Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A gyereknek kötelessége lenne...

A gyereknek kötelessége lenne meghálálni a szüleinek, hogy felnevelték?

Figyelt kérdés

Én azt tapasztalom, hogy a mostani idős generáció 80%-a folyamatosan panaszkodik a felnőtt "gyerekére", hogy nem ápolják, hívják őket és nem segítenek nekik semmiben, hanem javarészt berakják őket az idősotthonba.

Múltkor feldobott egy cikket a Facebook, ami arról szólt, hogy egy idős néni akinek már felnőtt gyerekei vannak, úgy gondolja, hogy minden gyereknek meg kell hálálni azt, hogy felnevelték őt a szülei, sőt, akár még a fizetése felét is odaadhatná a szüleinek, mert nehogymár jól érezze magát.

Szerintem meg kezdjük ott, hogy alapvetően minden szülő meg van róla győződve, hogy ő mindent beleadott a szülőségbe-gyereknevelésbe és ő mindent jól csinált, de ha esetleg a gyerek nem így gondolja és nem is szereti annyira a szüleit, akkor meg vannak sértődve, hogy mit rontottak el. Pedig elárulnám, hogy nagyon sok szülő nem adta meg a 100%-os érzelmi és anyagi törődést a gyerekének és nem biztos, hogy annyi figyelmet kapott a gyerek, amennyit ő igényelt volna, de az az érdekes, hogy mégis mindig a gyerek a bűnbak, és r*hadjon meg, ha a mérgező szüleivel nem hajlandó tartani a kapcsolatot.

Amúgy nem a gyerek kérte az életet hanem a szülő önként vállalta őt, szóval nem igazán értem a dolgot.

ápr. 15. 17:56
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
3%

Én csak annyit mondok, hogy nagyon sajnálom azt a szülőt és azt a gyereket, akiknél egyáltalán komolyan felmerül ilyen kérdés, hogy kötelességem-e anyámról, apámról gondoskodni idős korában.

Szar és sajnálatra méltó élete lehet annak a gyereknek és annak a szülőnek, akinek ilyenen gondolkodnia kell, mert nem egyértelmű a válasz.

ápr. 16. 15:48
 22/35 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem eleve a hála és kötelesség nem fér meg egy mondatban.
ápr. 16. 18:47
 23/35 anonim ***** válasza:
92%

Eleve érdekes ez az "ápolás" meg "gondoskodás" meg az "öregek otthona" mint gonosz hely emlegetése.

Szerintem senkitől nem várható el, hogy a mai világban teljes állás, gyereknevelés mellett még a szülőjét is a nyakába vegye. Mondjuk normális szülő nem is a gyerek segítségére meg anyagi javaira építi az életét, hanem eleve úgy alakítja, hogy jó legyen neki, ha oda jut.

ápr. 16. 18:59
 24/35 A kérdező kommentje:

Hát én azt tapasztalom, hogy a mostani idősek (tisztelet a kivételnek!) elég megkeseredettek és buták, mert azt hiszik, hogy a gyereküknek csak az a dolga, hogy őket ellássa és ápolja őket, konkrétan leszarják, hogy a gyereknek van önálló, külön élete, munkája, hobbija, családja, és ezek mellett nem teheti meg, hogy minden nap két idős, magatehetetlen emberrel foglalkozzon.

Persze most a foglalkozás alatt nem azt értem, hogy szóba se álljon vele, hanem hogy emelgesse, fürdesse, stb.

ápr. 16. 20:46
 25/35 anonim ***** válasza:
3%

"konkrétan leszarják, hogy a gyereknek van önálló, külön élete, munkája, hobbija, családja, és ezek mellett nem teheti meg, hogy minden nap két idős, magatehetetlen emberrel foglalkozzon."

Kíváncsi vagyok, hogy az ilyen kommenteket író emberek mit gondolnak arról, hogy ők mondjuk 30-35 év múlva hogy lesznek, mennyire tudják önmagukat ellátni?

