Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért hiszi azt sok szülő,...

Miért hiszi azt sok szülő, hogy a gyerek bizalmát nem lehet "eljátszani" ?

Figyelt kérdés

Többször láttam és olvastam már ilyet.

Ha a gyerek hazudik vagy valami kisebb dolgot csinál titokban, akkor a szülők rögtön kiverik a királydrámát, meg "nem tudom, hogy bízzak meg benned ezek után" és látványosan megnehezítik a gyerek dolgát abban, hogy igazat mondjon, mert rögtön "ne hazudj, nem hiszek neked".

Viszont az ilyen szülők vannak mélységesen felháborodva, ha a gyerek nem bízik meg bennük, mert ők hazudnak, vagy megígérnek valamit, amit aztán nem tartanak be, mert "én anyád/apád vagyok".

Apám ugyanez a kategória volt. Amit megígért, szinte sose tartotta be, ami ahhoz vezetett, hogy már kb 11-12 éves korom óta sosem bíztam meg benne. Ő is fel volt háborodva, hogy "mi az, hogy a gyerek nem bízik meg a szülőben, hát kiben bízzon meg a gyerek, ha nem a saját szüleiben".

Ismerősöm gyerekekkel foglalkozik, ő is mondta, hogy nem egy olyan anyukával volt már dolga, aki szó szerint megbüntette a gyerekét, mert a gyerek nem bízott már meg bennük, mert folyton hitegették őt, hazudtak neki.

Miért gondolja azt sok szülő, hogy a gyereknek feltétel nélkül, mindig meg kell bíznia bennük?

júl. 7. 10:43
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
11%

Azt tiszteld rajtuk, hogy ők a szüleid.

De ezt te úgyse érted meg.

júl. 8. 09:53
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

"Azt tiszteld rajtuk, hogy ők a szüleid."

A tisztelet meg a bizalom nem ugyanaz.

Én tisztelem a szüleimet, mint a többi embert is körülöttem. Ennek ellenére én sem bízok meg soha apámban, mert ő is leígérte és lehazudta a csillagokat az égről, és 100 ígéretéből ha 1-2-t tartott be, akkor már sokat mondtam. Csak azért, mert szülő valaki, még nem elfogadott a részéről az, ha non-stop hazudik a saját gyerekének. Mi értelme van ennek? Ők is látják, hogy a gyerek csalódott, és kezdi a bizalmát a szülei felé elveszíteni, mégis folytatják az ilyen szülők a felesleges ígérgetéseket.

Ráadásul a gyerek is sokkal jobban fogja tisztelni a szüleit akkor, ha azok az ígérgetések és a hazudozások helyett vállalják azt, igazat mondanak a gyereknek és elmagyarázzák normálisan, hogy miért is van az, ami.

Mellesleg a (nagyobb) tiszteletet ki kell érdemelni, ez pedig hazudozással nem megy.

Én például sosem kérek segítséget apámtól (külön élek), inkább megoldom magam, vagy ha muszáj, fizetek valakinek. Egyszer meg is kérdezte, hogy miért nem tőle kérek segítséget, mire őszintén megmondtam neki, hogy akárhányszor tőle kértem, segítséget, az utolsó pillanatban mindig valami hülye hazugságra hivatkozva lemondta, így olyanra van szükségem, akiben meg lehet bízni.

Fel volt háborodva? Igen. Érdekelt? Nem. Saját magának köszönheti.

Nem tudom megérteni az olyan szülőket, akik állandóan hazudnak a gyereknek, meg folyamatosan megígérnek valamit, amit aztán nem tartanak be, utána meg tátott szájjal csodálkoznak, hogy a gyerek is ugyanilyen lesz, és hazudik a szüleinek. Amilyen a mosdó, olyan a törölköző.

júl. 8. 10:16
 13/13 Senior Séf ***** válasza:
0%

Egy-két dolgot nem kéne elfelejteni a családtagok feletti ítélkezésnél.

Pl azt, hogy a szülő a saját gyerekén kénytelen megtanulni a szülőség mibenlétét. Biztosak lehettek benne, hogy a hetedik gyereknél már jobban csinálnák. Pechetekre ez ma nem divat, és így egyedül kell elvinnetek a balhét. És azt se felejtsük el, hogy a bizalom kényes jószág. Rászolgálhatsz 20 évig minden nap, ha csak egyszer hibázol, az megmarad az emlékezetben.

Másik oldal; a kamaszkor olyan, mint a részegség. Mindenki emlékszik, milyen szemét voltál, mekkora hülyeségeket csináltál, csak te nem. Nem tehetsz róla, kamaszkorban ez a dolgod; feszegetni a határokat, át- meg átlépni, hülyeségeket csinálni, és begyűjteni az érte járó pofonokat. Szóval amikor ítélkezel, jusson eszedbe, hogy te sem vagy egy bűn nélkül való szent. Hazudik az apád? Adott helyzetben MINDENKI hazudik, apád hazugsága csak azért veri ki a biztit, mert tőle mást vártál. Ő is azért csalódik benned olyan nagyot, mert azt hiszi, hogy rád nem érvényesek az atavisztikus törvények, te más vagy mint a többi, és eszedbe se jutna.

júl. 8. 15:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!