Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Próbálnál beszélni a gyerekvál...

Próbálnál beszélni a gyerekvállalásról a fiatalokkal vagy rájuk hagynád és csak segítenél amiben tudsz?

Figyelt kérdés

A legnagyobb fiunk és a baratnője velünk laknak. Mindketten nehézségekkel küzdenek, elkél a segítségem az életvezetésükben, de szerencsére jobban boldogulnak, mint az elején gondoltuk volna. Tényleg jól kijövünk egymással, nincsen ezzel sem gond. Ahogy viszont beszélgettünk, már felmerült náluk a gyermekvállalás gondolata és ez egy kicsit megrémít, mert nem csak egy gyereket szeretnének, hanem többet is.

Mindketten dolgoznak, bizonyára a gyereket is jól el tudnák látni, de félek, hogy anyagilag nem férne bele nekik több és esetleg más szempontból is meghaladná a képességeiket. Persze ezt nem tudhatjuk előre, mint ahogy azt sem, hogy a kicsinek lesznek-e nehézségei, mint a szüleinek.

Sajnos mi sem fiatalodunk az apjukkal, kérdéses, hogy meddig tudunk ténylegesen hathatós segítséget biztosítani nekik.

2023. nov. 21. 06:36
1 2 3 4 5 6 7
 31/61 Grizesteszta ***** válasza:
85%
Kérdező, maximálisan átérzem a dilemmádat! A lakás bővítésből és a 3 autista gyerek veletek éléséből én úgy érzem, hogy Ti tökéletesen látjátok, értitek, hogy mi lenne a helyes válasz, és azt is érzem, hogy ezt a helyes választ nem 'tudod'( érzelmileg nem tudod) kimondani. Én már most, még az első gyerek előtt elkezdeném szeretettel, empátiával magyarázni mindenkinek, aki él és mozog körülöttetek(fiatalok, testvérek, férj, lány rokonai, kutya, macska, méhecske) hogy érted, hogy szeretnének gyereket, nem akarod elvenni tőlük ezt az örömet, de egyrészt a baba nagyon nagy kihívás, másrészt- és ezt a fiad remélhetőleg megérti és a lány szülei, testvérei is -eszméletlen nagy teher és felelősség is, tehát az ő helyzetükben csak 1 baba, az is genetikai vizsgálat után. ( tudom, az autit nem mutatja ki, de a lány betegségét talán ill. sok egyéb mást is.) Nyilván azt, amit érzel/tudsz( miszerint ne legyen gyerek) nem 'tudod' kimondani, azt hiszem, én se tudnám. Viszont ami meg a költözést illeti: nem hogy nem küldeném el őket, de 10 körömmel kapaszkodnék, hogy maradjanak, mert a baba miatt is kell a felügyelő szem, ha más nem is, de miattuk is. Borzasztó nehéz a helyzetetek, de értem, hogy ez van, ezzel kell főzni, ebből kell kihozni a legtöbbet. Sok sikert , kitartást és jó egészséget hozzá!
2023. nov. 21. 11:03
 32/61 Grizesteszta ***** válasza:
87%
#32: Ha a 3 gyerek kis korkülönbséggel született, akkor simán meg lehetett már a 3. gyerek, amikor kiderült az első autizmusa. A legidősebb épelméjű, náluk- az auti súlyosságától függően- hosszú idő is lehet annak felismerése, hogy valami nem kerek. Van sok olyan auti gyerek, aki esetében az iskolába menés környékén lesz csak diagnózis. Nekem pl. 2. osztályos volt a fiam, amikor kiderült, hogy diszlexiás, diszgráfiás és diszkalkuliás, és csak ekkor kezdődött a speciális fejlesztése, mert olyan magas az IQ-ja, hogy ezeket a nehézségeket oviban és 1. osztályban simán ellensúlyozta és nem vettük észre. De 2.-ban, amikor már nőtt a tananyag, egyértelműen látszott, hogy gondok vannak. És ez a dolog egy napon sem említhető az autival, de nem volt könnyű- 'együtt érettségiztem' a gyerekkel, én dolgoztak ki a tételeit, de minden szöveges tanulnivalót is én vázlatoltak ki kb ált 4-től érettségiig. ( most elismert gyakorlati szakember, nagyon jó cégnél, érettségivel és OKJ-s szakmával ( nem olvasós, hanem kézzel matatós szakma, de már tud olvasni és érti is, amit olvas.)
2023. nov. 21. 11:10
 33/61 anonim ***** válasza:
61%

"Én már most, még az első gyerek előtt elkezdeném szeretettel, empátiával magyarázni mindenkinek, aki él és mozog körülöttetek(fiatalok, testvérek, férj, lány rokonai, kutya, macska, méhecske) hogy érted, hogy szeretnének gyereket, nem akarod elvenni tőlük ezt az örömet, de...."

Egy autistanak és egy enyhe értelmi fogyatékosnak elmagyarazni?

