Mi annak a pszichológiai háttere, ha a szülő azt a gyerekét cseszteti, aki a legkevésbé érdemli meg?
A családban én vagyok 3 gyerek közül a legnagyobb.
Én vagyok a legkompromisszumkészebb.
Gyerekkorunkban én kaptam mindig a legkevesebbet.
Pl ha telefont kaptunk, nekem jó volt az olcsóbb is.
Húgom pl kisírta mindig a, legdrágábbat.
A háztartásban én segítettem a legtöbbet.
Kvázi a második anya szerepét töltöttem be a családba.
A szüleim között közvetítői szerepet játszottam, ha nem tudtak kommunikálni egymással, "postásnak" használtak.
Anyám alkoholista, volt, hogy begyógyszerezte magát és a pszichiátriára került.
Kikészített mindenkit az egoizmusával a családban.
Ekkor senki se ment be hozzá a kórházba csak én.
Apám és a 2 testvérem letojta.
Ennek ellenére folyamatosan engem csesztet.
A két testvéremnek ugyanazokat a dolgokat elnézi.
Ha én valamit nem jól csinálok szerinte, akkor csak engem csesztet mindenért.
Ha öcsém nagy kegyesen megcsinált valamit a háztartásban felmahasztalta.
Bezzeg, ha én egyszer nem mosogattam el mire hazaért, akkor patáliát rendezett, hogy 3 tányér és 2 pohár miért nem lett elmosva.
Van erre értelmes válasz?
Nárcisztikus parentifikáció.
Es ahogy a Szervízmérnök Úr írta.
Semmit nem tudsz csinálni, változni nem fog, mert nem tud: az ilyenek nem képesek rá. Ignoráld! 🤷♀️
Azt tudom, hogy nem fog megváltozni.
Csak az oka érdekel, mert ez logikátlan.
Már arra gondoltam, hogy vetélytársat lát bennem.
Apám is nehéz természet, kissé egoista, de ő legalább nem agresszív.
Én tudom őt kezelni legjobban a családban.
Lehet erre féltékeny, hogy ő mint házastársa képtelen vele kommunikálni.
De ez agyrém.
Kerdezo,itt a magyarazat:
A szülők által alkalmazott verbális abúzus különböző formái közül az egyik leggyakrabban előforduló, amikor a családban az egyik gyerek válik bűnbakká.
Ahogy Gary Gemmill pszichológusprofesszor rámutatott, az, hogy a gyerek bűnbakká válik, lehetővé teszi a szülő számára, hogy egészségesebbnek és működőképesebbnek lássa a családot, mint amilyen valójában. Így kialakul az a kép, hogy a család tökéletes, az élet pedig boldog lenne az igazságtalanul vádolt gyerek nélkül.
Zachary R. Rothschild tanulmánya szerint a bűnbak lehetővé teszi az ember számára, hogy minimalizálja a saját bűntudatát és felelősségét, fokozottabb kontrollérzetet adjon, hiszen mindig van kit okolni a rossz dolgok miatt.
Mivel a verbális bántalmazás az irányításról és az egyenlőség hiányáról szól, nem meglepő, hogy azok a gyerekek, akik nem úsznak az árral – bármi is legyen a fő csapásirány – marginalizált helyzetbe kerülhetnek.
A bántalmazó emberek célja a hatalomgyakorlás, ez pedig még kielégítőbb számukra, ha áldozatuk aktív érzelmekkel reagál. Ez lehetővé teszi a szülő számára, hogy úgy érezze, jogosan okolja a gyerek „túlérzékenységét” a konfliktusok miatt. Ennek következtében gyakran előfordul, hogy a többi gyerek elnyomja az érzéseit, ami ugyan az adott esetben biztonságot jelent számukra, de hosszú távon másfajta károkat okoz. Így nemcsak a bűnbak gyerek, hanem a testvérei is károsodnak.
Gyakran kerülnek bűnbakszerepbe azok a gyerekek, akik mások, mint a testvéreik, akik esetében kevésbé hatékonyak azok a nevelési módszerek, amelyek más gyerekeknél működnek. Ilyenkor a bántalmazó szülő ahelyett, hogy a gyerek igényeire reagálna, hibáztatni kezdi, sokszor a saját kudarcai miatt is.
#4 A hasonló
Válás esetén fordul elő, hogy az egyik szülő hibáztatni kezdi a gyereket azért, mert az a másikra (is) hasonlít, de együtt élő családokban is megesik, hogy a gyereket egy olyan rokonhoz hasonlítgatják, akit valami miatt nem szeretnek vagy kilóg a sorból. Elég egy-két jól irányzott mondat arról, hogy pont olyan vagy, mint az apád, és nemcsak az apádhoz, de a saját magadhoz való viszonyod is rossz irányt vesz.
Szerintem van pszichológiai háttere, de minden esetben más.
Én amiket láttam:
- van kedvenc, és főhősünk ráb.ott, mert nem ő az (és annak meg ezer oka lehet, miért nem kedvenc... nem ilyen-olyan nemű, jobban hasonlít a másik szülőre külsőre vagy belsőre, másik szülő választott nevet, ami ennek a szülőnek nem tetszik... múltkor olyan sztorit hallottam, hogy anyuka azért gyűlölte meg a gyereket, mert korábban jött a vártnál, és nem tudta ezért a megjelenés napján elolvasni a legújabb Harry Potter-könyvet :( )
- mert a kérdezőt lehet cs.egetni és fogékony rá (anyám pl. ezzel takarózott, de bőven volt az 1. kategóriából is, azért, mert elkövettem azt a bűnt, hogy nem hímneműnek születtem... de én jobban meg akartam felelni, ezért kihasználta... indok: te úgyis akartad ezt)
- veled könnyebb bánni, a húgoddal meg pl. nehezebb lenne, ahhoz meg kényelmes anyád vagy lusta
- megszokás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!