Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi a véleményetek arról, hogy...

Mi a véleményetek arról, hogy egy 18 éves lány nyáron és suli mellett is dolgozik, és a szülők a fizetése egy részét el kérik?

Figyelt kérdés
2023. szept. 10. 21:00
1 2 3 4 5
 31/50 anonim ***** válasza:
47%

30#

Nem én hoztam szóba a lakást, hanem te 😂

"meg másik példa, egyik exem szülei évekig lemondtak nyaralásokról meg csomó extráról, hogy a gyereknek félre tudjanak tenni lakásra"

És én hol írtam, hogy 1, nem segítem majd a gyerekeimet amikor ott tartanak? Sehol.

Ha figyelmesen olvastad volna, képes lettél volna értelmezni három 8 év alatti gyerekem van.

2, azt sem írtam, hogy teher voltam a szüleimnek, helyette azt írtam :"

Nekem veled ellentétben rohadtul nem volt gond, hogy eladok X összeget szüleimnek. Fiatal felnőttként nem vártam el, hogy a szüleim állják a rám eső részt a rezsiben és egyebekben. Tudod ez is része a felnőtté válásnak, hogy fel fogom nem terhelem a szüleimet továbbá anyagilag..

.. értő olvasás . Ami neked nagyon nem megy..🤦

Te vergődsz itt, nem én.

2023. szept. 11. 12:02
 32/50 anonim ***** válasza:
100%
#31 akkor most tulajdonképpen mi mellett kardoskodsz? Összevissza beszélsz. Azt mondod, hogy támogatnád a gyerekeidet, de közben azt is, hogy tök oké csóri 18 évestől pénzt lejmolni. Akkor most melyikkel értesz egyet? Ha velem, akkor mit kötözködsz? Több személyiséged van és az egyik ezt mondja, a másik azt?
2023. szept. 11. 12:12
 33/50 anonim ***** válasza:
8%

🤦 édes istenem, te egy ritka egy érthetetlen buta egy ember vagy.

A gyermek támogatása nem itt kezdődik ahol te gondolod..

Nem én kötözködöm habzó szájjal, hanem te. Te vagy az, aki képtelen más véleményét elfogadni , és ahhoz az sem kell, hogy egyet érts..

2023. szept. 11. 12:32
 34/50 anonim ***** válasza:
40%

“A gyermek támogatása nem itt kezdődik ahol te gondolod..”

“ Te vagy az, aki képtelen más véleményét elfogadni”

Aha, tehát leírod, hogy én rosszul látom a dolgot, aztán azt, hogy én nem tudom elfogadni más véleményét😂Az biztos, hogy neked nem véletlenül nincs diplomád…na mindegy, részvétem a gyerekeidnek és az összes többinek is, akit lehúznak a szülei. Szar lehet.

2023. szept. 11. 12:37
 35/50 anonim ***** válasza:
54%

HM..🤔

Észre veszed, hogy hányszor jössz a diplomával? 😂😂 kisebbség érzésed van vagy mi?

Bocs én nem tartom olyan sokra a diplomát, szóval felesleges verned a nyálad vele. Orvos, ügyvéd még oké. De amúgy? Egy normális szakmával többet lehet keresni.

A mostani generáció nagyon ért ahhoz, hogyan kell elvárni, követelni, másokat hibáztatni mindenért, felelősséget persze semmiért nem akarnak vállalni. Viszont kivállóan sopánkodnak, és kevés munkával akarnak mindjárt nagyra törni.

Tisztelet a kivételnek, de ez nagyon kevés.

Számomra nem ott kezdődik a gyermekem támogatása ahol te gondolod.

Azzal sincs bajom ha valaki mindent a gyereke feneke alá tesz, mert nem érdekel mások hogy élnek.

2023. szept. 11. 13:11
 36/50 anonim ***** válasza:
100%
Uhm... részvétem. Tőlem 15 eves korom óta elkérik a pénzem, én baromira úgy gondolom akkor mi a gyásznak vállaltak engem ha nem tudnak eltartani mert nincs pénzük. Mostmár 18 vagyok, végre el tudok költözni itthonról... szerintem amúgy nem oké. A gyereked nem pénzautomata.
2023. szept. 11. 14:55
 37/50 anonim ***** válasza:
84%

Pont ennyit gondolok róla. Egy szóval se többet:

Új Ptk. – IV. könyv (Családjog)

XXI. Fejezet

A kiskorú gyermek tartása

4:213. § [A rokontartás szabályainak alkalmazása]

A szülőknek a kiskorú gyermekükkel szemben fennálló tartási kötelezettségére a rokontartás közös szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4:214. § [A rászorultság vélelme]

A kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is – legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig – érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

...

XXII. Fejezet

A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]

A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

4:221. § [A tartásdíj mértéke]

A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]

A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt – kérelmére – köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

2023. szept. 11. 16:05
 38/50 NTBS ***** válasza:
17%

Szerintem rendben van.

Ha elköltöznek albérletbe, akkor albérlet+rezsi+kaja lenne a kiadás.

Ez a felnőtt élet része!

2023. szept. 13. 07:07
 39/50 Paczalos István ***** válasza:
79%
A gengszterváltáskor voltam ilyen korú, 14 évestől 18 éves koromig a suli mellett dolgoztam, mert kellett a pénz, mert apám-anyám munkanélküli volt, és a tanyavilágból nehezen tudtak volna feljárni Pestre. Gyakorlatilag az én fizetésemből éltünk négyen kb3,5-4 évig..
2023. szept. 14. 14:15
 40/50 anonim válasza:
98%
Szia! Az én lányom is 18 éves. Dolgozik és tanul. A fizetése felét elvesszük, de utaljuk is neki egy külön számlára. A másik felét arra költi, amire szeretné.
2023. szept. 24. 05:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!