Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha szüleinket nem hagynánk...

Ha szüleinket nem hagynánk magukra, akkor tovább élnének, egy idősotthoni ellátás valóban életéveket vesznek az idősektől?

Figyelt kérdés
Néztem egy dokumentumfilmet a kék zónákról. Ezek azok a területek ahol a legtovább élnek az emberek, sokat vizsgálták ezeket a zónákat és azt találták hogy nincsenek öregekotthonok, ott van például Szardínia szigete, ami ugye ilyen kék zóna ès egyszerűen mindenki tiszteli és szereti az öregeket és ápolják gondozzák őket, végig ott vannak a család szerető közegében élete végéig, amely állítólag megnöveli az élettartamot
2023. szept. 18. 17:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
91%

6-os vagyok.

Az én nagymamám akiről írtam soha nem mondott egy rossz szót sem az anyósáról, viszont elmesélte milyen nehéz volt más házába költözni 20 évesen. Hogy beleszólt a dédimamám az apám nevelésébe. Mennyit kellett dolgoznia stb… már 65 éve sem volt könnyű a másokkal való együttélés. Nem új dolog ez. Rá lehet fogni az új korra de van ami nem változik.

2023. szept. 18. 19:40
 12/17 A kérdező kommentje:
10. Már nyugdíjasok voltak mindketten mikor ápolása került a sor
2023. szept. 18. 19:41
 13/17 anonim ***** válasza:
93%
De ma már a legtöbb nyugdíjas az, aki ápolásra szorul, akiknek meg ápolniuk kellene, azoknak munkába kell járni, ha nem akarnak éhenhalni!
2023. szept. 18. 19:43
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Idősotthon és idősotthon között is nagy különbségek vannak.
2023. szept. 18. 21:39
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez függ a helytől is. A nagyon szegény országokban egysuerűen nincs is lehetőség arra hogy a családtagok külön költözzenek. Ezért élnek együtt, nem azért mert annyira szeretnék egymás idegeire menni. Ez a fiataloknak a leghosszabb akik bem tudnak onallosodni mert szülőkkel és nagyszülőkkel élnek. Képzel el hogy át akarod hívni a barátodat/barátnődet de nem tudod mert a szomszéd szobában ott van nagyi, a másikban meg a szüleid.

Szardínia meg egy nyugis sziget, barmerre indulsz el fel orára van egy tengerpart ahol relaxálhatsz. Ha nem is gazdag mégis nyugodt. Össze se hasonlítható egy itthoni élettel. E mellett sok halat esznek gondolom, a medditerán kaja is egeszséges. Nem esznek ennyi szemetet és gyorskaját mint mi. Szerintem ezért élnek tovább.

2023. szept. 19. 13:53
 16/17 anonim ***** válasza:
87%

Régen a többgenerációs családokban Magyarországon is így volt, de sok hátulütője is volt ennek. Pl hagyományosan a nőkre hárult az ápolás, mivel ők amúgy is a háztartást tartottàk fenn, nem jártak be dolgozni valahova napi szinten, szóval mindenki úgy gondolta, hogy belefér nekik. A mai napig jellemzően valamelyik női családtagra hárul az ápolás, de a nők egyre kevésbé kérnek ebből, és mivel ebben nekem is volt részem, abszolút megértem. Nagyon nehéz munka, fizikailag, érzelmileg megterhelő, és egy zavart elméjű, éjszaka kóborló, a lakásban random helyekre wc-ző idős embernél már nehéz elhitetni magunkkal, hogy szeretettel ápolom, mert idegölő, és az az ember már sehol sincs, akit szerettünk.

Ráadásul kitolódtak az éketszakaszok, a nők is dolgoznak, es pl egy 60 éves még dolgozik 8 órában, de támogatja a kisgyerekes felnőtt gyerekeit és közben az idős szülője is az ő segítségére számít.

Meg ami még fontos, hogy sokat fejlődött az orvostudomány. Ez egyrészről nagyon jó, mert tovabb élnek az emberek, nem viszi el őket a járvány, szívinfarktus, rák, de egyre gyakoribb az agy leépülése, amire nincs gyógymód, és az a különösen nehéz szituáció.

De alakithatsz ilyen kék zóna falut a rokonokkal kipróbálni, milyen. Lehet, hogy működne.

2023. szept. 19. 18:11
 17/17 anonim ***** válasza:
71%
Aki Magyarországon idősotthonba kerül, annyira öreg és beteg, hogy az intézmény túl sokat nem tud rontani a helyzetén. Az, hogy az otthonba bekerülés után rövid időveo elhunynak az első néhány hónapban, az a környezetváltozás stressze miatt van. Aki 3-4 hónapot túlél, az akár még nagyon hosszan élhet (relatíve, hiszen azért került oda, mert már beteg volt): az intézményben van napi 3-5 étkezés (amit az idős ember otthon elfelejt, vagy nem megfelelő, amit eszik), van orvosi ellátás, rendszeresen beadják például a gyógyszerét, mozgatják, sétáltatják, van mentális foglalkozás, stb. Aki ágyban fekvő, az otthon is az lenne sajnos.
2023. okt. 23. 21:32
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!