Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egy folyton lekezelő, becsmérl...

Egy folyton lekezelő, becsmérlő apa szövegei beépülnek az ember tudatalattijába?

Figyelt kérdés

Arra célzok, hogy később a saját self-talk-om magamban mindig megkérdőjelez, szid, becsmérel és mindenhez "túl kevés" vagyok vagy "hülye".

Már jócskán felnőtt vagyok de még mindig hallom ezeket a szövegeit, hiába régóta nincs már az életemben szerencsére.

2023. szept. 19. 20:25
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a tanárok is nagyon beépülnek. Majdnem még jobban.
2023. szept. 20. 00:26
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

Ja. Nekem egyszer nyolcadikban mondta egyik tanárnő (akkor látott először, mert egyrészt nyolcadikban pont új városba költöztünk, új suli, másrészt ő meg csak helyettesítő tanár volt azon az egy órán), szóval kihívott a táblához, az a példa éppen pont nem ment jól. Közölte, hogy szerinte erős lesz nekem a közgazdasági szakközép. Olyan volt, mintha pofon vágtak volna, utána is mindig azt hallottam.

Persze felvettek, aztán a közgáz egyetemre is, okleveles adószakértő vagyok, de még most, 45 évesen is benne van a fejemben az a hang (remélem, megdöglött azóta már az a h.p.)

2023. szept. 20. 07:11
 13/28 anonim ***** válasza:

Nagyon is bevésődik egy rakás ilyen negatív üzenet. A legszörnyűbb ebben, hogy éveken át hallgatod az illetőtől, aztán a fejedben visszhangozva és folyamatosan hat rád, torzítja az énképedet és az elmédet. Amit aztán helyrehozni, ellensúlyozni is hasonlóan sok ideig tart. Szóval kezdj el minél előbb dolgozni rajta. Keress egy jó pszichológust és kezdjétek el rendbe tenni a dolgokat.

Érdemes lehet elolvasnod Susan Forward: Mérgező szülők című könyvét. Pont az ilyen káros szülői hatásokról szól.

2023. szept. 27. 16:40
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
Ehhez még csak "folyton lekezelő, becsmérlő" szülő sem kell. Még a legjobb szándék és a legszeretetteljesebb törődés mellett is képesek a szülők olyan dolgokat bebeszélni és olyan káros hatásokat kifejteni aminek súlyos és nehezen helyrehozható mentális következményei lehetnek.
2023. szept. 27. 16:45
 15/28 anonim ***** válasza:
Sajnos igen. El lehet titkolni egy ideig, maszkolni, csinálni, hogy elhiszed magadról jól vagy, de egyszer kibukik. Én azt hittem félreraktam agyerekkorom, ahol folyton becsméreltek. Sose volt jó semmi. Amit mondtam, amit hordtam, a barátaim, semmi sem. Ahogy eljöttem otthonról, azt hittem félrettetem, persze sok helyzetben érezhető volt, de nem vettem róla tudomást. 3 gyerekem van, most 43 vagyok, most mindegy miért, de elfáradtam, és ez kibukott. És százszorosan, úgy érzem egy éve, hogy belepusztulok a hétköznapokba. Nehéz eljátszani acsaládom előtt, hogy minden ok. Most kértem segítséget, másfél hét múlva megyek pszichológushoz. Amit iszonyú kudarcnak élek meg, ebben a korban. Szóval , ha van lehetőséged, minél előbb kérj segítséget, segít átlépni és nem kelll lelkileg átszenvedned az életet.
2023. okt. 16. 10:59
 16/28 anonim ***** válasza:
Ja nekem tesóm ejtett el folyamatosan mérgező mondatokat. Kellemetlen, sok jóval lehet ellensúlyozni más emberektől.
2023. okt. 16. 11:07
 17/28 anonim ***** válasza:

Teljes mértékben, de nem ilyen life coach-os f@szságként, ez sokkal mélyebb és borzasztóbb dolog, amiből iszonyat nehéz kimászni.

De rengeteg mindenen múlik, mennyire bénítóan hat az ember életútjára. Mert ha van mellette elég sikerélmény vagy támogató, közeli rokonok, barátok, egy pár, akkor elmondható, hogy a pozitív tényezők semlegesítik, sőt véglegesen meg is szüntethetik a negatív gondolatokat.

Viszont amikor az ember szinte csak azt hallja egy apától - vagy akár több családtagtól -, hogy soha nem lesz nekik elég jó, semmirekellő, selejt, az még öngyilkossági kísérletbe is kergethet rövid időn belül.

2023. okt. 16. 13:46
 18/28 anonim ***** válasza:

Amikor egy nő anya lesz, hajlamos egy túlféltő rinyabanyává válni.

Az élethez szükséges bátorságot, egészséges vagányságot pont ezért egy apának kéne megadnia, hogy szerencsétlen gyerek ne legyen egy halvérű, karót nyelt birkafejű báb, mire felnő.

Abban biztos vagyok, hogyha egy vicces, szeretetteljes apám lett volna, aki enged hibázni, nem csak bírál, aki támogat abban, ami igazán érdekel, aki humorával adott volna elég életkedvet, akkor sokkal előrébb lennék az élet minden területén.

2023. okt. 16. 13:56
 19/28 anonim ***** válasza:
18 Igazad van hogy az apádnak életkedvet kellett volna önteni beléd, de ezt az anyád is megteheti. Vannak nagyon inspiráló, pozitív kisugárzású anyák, néhol épp az apa aggódósabb, a lényeg hogy azért aggódjanak is a gyerekért mert kell a féltés, együttérzés, de emellett ők saját maguk boldogok legyenek mert a vidámságot így a gyerek is érzékeli. Ehhez persze az is kell hogy ne ők legyenek a főnökeik idősebb rokonok, bárki lábtörlői, sok tényezős a dolog.
2023. okt. 16. 14:11
 20/28 anonim ***** válasza:
16%

18 de nem élheted le úgy az életedet, hogy sokkal előrébb lennél, ha...

Nincs alternatív valóság. Mindenki magán dolgozik. A gyerekkori traumákat felnőtt korban nem kell kőbe vésni és pellengérre állítva pajzsként hárítani vele mindent. Egy traumatizált ember a pozitív kapcsolódásain keresztül gyógyul. Minél több ill jobb minőségű kapcsolódás a környezetében. Szeretetet adni és kapni.

2023. okt. 16. 14:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!