Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Vallottad már be magadnak,...

Vallottad már be magadnak, hogy gyűlölöd az egyik szülőd? Velem most ez történt.

Figyelt kérdés

Sokáig tartott felismerni magamban, hogy anyám soha nem azt szerette, aki én vagyok, hanem azt, akinek ő elképzelt engem. Mindig megpróbált beletuszkolni engem ebbe a dobozba.

Egész életem során jellemző volt rá és a kapcsolatunka az örökös kontroll. Egyke vagyok. Mit vegyek fel, kivel barátkozzak, milyen legyen a barátnőm. A legidegesítőbb az volt, hogy állandóan szembesültem azzal, hogy a szomszéd, a tanár, a rokon, a random idegen véleménye mindig fontosabb számára, mint hogy nekem az adott helyzetben igazam van-e vagy sem.

Vendégségben ebédnél mindig nekem kellett szedni utoljára, hiszen ők a szüleim, így "evidens", hogy utánuk jövök, ők viszont átadják az elsőbbséget a vendégeknek, vagy annak, akinél vendégségben vagyunk. Magyarul utánam mindig már csak a kutya jön. De ez csak egy a rengeteg apró mindennapi rendszabályozás közül.

Amikor lázadtam, rondán beszéltem vele, elkezdett írogatni a rokonoknak, hogy milyen vagyok, majd kaptam az üzeneteket neten, hívogattak telefonon, hogy hogyan viselkedhetek így. Az egyszer sem hangzott el kérdésként, hogy miért érzek így, nem mintha közük lenne hozzá vagy meg akartam volna velük osztani. Van apám után egy nálam jóval idősebb féltestvérem, aki soha nem lakott velünk, vele ugyanígy felhős a viszony, anyám nála is beleszól mindenbe. Amikor régebben együtt mentünk a családjához, már visszafelé a kocsiban beindult a kritizálás.

34 vagyok, már 10 éve külön élek, és persze várható volt anyám részéről, hogy elkezd cseszegetni azzal, hogy mikor lesz már unoka, mikor jelenleg komoly kapcsolatom sincs. Itt állandó visszatérő elem egy tinédzserkori exem, akivel 6 évig együtt voltunk, és bárkit mutatok be otthon, mindig azt a nőt emlegeti, hogy szerinte az volt az igazi. Mintha ezt neki kellene eldönteni helyettem.

Most összejöttem egy lánnyal/nővel, aki történetesen fekete. Intelligens, nagyon önálló és úgy tűnik, szeretne is engem (még az elején vagyunk a dolgoknak), de nem akarom túldicsérni. Erre máris megkaptam a finom célozgatást, hogy ő nem akar félvér unokát, "az kéne még". (Ami külön vicces, ugyanis erősen szimpatizál a DK-val meg ezzel a fajta liberális vonallal.) Illetve az, hogy "kezdek kifutni az időből", és csak az időmet rabolom vele.

Mindezt inkább csak kiírtam magamból. Nagyon tömören ennyi a lényeg. Most tényleg azt érzem, hogy gyűlölöm a saját anyám, holott apámmal sokat segítettek nekem abban, hogy lábra álljak, bár tény, hogy kizárólag anyagi téren. Annak ellenére, hogy mindig egy életképtelen hülyegyerekként voltam kezelve otthon, sikerült önállósulnom, bár az kóros önbizalomhiány az egész életemet végigkísérte. Ezt is csak most kezdem el felismerni. Ijesztő, hogy hány tartalmas évem, élményem veszett el amiatt, mert nem mertem belevágni dolgokba.

Mi a benyomásotok erről a helyzetről? Én vagyok rossz ember, hogy így érzek?

A társadalom azt várja, hogy tiszteld és szeresd apád és anyád, de hogyan, ha érzelmileg csak elvettek?

