Meddig támogatnád a felnőtt gyereked anyagilag ilyen esetben?
Lányom felnőtt, 22 éves. Nem akart egyetemre menni, érettségi+szakma+nyelvtudás 380 000et keres kb. saját elmondása szerint. Külön él Pesten, szobát bérel barátokkal.
Már középsuliba is ott járt, akkor kolis volt. Minden hónapban támogattuk kb 50 000-el+étellel, fizettük minden kötelező költségét, ami rendben is van. 2 éve befejezte az iskolát, de a támogatás megmaradt. Úgy beszéltük meg, ha megszorul jelzi és mi adunk ha tudunk. Azóta is minden hónapban kér pénzt. Változó, hogy mennyit, 30-70 között, átlag 40 ezer minden hónapban megy neki.
Sokat jön-megy, étterem, kávé, kirándulás, nyáron tengetpart, tehát nem kenyérre kell neki.
Egyrészt örülünk, hogy jó sora van, nem sajnáljuk tőle, másrészt nem vet fel bennünket a pénz. Pl mióta Pestre került a gyerek, most már 7 éve, mi nem voltunk nyaralni. Étel, számlák stb rendben vannak, de"extrákra"már így nekünk nem telik. Étteremben 2 éve nem voltunk, mert minden"felesleges" pénz megy a gyereknek. Eddig soha nem mondtunk nemet, de most már nagyon jól esne kicsit letenni ezt a pénzügyi terhet, de a gyereket sem szeretnénk megbántani. Más hogy kezeli ezt?
Megmondom őszintén, mikor mondtuk, hogy támogatjuk iskola után is ha kell, mi sem arra számítottunk, hogy ez azt jelenti, minden hónapban ugyanannyit fog ez jelenteni mint addig.
Ez vagy úgy szokott kinézni, hogy "apa, le vagyok égve, tudsz adni valamennyit?" Vagy "apa annyira szeretnék elmenni a többiekkel x helyre, de most nem telik rá, tudnál adni, kérlek-kérlek" Ilyenkor megint a kicsi gyerekemnek látom, aki könyörög a cukorkáért a kisboltban, nem tudunk egyszerűen nemet mondani. Ugyanakkor nagyon terhes ez már nekünk anyagilag és van még itthon egy iskolás gyerek, akit támogatunk ahogy tudunk (12 éves).
Hat ez a baj hogy nem tudtok neki nemet mondani.
Igy sosem fogja megtanulni beosztani a penzt.
Szorni meg barki tudja ha ömlik ra.
Nem olyan bonyolult ez, Kérdező. Ha nem telik rá, hogy támogasd, akkor nem telik rá. Igenis fontos, hogy ti is eljussatok néha kikapcsolódni, egy-egy étterembe, moziba vagy fürdőbe, amit szeretnétek.
A nagylány elég sok támogatást kapott, most már álljon meg a saját lábán. Nyilván ha nagy a baj, számíthat majd rátok a jövőben is, de az, hogy ő kiruccanna a barátaival vagy a tengerhez menne, az nem vészhelyzet.
Légy egy kicsit keményebb.
Tudja egyáltalán, hogy ez nektek ilyen teher? Mert ha nem és szembesülne vele, akkor lehet, hogy nem kérne (vagy ha igen, akkor a havi 30-70 ezret leszorítaná 20-50-re vagy 10-30-ra mondjuk). Nagyon sok dolgon lehet spórolni ezekből úgy, hogy továbbra sem vegetálás lenne az élete, hanem az étterem meg kávé rovására menne a tengerpartra vagy fordítva.
Gondolom a legtöbb válaszoló egy fillért sem adna, ha a helyetekben lenne, de ha ti az iskola befejezése után 2 évvel sem tudattátok vele, hogy a támogatás alatt egy kicsit mást értettetek, akkor egy "februártól/márciustól nem kapsz semmit" lépést talán én is zokon vennék a helyében. Legkésőbb az első kettő-három hónap után kellett volna tisztázni, hogy a támogatás alatt inkább megszorulásos támogatásra gondoltok (és nem egy életszínvonal-fenntartóra).
Én a helyetekben ha !FINOMAN! akarnám jelezni ezt, akkor azt mondanám neki, hogy most már magunkra is akarunk költeni, mert pl. 7 éve nem voltunk nyaralni, és ezért havi minimum(!) 20-25 ezret félre akarunk rakni (úgy, hogy nem magunkat nyomorgatjuk még jobban), szóval ezzel próbáljon majd számolni, amikor beosztja a fizetését.
Ebből szerintem lejön, hogy mi a helyzet, úgy, hogy nem támadjátok le.
És ha magától 4-5 hónap alatt nem szorítaná le LÁTVÁNYOSAN az összeget, amit kér, akkor jönne a "szigor", mondanám, hogy már 22/23 éves, ezért maximum x forintig segítitek ki őt ilyen nem létszükséglet jellegű dolgok miatt egy éven keresztül még, utána csak akkor adtok, ha tényleg gáz van.
De alapesetben én sem adnék semmit holnaptól, mert tényleg nincs rászorulva a leírásod alapján, csak ha már ez a helyzet...
Ilyen esetben és hasonló helyzetben inkább én segítenék a szüleimnek.
Nagyon gáz, hogy úgy él viszonylag nagylábon, hogy nektek nehézségeitek vannak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!