Mit szólnátok ha a gyermeketek transz lenne?
Leginkább csak unalomból írtam ki a kérdést, de én is transz vagyok. Azt hittem kap majd egy két választ és elfelejtődik. De hú mi van itt 😅
Nem fogok külön mindenkire reflektálni de ennyit mondanék:
Hiába van benne a pakliban, hogy a gyermek később esetlegesen mégse lesz transz, akkor is sebeket fog hagyni az a megközelítési mód, hogyha nem hagyják kísérletezni/felfedezni. Ha egyszer már az ellenkező nem ruháit akarja hordani stb, akkor traumatizáló lesz, ha ezt nem hagyják. Lényegtelen hogy később hogyan azonosítja magát. Persze támogatom a pszichológus felkeresésért, hiszen egy gyereknek nagyon nehéz megbírkózni ezzel. De az elutasítás és gyűlölködés csak oda vezet hogy egy idősotthonba adjanak majd mint szülőt és ne tartsanak kontaktot amint vannak olyan szituációban. Bár lehet sok itteni embert ez meg se hatna. Ami mondjuk sokat elmond…
Illetve tekintve hogy a kérdésben benne van, hogy egy gyerek esetében hogy nézne ez ki, így nem gondolom hogy ez a sok orvossal és műtéttel kapcsolatos válasz témábavágó.
De valamennyire témába vágó, sajnos. Külföldön, a "bűnös nyugaton", néhány országban, gyerekeknek tartanak órákat a transzneműségről (néhány helyen általános alsóban, jóval pubertás előtt); aki úgy gondolja, a szülő értesítése nélkül megváltoztatják az iskolában a nemét és a nevét; pubertásblokkolót írnak fel (amit ugye az eredményesség miatt 12-13 évesen kezdenek, hogy a másodlagos nemi jegyek ne alakuljanak ki); sőt, van olyan eset, hogy még 18 alatt elvégzik a mell levételét. Na ezeket abszolút nem támogatom.
Az, hogy az ellenkező nem ruháját hordja meg szólítsam más néven, az a legkisebb gond. Mostanában jönnek ki cikkek, hogy mennyire károsak a pubertásblokkolók, miután évek óta adják őket gyerekeknek.
Nem, nem fogok itt idézni, meg forrásokat megadni, ezeket az információkat a twitterről (érintettektől, lmbt aktivistáktól és az ezeket ellenzőktől egyaránt, minden oldal nézőpontja érdekel) és különböző idegen nyelvű sajtóból vettem. Néha felbukkanak a feedemben, akkor elolvasom, a lényeget megjegyzem, aztán továbbgörgetek. Nem mentem el őket. Most, hogy pride hónap van, napi szinten futok bele a pro és kontra posztokba, cikkekbe, van miből válogatni.
Felnőtt ember (18+) azt csinál, amit akar. De pubertáskori és pláne az alatti gyerekeket hagyjanak békén. Elég bizonytalanságot meg testképzavart tud a sima pubertás is okozni, nem kell ezt fokozni.
Nem mindennel értek egyet amit mondasz. Egy jól összetett “felvilágosító” óra senkinek sem árt. Ezek nagyjából arról szólnak, hogy bemutatják a fogalmat. Arról is kéne értesíteni a szülőt, hogyha környezetórán épp a vándormadarakról tanulnak? Ugyan úgy az élet része a transz és meleg jelenség. Pont ahogyan pl a szex is. Kornak megfelelően előadva, mindegyikről tudhat a gyerek. És nem, nem fogja összezavarni.
Illetve a pubertásblokkolót is támogatom. Egy krízisben lévő gyereknek életmentő. Akkor is ha nem lesz transz. Érdekes hogy a negatív hatásokkal jössz, de alátámasztani nem tudod. Nem azt mondom hogy soha senkinek nem lett tőle baja, de ez majdnem minden gyógyszerről elmondható. A pubertásblokkoló semmi visszaváltozhatatlant nem csinál, csak időt ad a gyereknek.
A műtét megint más kategoria és egyáltalán nem gyakori. De hidd el, ahhoz hogy kés alá fektessék a gyereket rengetek rengetek szakvélemény kell. Iszonyaz hosszú procedúra.
Az iskolai nem és névváltoztatásról meg annyit, hogy bár támogatnám a szülő értesítését, de nem minden esetben vezet ez jóra. A gyerek megérdemli és az iskolának is az kéne legyen a célja, hogy a tanulás egy biztonságos, konfortos helyen menjen végbe. Ezt alap lenne biztosítani. Ha a szülő ezt gátolná, megértem hogy nem mondják.
45# természetesen nem így értettem. Valakinek rájönni hogy transz, hosszú folyamat tud lenni. Időbe telik. És igen, néha van hogy az illető rájön hogy nem az. Ettől még transznak születnek a transzok.
Emberként, főleg gyerekként-tiniként fontos hogy megkérdőjelezz dolgokat. Akkor is, ha az nem fog nagy felfedezésekre vezetni.
Nekem ugyan nincs gyerekem, de ha lenne, s felismerné magában hogy nem a lelkének megfelelő testbe született, abszolút támogatnám ahogy csak lehet. A lényeg hogy boldog legyen, én pedig büszke lehessek rá hogy milyen klassz lányom vagy fiam van.
18F
47-es vagyok.
Nem 18, hanem 28F elnézést, elírtam.🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!