2023. nov. 21. 11:14
 34/61 Grizesteszta ***** válasza:
83%
#35: Igen. Láttál már ép elméjű autit, legalább messziről? Tökéletesen kompetens, ha a helyzet nem érinti az adott 'korlátot', amivel élni kénytelen. Van auti programozó kollégám, piszok jó, sikeres, ügyes, szeretünk vele dolgozni, de személyes megbeszélésre képtelen, nem lép ki a lakásából... Telefonon, neten dolgozik, piszok sokat keres, de a boltba nem lehet leküldeni egy liter tejért. Nős, van 2 gyereke, a házasság- a korlátokat figyelembe véve- OK, de a feleség a gyerekekkel hármasban nyaral, apával neten tartják közben a kapcsolatot. Tavaly lerobbant a kocsijuk külföldön, és a feleség nem értett szót a szerelővel, ezért felhívta a férjet, aki tolmácsolt, tárgyalt, szervezett, kocsit bérelt, de a játszótérre nem nagyon tudta levinni a gyerekeket kisebb korukban . Az enyhén értelmi sérült ugyanez a helyzet, csak úgy kell magyarázni, hogy miért egy gyerek, hogy csak egy baba után tudsz futni az udvaron, 2 2 felé megy, ezért 2-t nem érsz utól.... Lehet, hogy ez neked fura, de Te meg másnak vagy fura... ( pl nekem, hogy valakinek ennyire ne legyen fogalma arról, amihez éppen hozzászól.)
2023. nov. 21. 11:26
 35/61 anonim ***** válasza:
64%
Ha ezt családon belül nem lehet megbeszélni, és egy országnyi idegen kell hozzá, ott nemcsak a gyerekek, de ti is mentálisan készen vagytok. Ne utódokon gondolkozzatok, magatokat találjátok meg. Idegenek véleménye nélkül. Mert így nem lehet élni, ahogy ti.
2023. nov. 21. 11:30
 36/61 anonim ***** válasza:
88%

Grizesteszta!

"Matekban jó a fiam, de pl a párját siman átverik a piacon. Oda meg a fiam képtelen kimenni, mert túl sok az ember. A kertbe csak kimenni szeretnek, de visítva menekülnek, ha meglátnak egy méhecskét. "

Tehát a gyereket csak anyu vinné ki az emberek közé. Anyu, akit a piacon is atvernek. A mehecsketol sírva menekülnek. Hja, ez am az élet egy gyereknek.... Ennek a kettőnek meg lehet ám magyarázni, csak minek

2023. nov. 21. 11:33
 37/61 anonim ***** válasza:
96%

Autistaként írom, hogy az az autista, akinek a párja értelmi fogyatékos, az nyilván maga sem funkcionál jól, és nála is van valamennyi autizmushoz társuló értelmi fogyatékosság.

Ezen nincs mit szépíteni, nekik nem való a gyerekvállalás. Már azért sem "fair" a gyerekkel szemben, mert mostanra már elég egyértelműen kijelenti a tudomány, hogy örökölhető az autizmus, nálatok pedig eleve van családi halmozottság.

Én leülnék a helyedben a fiammal beszélni erről, hogy érti-e, hogy milyen terhet raknak a megszületendő gyerek nyakába, mekkora eséllyel lesz ő is minimum SNI-s, ez mekkora nehézségekkel jár, mennyi terápiára kell járni, hogy megtanuljon boldogulni a neurotipikus társadalomban, stb... és végső soron az a gyerek a ti gyereketek lesz, és bele fogtok rokkanni.

Sajnos a társadalomnak el kéne jutnia végre arra a fejlettségi szintre, hogy a basic ösztönök kiélését ne habzó szájjal védje, hanem átgondolja, van-e értelme egy civilizált közegben ezt fenntartani.

2023. nov. 21. 11:36
 38/61 Grizesteszta ***** válasza:
27%
#38: Nem kell ahhoz akadémikusnak lenni,( lehet enyhén értelmileg csökkent is) hogy elvigye a gyereket a bölcsibe vagy a játszóra. És nem azt írta a posztoló, hogy nem megy ki a kertből a fia, hanem azt, hogy nem megy sok ember közé: piac nem, ovi, munkahely vélhetőleg igen, hiszen mindketten dolgoznak. Nyilván lehetnének/lesznek nehézségek, de akkor is lesznek,k ha nem lesz gyerek...
2023. nov. 21. 11:39
 39/61 Grizesteszta ***** válasza:
95%
#37: Nem gondolod, hogy pont azért fordult az 'országhoz', mert az értelme és az érzelmei pont ellentétes irányba húzzák? Egyszerűen a belső bizonytalanságát akarta itt megosztani szerintem, és ez a hely- többek között- pont erre is való.
2023. nov. 21. 11:41
 40/61 anonim ***** válasza:
89%

Grizesteszta!

Nem, valóban nem kell akadémikus akkor lenni. De ha meglát anyu/apu egy méhecskét a kertben, akkor sírva szalad be. Ha az utcán lát meg egyet, akkor ott hagyja a gyereket és elszalad?

Amúgy kérdező, hány évesek ezek a gyerekek? Gondnoksag alatt vannak?

2023. nov. 21. 11:41
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!