Kedves kérdező, kedves kommentelők, ti mit gondoltok, hogy ti nem fogtok soha megöregedni?

Ki mint vet, úgy arat...a gyerekeitek látni fogják, hogy bántok saját szüleitekkel.

Betegjogi képviselő voltam egy ideig és hozzám tartozott több idősotthon is - ne tudjátok meg, hány és milyen betegbántalmazási üggyel jöttek hozzám a hozzátartozók - persze bizonyítani soha nem lehetett semmit. Mindenesetre senkinek nem kívánom, hogy idősotthonba kerüljön.

Sok szerencsét...

ápr. 16. 23:33
 26/35 anonim ***** válasza:
100%
25-ös: tudod, valaki számol azzal, hogy ne kelljen egy rokonnak sem otthon maradnia ápolni őt, csak mondom...
ápr. 17. 00:21
 27/35 anonim ***** válasza:
100%

És szerinted más fiatalságát elvenni, kizsigerelni az életét, mennyire etikus?

Magyarán arról szól az élet, hogy szenvedjünk, akkor add oda azt a pénzt is, amiért megdolgoztál olyanoknak, akik szegények, mert nekik jobban szükségük van rá.

ápr. 17. 10:20
 28/35 anonim ***** válasza:
100%

Egyebkent pont azok szoktak a legjobban sirni, mennyire elhanyagoljak oket oregkorukra, akik csak kiszartak magukbol a gyereket, egyfolytaban pufoltek mert akkor az volt a szokas, es soha egy jo szot nem mondtak a gyerekukre. Ellenben elvarjak a teljes seggnyalast, merthat “megis csak az anyja-apja vagyok”. Ha ilyen szuleim lennenek, a mielobbi halalukat varnam, es egy budos forinttal nem tamogatnam oket.

Szerencsere az en szuleim nem ilyenek, 60 koruliek, meg dolgoznak de mar nyugdijhoz kozeliek, most fog megszuletni az unokajuk. Nem en tamogatom oket, hanem ok engem. Egesz eletukben dolgoztak, nem tolem es a batyamtol varjak el, hogy kiszolgaljuk oket. Ahogy en sem varnam el a gyerekemtol, hogy a nyakaba vegyenek oregkoromra engem es a ferjemet, mert mi nem teremtettuk meg az alapokat.

ápr. 17. 10:40
 29/35 anonim ***** válasza:
100%
#25 a gyerek nem pénzügyi befektetés. Eszembe nem jutna, hogy ráakaszkodjak a gyerekeimre idős koromban. Aki ezért vállal gyereket, az az igazi önzés, nem az, amikor “kényelemből” nem vállalnak gyereket a fiatalok. Mindenki tervezze és intézze úgy az életét, hogy ne másokra kelljen támaszkodnia. Ha az, hogy felnőtt emberként meghozom azt a döntést, hogy gyereket vállalok, ergo önként vállalom minden pozitívumával és nehézségével, hogy egy másik emberre áldozom az energiámat, pénzemet, stb, akkor a gyereknek is a saját szabad döntésének kellene lennie, hogy engem mint másik embert vállal-e hogy pénzt és energiát szán rám, adott esetben hosszú éveken keresztül. Mindemellett meg úgy intézem a megtakarításaimat, hogy ne kelljen a gyerekeimtől várni a támogatást.
ápr. 17. 10:47
 30/35 anonim ***** válasza:
100%

Én is félretettem már magamnak viszonylag jelentősebb összeget vénségemre. És igen, elkölthetném utazásokra például, aztán tarthatnám a markomat, hogy "felneveltelek, tartozol nekem!!"

Nem, nem tartozik. Amit kapott tőlem, azt adja tovább a saját gyerekének.

(Azért ha majd meg sem látogatnak, az nagyon fájna; de elgondolkodnék azon, hogy mit szúrtam el..)

ápr. 17. 12:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!