Szülőként mennyire figyelsz erre oda?Ez jó vízválasztó arra, hogy ki alkalmas gyereknevelésre?
A partnerrel, házastárssal való konfliktuskezelésre gondolok.
Tehát arra, hogy a gyerek ne vegye észre, ha baj van, ne a gyerek előtt legyen vita esetleg kiabálás.
Szerintetek milyenek lehetnek az arányok?
Hányan képesek erre odafigyelni?
Mennyire tartjátok ezt fontosnak?
Én olyan családban nőttem fel, ahol erre egyáltalán nem figyeltek.
Volt, hogy apám a dohányzóasztalt verte 2 kézzel, úgy ordított anyámmal.
És egymást is szidták, mint a bokrot.
Mai napig, ha vitatkozást hallok, vagy zajokat hallok egyből szorongással tölt el.
Az kifejezetten gáz, ha ezzel terhelik a gyereket.
Szerintem egy kisiskolás előtt nem szabad vitatkozni sem, és igen van olyan, ami nem is tartozik egy kisgyerekre.
Egy 12 évesnél már mondjuk nem baj, ha tanulja a konfliktuskezelést, de a hangos kiabálást akkor sem.
Egyébként igen, nekem parentifikálódnom kellett, olyan lettem már 15 évesen, mint egy harmadik szülő.
És ez nagyon megterhelő.
Szerintem meg szabad vitatkozni.
A gyerek egy homo sapiens, nem pedig egy kis mimóza. Nyugodtan láthat emberi érzelmeket a szülein, elvégre az élet természetes velejárója, hogy az emberek néha dühösek, idegesek egymásra.
És persze nyilván keretek közt... Én sem gondolom, hogy az ordibálás, trágárság, egymás sértegetése, fenyegetőtés és hasonlók gyerekfülnek valók lennének. De azért odáig se jussunk el, ahova pár szülő, hogy a gyerek konkrétan semmilyen negatív érzelmet nem lát maga körül, hanem egy mesterségesen kialakított, nem létező világban nő fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!