Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek ha anyám borzasztóa...

Mit tegyek ha anyám borzasztóan kritikus és megtervezte az egész életem?

Figyelt kérdés

Sajnos úgy érzem anyám soha nem fog változni de egy kis segítséget szeretnék kérni, hátha valaki járt már az én cipőmben és talált megoldást a helyzetre. Anyám sajnos minden léptembe beleszól, mindenben a hibát keresi, most voltunk 1 hetet családi nyaraláson és ott is folyton olyanokat mondott, hogy ne smink nélkül menjek le a strandra (23 /L vagyok), ne hozzak rá szégyent, meg kinevet, ha egy olyan ruhát veszek fel ami neki nem tetszik, tényleg MINDENBE, amibe lehet beleköt, pl. húzzam ki magam és ezt elmondja egy nap 10x mint egy papagáj. Még ha próbálja szépen burkolni is a kritikát, érződik rajta a bántó szándék. Sosem fogom ezt megérteni mert én mindig biztatom, támogatom, hogy csinos stb, de tőle nem ezt kapom vissza. Apám is teljesen ilyen egyébként, csak ő kevesebbszer szól be, de egy jó szava nincs az emberhez, csak olyanok, hogy kövér vagyok stb, egyébként a BMI-m alapján is teljesen normál kategóriába tartozom szóval csak arról van szó, hogy azt akarja, hogy sovány legyek, anyámat is folyton kritizálja, de ő hagyja is magát.

Külön élek tőlük egyébként kb.fél éve, épp azért költöztem el mert már nem bírtam, de azért is csesztetnek, hogy miért a barátommal vagyok, ok nélkül! Tényleg semmi nem jó nekik, órákon keresztül írhatnám, hogy mikbe kötnek bele cinikusan, és üvöltöznek velem. Azt éreztetik velem, hogy egy sz@r vagyok.

A kapcsolat megszakítása nálam nem olyan könnyű dolog, mivel egy helyen dolgozom velük...de elgondolkodtam már rajta, hogy hátrahagyom a hűségem fejéjük és lépek. Belefáradtam mindenbe, a bizonyításba, hogy nálunk nincs feltétel nélküli szeretet (részemről amúgy van...)

Én megtanultam elengedni ezeket a beszólásokat, de szeretnék jó kapcsolatot ápolni a szüleimmel - ilyen családban, ahol lehetetlen megfelelni, van erre lehetőség?

Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikerült, a lényeg kb. ez.

2023. júl. 28. 13:39
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Sminkelve menj strandra hogy ne hozz rá szégyent??? Kinevet a ruháid miatt? Anyád egy középiskolás mean girl vagy mi? Hihetetlen hogy létezik ilyen, nagyon sajnállak.

Szerencsére a különélés már megoldva, a következő lépés sajnos a leválás lesz. Nem tudom mennyire nehéz, de próbálj meg új munkahelyet keresni. Ne menj velük közös nyaralásra. A kommunikációt is csökkents le velük.

Tudom, nehéz lehet, mert mégiscsak a szüleid, minden áron szeretnél velük jó kapcsolatot...ezt iszonyat nehéz elengedni. Tehát ahogy más is tanácsolta, egy pszichológus felkeresése sem lenne rossz, hogy ezeket segítsen feldolgozni. Valószínűleg a helyzet kezelésére ezerszer jobb tanácsokkal is tud szolgálni, mint mi.

2023. júl. 29. 08:51
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
Elköltözöl és minimalizálod a kapcsolatot. Ennyit tehetsz, mást nem.
2023. júl. 29. 09:37
 13/24 anonim ***** válasza:
81%
Ügyes vagy nagyon. Érzem belőled. Minden rendben lesz. Éld át, hogy te önmagadban vagy tökéletes, nem számít mi a múltad, kik a szüleid, az számít, hogy a jelenedben ki hogyan kezel téged. Szerintem ők nem tisztelnek elegendő tisztelettel, sőt.
2023. júl. 29. 17:34
 14/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. Sajnos mentálisan lehuz ez az egesz engem, folyamatosan azt kapom hogy mas gyereke mennyivel jobb mint en, mennyivel jobban orulne hogyha az xy lenne a gyereke mert ő annyira jó gyerek velem meg csak a gond van, holott semmi rosszat nem csinalok en mindig probalok a kedvükre tenni csak sajnos ugy nőttem fel hogy akkor vagyok “jo gyerek” ha meg sem szólalok, csak ulok csendben es emiatt sok hátrány ert az eletben mert nem mertem felvállalni a velemenyem pl mert feltem hogy leszolnak mert otthon is a leszolast kaptam mindenért. De lehet hogy tenyleg az az egy megoldas van hogy minimalizalom veluk a kapcsolatot mert mindenbe beleszólnak es folyamatosan bántanak pl ha naluk vagyok fozok nekik a legjobb tudásom szerint es azt is csak kritizálják pedig rajtuk kivul mindenki dicsérte na mindegy ez csak egy kis pelda de millio ilyen helyzet volt mar. Mindig adok nekik egy új eselyt ugymond amikor mar jol alakul a kapcsolatunk, azt gondolom minden jo lesz vegre, aztan csalodok mert elkezdenek a semmiért belem kötni miközben en jol viselkedem veluk.

Egyébként a munkában is mindig megtalálják azt a pontot ahol belem tudnak kötni, nyilvan orulok ha szolnak, ha hibázom, nem errol van szo, de sajnos ők direkt csak szemrehányást tesznek olyan dolgokért is ami nem rajtam múlik. Kollégáim azt mondjak sokat tanultam, fejlodok a munkában, toluk meg 1 elismerő vagy bármilyen kedves szót nem kaptam.

Lehet hogy tenyleg nem fognak soha megváltozni :( persze a remeny hal meg utoljara

Ékezetekert bocsanat telefonról irtam.

2023. júl. 31. 17:32
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem a remény hal meg utoljára, a reménynek már évekkel ezelőtt meg kellett volna döglenie, mert nincs esélye! Értsd már meg, hogy a te szüleid utolsó aljas, gonosz szarháziak! Ne menj házhoz a pofonért! Engedd már meg magadnak végre a háborítatlan életet, olyat, amilyet megérdemelsz! Azt is felejtsd el, hogy valaha velük éltél! Soha feléjük se nézz! Nem érdemlik meg! Te viszont normális életet érdemelsz!
2023. júl. 31. 17:51
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
Szegény kérdező, agymosottabb vagy, mint aki gyerekkora óta most szabadul ki a jehovásoktól.... Tényleg nem ártana egy szakember
2023. júl. 31. 18:49
 17/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, szuksegem volt most egy kis biztatásra hogy melyik lenne a helyes ut. Jartam szakemberhez, sajnos antidepresszánst kell szednem.

Köszi megegyszer !

2023. aug. 1. 12:28
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
Az a szakember az pszichológus is? Merthogy neked az is kéne.
2023. aug. 1. 12:30
 19/24 anonim ***** válasza:
84%
Kérdező, én nem pszichiáterre gondoltam, amiből a legtöbb úgy írja fel az antidepresszánst, mint a verbenás gumicukrot, hanem egy klinikai szakpszcihológusra, aki a lelkeddel foglalkozna, nem pedig gyógyszerrel nyomná el a sok felgyülemlett szart.
2023. aug. 1. 14:18
 20/24 anonim válasza:
100%
Én a helyedben keresnék egy megfelelő, másik munkát, és megszakítanám velük a kapcsolatot. Azt mondjuk én sem értem, miért mentél el velük nyaralni
2023. aug. 7. 17:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!