Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők, hány éves kortól/milye...

Szülők, hány éves kortól/milyen indokkal várnátok el a felnőtt "gyereketektől", hogy költözzön el?

Figyelt kérdés
Dolgozó, házias, kvázi lakótársként funkcionáló gyerekről van szó.
2023. júl. 23. 09:48
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:
75%

26. egyáltalán nem vagyok újgazdag, minden nap 10-12 órát dolgozok jellemzően, 18 éve, és folyamatosan képzem magam, napi szinten, és ezért egyre jobb munkákat tudtam/tudok vállalni, meg megtanultam a pénzemet értelmesen elkölteni..

De nyilván a másodállás rossz, meg csak erre, meg arra lenne jó...

Hát akkor mondok két jótanácsot, írd fel: Maszek egészségügy 2x annyit fizet, tény ott dolgozni is kell bőven érte :), a másodállás még bőven 2/3 lóvét mellétesz, abból már ha nem tudsz összerakni lóvét úgy hogy otthonlaksz, hát gondolkozz el.

Ja akkor nyilván nem fér bele mindenféle nyaralás, minden hétvégén bulika, stb.

De várj gondolatolvasósat játszok, gondolom a nem államival az a gond, hogy túl messze van, nem a közelben...

2023. júl. 23. 12:07
 32/51 anonim ***** válasza:
79%
1/3 lóvét tesz mellé, bocs, elírtam.
2023. júl. 23. 12:09
 33/51 anonim ***** válasza:
87%

A jelenlegi állapotokban átlag alatti keresettel 10-15 év alatt sem lehet összerakni egy önerőt. Ez van. Nekünk 2019-re két év alatt, átlag feletti keresettel jött össze úgy, hogy kb nyomorogtunk 29 négyzetméteren, utazás nista, esküvő sátras parti, ruha meg a lidlből. Férjem már előtte pakolta a lakástakarékokat 8 évig. Aztán apám volt a beugró adóstárs, anyósom meg megtolt még minket pár millióval, hogy tudjunk venni hitelre egy kisebb agglomerációbeli lakást, ami akkor egy jó fogás volt. És mi még a jó kamatok idején vettünk lakást, szerencsés kézzel. Olyan infláció van, hogy az eredetileg 30 évre felvett hitelt az első tíz évben végtörlesztjük... A 20% önerő egy kábítás, nem nagyon adnak ennyire, vagy nagyon jó jövedelmet és jó ingatlant kell felmutatni.

A lényeg, hogy bár csak négy év telt el, de látom tesómék kínlódását, és egyáltalán nem lep meg hogy sok fiatal kilátástalannak látja a jövőt, és inkább otthon marad. Lakjon harmadmagával százezrekért egy patkánylyukban? Ennyi erővel otthon is maradhat, és nem zsákbamacska a lakótárs. A saját lakás pedig most egy álom a többségnek.

(A hitelektől való rettegést persze hülyeségnek tartom. Azt is be kell látni hogy aki hitel nélkül akar venni egy lakást, az nem ezen a világon él.)

2023. júl. 23. 12:09
 34/51 anonim ***** válasza:
17%

31.

Na ez a nagy arcod oka, hogy nem tudod milyen állapotok uralkodnak ebben az országban.

Olyan kaszt része vagy, akik jóletben élnek, és majd erre is okoskodni fogsz eszement példákkal.

2023. júl. 23. 12:17
 35/51 anonim ***** válasza:
17%

33: Sok igazságot írsz, ez sokkal realistább mint a többiek :)

Nem könnyű, és nem ebben a szent percben kell venni lakást 30 éves hitelre amikor az egekben van a hitel, ez egész biztos, ilyen kamatok mellett kocsit sem szabad venni.

De nem 20 éve ekkora a kamat mint kb. előadják itt a csoportban.

Pár éve vettem fel személyi kölcsönt felújításra, ami nem olcsó mulatság, nevetséges kamatra odaadták, kezes, stb minden nélkül.

Én azt tanácsoltam a gyerekimnek is, ha van olyan barátjuk akivel jóban lesznek annyira, hogy együtt is lakjanak, annál jobb lehetőség nincs elköltözni és gyűjteni egy saját kecóra, mert a bérleti díj felét félretudja tenni a kezdőbe máris.

Én inkább a fiatalokon (én sem vagyok sokkal idősebb) azt érzem legtöbbször, hogy fasza kényelmes otthon élni, így marad pénz szórakozni minden hétvégén, meg nyaralni 3x egy nyáron, fesztiválozgatni, stb.

Mert ha valaki valamire komolyan gyűjt, akkor megtanulja alárendelni a dolgait, és elrakni szórakozás helyett a hülye pénzét 3 évig.

Na ez nem megy a fiataloknak sajnos a mai világban.

