Belenéztek a gyereketek telefonjába, ha furcsa dolgok vannak? Hogyan kezelnétek a helyzetet?
Érdekel a véleményetek. Szóval a lányom elsőéves egyetemista, de még itthon él. A suliban minden jól megy neki, látom, hogy tanul, és eredményesen. Viszont mostanában állandóan máshol alszik, mondja a neveket, de kész névjegyzék kéne, hogy ezt meg lehessen jegyezni. Mindig van valami “közös tanulás, és inkább ott alszunk”, kis összejövetel, “kell a barátnős idő”. Folyton akkora táskával jár, amiben van másnapi ruha is szerintem. Mikor itthon van, akkor is folyton valakivel írogat szerintem, vagy többekkel, nem tudom. Még mosogatás közben is majd eldobja a tányért és nézi meg, ha jött egy üzenete. Amikor elmegy futni akkor mindig itthon szokta hagyni a telefonját, bent a szobájában, de tudom, hogy ott hagyja. Ma este mikor elment futni, bementem a szobájába és kicsit körülnéztem, hátha meglátok valamit. És a telefonját is megnéztem, a kódját tudom, nem nehéz kitalálni, viszont semmit nem találtam, bár csak az instagrammot, Facebookot és SMS-eket néztem meg. Szinte minden barátjával angolul beszél, ami nem biztos, hogy furcsa, mert angolul tanul az egyetemen is.
Ha megkérdezem miért nincsen soha itthon, akkor azt a választ kapom, hogy “Hagyjál, van életem”, az üzenetekkel kapcsolatban hasonló a válasz.
Igen, tudom hogy felnőtt, de alig valamit mond el, sőt. Ő is mindig csak bejelenti, hogy “elmentem xy-hoz, reggel jövök”, de van hogy egész hétvégére eltűnik, és semmit nem is tudunk róla. Van egy privát instagram fiókja, de én azt nem tudom követni, amit én látok, ott csak olyanok vannak, hogy kávézóban tanulnak, az egyetemen készült fotók, olvas egy parkban, ilyesmi. Egyszer egy közös fotón az egyik srác iskolatársa mögötte állt, és fogta a csípőjét, rákérdeztem, de le lettem cseszve, hogy “anya túlgondolod, csak barátok vagyunk. Ne elemezd a képeimet” Nem tudok róla semmit. Két nagyon jó barátnője van már 5-6 éve, őket ismerem, bár ők is furcsa lányok, de ők volt már hogy itt aludtak, szóval őket hazahozza, de senki mást.
Nem csak ott alvásra megy nagy táskával, mindenhova azzal megy, egy hatalmas válltáskával, nem is értem mi lehet benne. Mostanában az öltözködése is megváltozott, de erre is azt kaptam, hogy mindjárt nyár van, és hogy amúgy is hagyjam békén. Akkora bűn, hogy csak tudni akarom mi van vele?
Aha. Én is alig mondtam el anyámnak valamit.
Gondolkodj el, hogy miért…
Belenéznék bármilyem korban, ha drogra, bűncselekményre, mentális, eü gondra (pl feltűnően lefogyott, neadjisten vágások bukkannak fel rajta stb stb) gyanakodnék. Na de hogy egyetemistaként eljár barátnőkhöz és ott is alszik, ráadásul mindezt be is jelenti, na meg teljesen normálisan jön haza, nem lezüllötten, a jegyei is jók, itt nem látom, milyen okból kéne bármi rosszra gondolnom. Még csak nem is arról van szó, hogy minden héten hullarészegre bulizza magát és ezt nektek kell anyagilag támogatni.
Inkább aggódnék, ha állandóan otthon ülne, pc-t nyomkodna és egy igazi barátja sem lenne vagy csak ezek a virtuálisak, akiket sosem látott.
Jegyei jók, nem összehányva, alkohol és fűszagún jön haza. Akkor mit aggódsz, bazzeg? Mindenki azt ugatja, hogy túlgondolod. Ülj már el a valagadon és nézd újra a Mónika meg Balázs show összes epizódját... 😑
A lányod önállósodik, felnőtt, fogadd el. Az öltözködésünk is változik. Gondolom te se a tini kori ruháidban szaladgálsz, hanem az aktuális divat és korcsoportodszerinti göncökben.
Mit kéne elmondania? Mit szeretnél részletesen hallani?
Mindent elmond, ami rád tartozhat. Hol lesz és meddig. Ha már elköltözik otthonról, ennyit sem fog.
Örülj neki, hogy tanul és van normális élete.
Nos, én részben megértem az aggodalmat, amit a kérdező ír, ugyanakkor telefonba belenézni valóban nem normális dolog. Valószínűleg eddig is úgy nevelted, hogy kontrolláltad, és most, hogy már idősebb, szabadulni akar, és olyanokat sem mond el, amit esetleg elmondhatna, mondjuk, ha alakul egy kapcsolata. De ez mind csak feltételezés. Amúgy meg nincs éppenséggel ahhoz sem közöd, csak ha komolyra fordul valami. Addig nem köteles beszámolni neked arról sem, ha fiúzik. Sokan ilyenkor már bőven elköltöznek otthonról egy másik városba az egyetem miatt, és ott bizony a szülők már nem látják kivel hova megy a "gyerek". Én is sokakkal ismerkedtem, randiztam, barátokkal jártam el, de a szüleim nem tudtak róla. Kapcsolatomról is akkor tudtak, amikor számomra is világos volt, hogy komoly lesz a dolog. De nekem könnyű volt, mert más városba költöztem.
A lényeg: fentebb is elhangzott, addig nincs baj, míg egészséges, nem hódol káros szenvedélyeknek, nem napi szinten részeg, vagy nem vagdossa magát és egyebek. Én is hangsúlyozom, hogy felnőtt nő. Egy egyetemista már nem kisgyerek és tinédzser, hanem öntudatos nő. Olyan nő, akinek van magánélete, aki szeretne beilleszkedni a korosztályába, megélni a fiatal húszas éveit. Ebben nem hátráltathatod. Engedd el a stresszt, még ha nehéz is, mert ezzel csak ártasz kettőtök kapcsolatának. Ha látja, hogy bízhat benned, de nem kutakodsz utána, magától is be fog számolni neked, ha olyan történik, ami téged is érint. Addig meg hagyni kell, hadd pasizzon, hadd barátnőzzön, az ő élete, nem a tiéd. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!