Mit csináljak, hogy megóvjam a gyerekem ettől?
12 éves a lányom. 2 éves se volt mikor a vérszerinti apja lelépett. Na azóta nem látta, ugye ez 10 hosszú éve. Nem kereste soha, én meg nem erőszakoskodtam. Néha fizetett gyerektartást, mármint utalt, néha hónapokig semmit.
A felügyeleti jog gyakorlása is az ő jelenléte nélkül lett az enyém.
3 éves volt mikor a férjemmel össze jöttünk, és őt tekinti apának teljes mértékben.
Tudja, hogy más a vérszerinti apja de egyáltalán nem érdekli
. Nem is tudtam soha elérni sehol, mert mindenhonnan letiltott.
Na most 1,5 hónapja mint valami irgalmas szamaritánus feltámadt benne az apaság, hogy ő találkozni akar a lányommal.
Na én nem akarom, a lányom nem akarja, és az apja se.
Nem ismerem már azt az embert, gyakorlatilag egy vadidegen mindenki számára.
Azt meg végképp nem akarom, hogy megbántsa a lányom és felzaklassa pont a kamaszkor küszöbén.
Őszinte leszek, nem válaszoltam neki. Mivel engedélykéresek között van az üzenet, nem is látja, hogy elolvastam.
A bírósági végzésben nincs is semmilyen idő megszabva a láthatásra se.
Ugye nem vagyok köteles neki válaszolni és elengedni a lányom?
Ptk 4:184 "A gyámhatóság vagy - házassági vagy szülői felügyelet rendezése iránti perben - a bíróság a felróható magatartást tanúsító szülő vagy más kapcsolattartásra jogosult személy kapcsolattartási jogát a gyermek érdekében korlátozhatja vagy megvonhatja."
A vérszerinti apa jogosult a kapcsolattartásra a gyermekével, hacsak a fenti paragrafus alapján nincs "felróható magatartást tanúsító tényező" az apa részéről. Hogy ez mit takar, annak nézz utána. Mert ha ilyen dolog nem áll fenn, az apa kérheti a kapcsolattartást, és valszeg meg is kapja.
11
Mondjuk a tény, hogy 10 éve nincs kapcsolata q gyerekkel az bizony "felróható magatartást tanúsító tényező"
A bírósági végzésben nincs kapcsolattartás. Mivel nincs jelen az életünkben semennyire.
A teljes felügyeleti jog az enyém.
A lányom nem akar menni, nem akarna találkozni vele. Egy totál idegen ember neki, nem is emlékszik rá. Megkérdeztem egyébként tőle. Soha nem befolyásoltam érzelmileg. Igazából sehogyan, mert soha nem esik szó róla.
"A teljes felügyeleti jog az enyém."
Kérlek vedd elő az iteletet és nézd meg, pontosan mi szerepel benne.
Hiába akar az apa találkozni vele, és jogilag esetleg lenne is rá lehetősége, ha a gyerek nem akar menni azt nem lehet kényszeríteni.
Kirangatná a házból vagy mi ha nagyon tiltakozik?
16
De, jogilag kényszeríteni kellene rá a gyereket.
De a kérdezőnek el kellene olvasnia az iteletet, hogy pontosan mi áll benne
Hol van olyan törvény hogy a teljesen épelméjű kiskorú gyereket annak akarata ellenére, erőszakkal kenyszeríthetnek arra hogy lássa az apját?
18
Olyan törvény van, hogy a különélő szülőnek JOGA VAN a kiskorú gyermekkel való kapcsolattartáshoz. Olyan törvény is van, hogy a kiskorú gyermek cselekvőképtelen, így hivatalos döntést nem hozhat.
Olyan törvény is van, hogy ha a gyereket nevelő szülő úgy látja, a gyereknek nem érdeke a másik szülővel való kapcsolattartas, akkor kerelmezheti annak megváltoztatását.
Ez áll benne pontosan, hogy kapcsolattartás és láthatás nincsen meghatározva mert a tárgyalásokra se jelzett vissza semmit és a lányommal 4 éve nem vette fel a kapcsolatot. Nem él ezzel a jogával.
Milyen kapcsolattartást határoztak volna meg? Semmilyet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!