2023. júl. 17. 17:53
1 2
 11/16 babyboom567 ***** válasza:
75%

Szóról szóra írhattam volna ezt én is.(annyi hogy nő vagyok és nem volt "még" fekete csajom),na mindegy.

Anyám egy szociopata,és engem nem az bánt,hogy régen ilyen volt,meg hogy régen miket csinált,megbocsájtottam nagyon sok dolgot mióta én is anya vagyok.Engem az bánt, hogy a mai napig nem változtat, ugyanolyan gyilkos mérgező,önző, mártír,nárcisztikus stbstbstbstb.Rengetegszer volt vele beszélve,semmi változás.

A mai "tragédia" ami miatt egy hete nem alszik,hogy NÁLUNK még mindig nem jött a légkondi szerelő.És hogy ő ebbe bele van betegedve.

2023. júl. 17. 18:24
 12/16 anonim ***** válasza:
80%
Áhítja a szeretetet, meg akarja vásárolni. Ez nem jóság. Valójában szerencsétlen, ami még az ő gyerekkorából ered, de azzal neked nincs dolgod. Veled szemben gonosz. Konkrétan a véredet szívta és szívja. El szabad engedni az ideális anyaképet, ő nem olyan.
2023. júl. 17. 18:25
 13/16 anonim ***** válasza:
79%
Túl sokat szóbaállsz vele, babyboom. Nem kell, hogy mindenről tudjon. Tőmondatok, azt is ritkán. Ne kövesse az életeteket, nem bejáratos oda.
2023. júl. 17. 18:28
 14/16 babyboom567 ***** válasza:
100%

Hidd el 13-as válaszoló, hogy nem,másik városban lakik,találokzni max évi 3x szoktunk, ami még sok is,telefonon néha beszélünk, az is sok.Konkrétan kb semmit sem lehet mondani neki, a légkondit tesómtól tudta meg.

Ezen is nyávog állandóan,hogy sosem beszélgetünk vele, nem mondunk el semmit,és el lett neki mondva,hogy azért nem mert mindent túlgondol, azt is ami nem rá tartozik, és mindenből, de tényleg mindenből,megoldandó problémát csinál.

A légkondinak sincs semmi baja, csak az éves karbantartást kell megcsinálni, 3 hónapja lett szólva, azóta nem értek ide.És ez sem problémaként lett említve,anyám kombinálta túl.Tesóm annyit mondott neki, hogy nem mentünk velük strandra,mert vártuk a szerelőt.Egy sima közlés.Amivel senkinek semmi dolga nincs.

2023. júl. 17. 18:38
 15/16 anonim ***** válasza:
91%
Nem kell teljesen emgszakítani csak vedd minimalisra a akpcsolatot.
2023. júl. 17. 22:27
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Hát én eddig úgy tudtam, hogy nincs testvérem, de most olyan, mintha az én anyámról írtál volna... Gyűlölni nem gyűlölöm, bár sokszor haragszom rá. Ő nagyon depressziós, soha nem éreztette velem öleléssel pl hogy szeret. Mosolyogni láttam, de nevetni valamin még sosem (43 éves vagyok). Mindig éreztem, hogy szeret, egészen addig, amíg úgy csináltam a dolgokat, ahogy ő elképzelte. Mivel teljesen mások vagyunk ez nagyon sokszor nem így történik. Neki nagyon fontos, hogy mások mit gondolnak,én (már) lesz@rom. Kívülállók szemében egy önzetlen, tündéri nő, aki mindenkinek ott segít, ahol tud. Megszakítani nem fogom vele a kapcsolatot, egyrészt mert apámat imádom, akivel együtt is dolgozom (családi vállalkozás), másrészt tudom, hogy szeret,csak kimutatni nem tudja. Inkább próbálom ignorálni és a lehető legkevesebb dolgot elmondani neki (persze ha utólag megtudja mástól, megsértődik hogy miért nem szóltam, de nem érdekel.)
2023. júl. 17. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!