2023. júl. 23. 12:18
 36/51 anonim ***** válasza:
100%

De miért kellene egy fiatalnak aszkétaként élnie, mindent megtagadva önmagától, ha nincs problémája sem neki, sem a szüleinek az otthonlakással és a körülmények is megfelelőek?

Nyilván ha egy 1,5 szobás panelben 5-es laknak, akkor felnőttként természetes igény a költözés, de egyéb esetben csupán a tolakodó amerikás trend miatt, vagy mit szól az ezredik ÁtlagJuliska hozzá, kár nyomorogni és többévtizedes hiteleket a nyakba szedni.

Együtt lakva kölcsönösen segítik egymást abban az életszakaszban, amikor éppen a másik arra rászorul és mindenki jól jár. Ez számos, kifejezetten irigyelt ország családmodelljében nyomon követhető!

A fiatalság megélése és kiélése is egy tanulási folyamat része, lényege, hogy a fiatal "kitombolja" magát a habitusa szerint, megélje az örömöket, csalódásokat és a tanulságokat levonva majd lehiggadva lépjen a következő életszakaszba.

Akitől el van véve a fiatalsága, mert fillért fillérre rakva meg kell vonnia magától mindent, a szórakozást még hírből sem ismeri, az később fogja keresni annak az átélését, ami következményeiben nem szokott jóra vezetni!

És mielőtt bárki is megvádolna, hogy "hazabeszélek" ész nélküli fiatalként, betöltöttem a 70-et és többgenerációs a megtapasztalásom.

2023. júl. 23. 12:46
 37/51 anonim ***** válasza:
52%
A maszek eü sem fizet jobban, max az orvosoknak. F.ngod sincs a mai helyzetről! 20 éve a gyári munkás is pár év munka után simán vett lakást. Ma nem így van. Hitelt bizonyos fizu alatt nem adnak és ha nincs legalább 10 misi önerőd... Igen, persze, dolgozzak napi 16 órát. Eü-ről beszélünk, ahol felelősség is van keményen, ott nem lehet hibázni. A gyári sor mellett lenyomni 12-16 órát nem ugyanaz...
2023. júl. 23. 12:59
 38/51 anonim ***** válasza:
77%

#36 Abban a formában, ahogy leírod teljesen igazad van, ez így egy jó együttélési modell sok esetben.

Én itt arra gondoltam, akik otthon laknak, de nem tudnak felvinni egy csajt, meg kényelmetlen az egész, aztán kikötnek sírni a fórumokon ahelyett, hogy tennének érte.

#37 Akkor biztos akik odamentek dolgozni a több pénzért mentősök, ápólók, hazudnak és megszorozzák a fizetésüket 1.5-2.0-vel :D

De ahogy gondolod/gondoljátok, kapaszkodjatok abba hogy szar az élet, és csak az tehet mindenről, Ti bizony mindent is beleraktatok azért, hogy ne így legyen.

Aztán néha jön egy realista ember, elmondja az őszinte a véleményét, és hülyének próbáljátok nézni, hogy igazatok legyen.

De igazad van, nem tudok semmit sem :D

2023. júl. 23. 13:18
 39/51 anonim ***** válasza:
63%
38 Igazad van egy dolgot leszámítva. A mai Magyarország mibdent elkövet, hogy ne legyen könnyű a legegyszerűbb dolog sem. A kormány ket lábbal tapos a saját népén, az emberek g.cik egymással, a vállalkozói szféra ott húz le ahol csak tud! A média pedig hamis értékrendet, életszemléletet diktál a fiatalokba. Ilyen helyzetben rengetegen elvéreznek, csak elég kevesen tudják kitaposni maguknak azt a bizonyos utat.
2023. júl. 23. 13:39
 40/51 anonim ***** válasza:
80%

Szülőként írok. 19 és 15 éves gyerekeim vannak. Tudom, hogy le leszek pontozva.

A nagyobbik szeptemberben kezdi az egyetemet. Külföldön. Anyagilag nyilván nem lesz önálló. De minden másban igen. Kénytelen lesz bevásárolni, főzni és mosni magára. Ha nem vesz időben wc papírt, annak sajnálatos következménye lesz. Amikor még csak gondolkozunk azon, hogy hol tanuljon tovább akkor ez a fajta önállóság bizony erős pozitívumként került a kalapba. Aki otthon él, az beleragad a gyerek szerepbe akár tetszik itt egyeseknek akár nem.

A több generáció együttélése csak és kizárólag anyagi előnyökkel jár.

Én pedig nem akarok senkivel sem együtt élni csak azért mert az neki olcsó. Ennél többre tartom magamat. Pont ezért nem költözhet hozzánk egyik gyerek párja sem. (Átmenetikeg, mert pl eladták a lakást és az újba csak 1-2 hónap múlva költözhetnek az persze más. Vagy egy műtét utáni lábadozás is).

De otthon lakó önálló gyerek gyakorlatilag nincs. Az csak egy Gyk-s mítosz

2023. júl. 23. 13:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!