milyen világ már az, ahol egy gyereknek joga van felszólalni az ellen, hogy bántalmazzák. Ilyenkor mindig látom rajta, hogy belső konfliktusba kerül, az zavarja, hogy emlékeztetem rá, hogy ő is megvédhette volna magát.
Persze az én generációmnak is vannak hibái, de szerintem a Z generáció sokkal tudatosabban áll a dolgokhoz, ami sok konfliktust szül.
(Ismételten, ez a saját tapasztalatom, a saját "merítésem" a baby boomerek közül. Szóval tisztelet a kivételnek.)
Én a Baby Boomer generációba tartozom és sajnos azt kell mondjam, a korosztályom és a veteránok többsége azt se tudja, konkrétan mi itt a kérdés?
A mi generációnk és a nálunk idősebbek úgy nőttek fel, hogy a szülőknek, nagyszülőknek "mindig igaza van", az élettapasztalatuk, tudásuk megkérdőjelezhetetlen, vita nincs, a gyerekeknek el kell fogadni az idősebbek értékrendjét.
Szerencsére az én korosztályomban is vannak olyanok, akik nyitottak a világra, mint ahogy a tőlünk sokkal fiatalabbak között is akadnak beszűkültek.
Számomra ebben a témában Steigervald Krisztián generáció-kutató "Generációk és szakadékok" podcastja az iránymutató: https://www.youtube.com/watch?v=j7I7pr3kFrI&t=270s
Én X generációs vagyok.
Nem jövök ki a boomer szüleimmel. Sőt szinte senkivel abból a masszából.
Buták, arrogánsak, rosszindulatúak. Persze akadnak kivételek.
A saját X korosztályomat sem bírom. Itt is alig akad normális.
A gyerekeim Z generáció, a legjobb korcsoport!
Okosak, nyitottak, jóindulatúak, ezzel a korosztállyal jövök ki a legjobban.
Alfákat nem nagyon ismerek, de a kisgyereket nem bírom.
A java elkényeztetett, kontroll nélküli debil, persze ez a szülők nevelési hibája,de akkor is.
Y generációs vagyok Boomer szülőkkel. Egyikük már nem él, teljesen jól kijöttünk. Testvérem X, neki volt viharosabb a kapcsolata.
Szüleim és a szüleik:
Elveszett generáció (1899!) és Baby Boomer (1954) gyerek: na ez a legnehezebb kombináció. Mondjuk nem is szokásos korkülönbség.
Gyerekeim alfák, még túl kicsik bármilyen generációs konfliktushoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!